Hyppää sisältöön

Asiantuntija varoittaa, että aika on sodassa Venäjän puolella: "Sillä, että Venäjän kansalaiset kärsivät, ei ole merkitystä Putinille"

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri arvioi, että Venäjä pyrkii väsyttämään Ukrainan ja sitä tukevan lännen epäedulliseen aselepoon.

Venäjän iskut kiihtyvät Slovjanskin kaupunkiin
Venäjän iskut kiihtyvät Slovjanskin kaupunkiin

Itäisessä Ukrainassa jatkuu brutaali tykistösota, kun Venäjä tavoittelee haltuunsa koko Donbasin aluetta. Venäjä kontrolloi lähes koko Luhanskin aluetta ja pyrkii nyt samaan Donetskin alueella. Muun muassa Slovjanskin kaupunki on ollut kiivaan tulituksen kohteena.

– Neljä, viisi päivää hakataan tykistöllä haluttua maastonkohtaa tasaiseksi, minkä jälkeen henkiinjääneiden ukrainalaisten on pakko vetäytyä, ja sitten alue voidaan miehittää suhteellisen helposti, Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri (evp) Pekka Toveri kuvailee.

Ukrainalaiset sotilaatevakuoivat haavoittuneen sotilaan taistelukentältä ambulanssiin Siverskissä Donetskin alueella 5. heinäkuuta. Kuva: Narciso Contreras / Anadolu Agency/ ABACAPRESS / ddp images / AOP

Toverin mukaan Venäjän asevoimat ovat ottaneet opikseen sodan alusta, jolloin venäläiset yrittivät edetä hyvin nopeasti aina pääkaupunkiin Kiovaan saakka ja joutuivat sitten vetäytymään nöyryyttävästi.

– He palasivat siihen, minkä osaavat eli keskittämään voiman pienelle alueelle ja käyttämään massiivista tykistön ylivoimaa, Toveri sanoo.

– Se on hidasta mutta kuluttavaa. Jos on materiaalia riittävästi, se onnistuu, ja venäläisillä totta kai sitä materiaalia riittää vielä pitkään.

Toisaalta ukrainalaiset ovat saaneet koko ajan parempaa materiaalia lännestä ja pystyvät iskemään Venäjän selustaan varsinkin ammustarvikevarastoihin ja logistiseen järjestelmään.

Heinä–elokuun aikana nähdään, miten se vaikuttaa venäläisten kykyyn jatkaa hyökkäystään, Toveri sanoo.

– Osapuolet ovat näillä näkymin aika tasapuolisia, kummallakaan ei ole kykyä nopeaan sotilaalliseen ratkaisuun.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Ukrainalaisilla on nyt kiire saada aseapua

Ukrainalaiset ovat korostaneet tarvitsevansa lännestä apua nyt ja nopeasti. Näännytyssodassa aika ei ole heidän puolellaan.

Toveri sanoo, että lännen aseavun pitäisi olla koordinoidumpaa – erilaisten tykkien ja ammusten tilkkutäkki vaikeuttaa huoltoa ja logistiikkaa.

Yksittäiset asejärjestelmät eivät itsessään tuo onnea. Pitkän kantaman raketinheittimien lisäksi tarvitaan kykyä maalittaa kohteita ja välttää Venäjän elektroninen häirintä, joka on tehostunut Itä-Ukrainan taisteluissa.

Ukrainalle olisi tärkeää kyetä valtaamaan alueita takaisin muun muassa tärkeällä Hersonin alueella. Tarkkaa kuvaa ukrainalaisten kyvystä vastahyökkäyksiin ei vielä ole.

Toveri arvioi, että ukrainalaisia huolettaa lännen tuen heikkeneminen, jos sota pitkittyy myöhään syksyyn ja talveen ja taantuma alkaa iskeä länsimaiden talouteen.

Juuri sen varaan Venäjän presidentti Vladimir Putin puolestaan laskee, Toveri arvioi. Sota nostaa polttoaineiden, energian ja ruoan hintoja, mikä tuntuu kansalaisten kukkarossa. Se taas luo länsimaiden päättäjille painetta, että sotaan pitäisi saada aikaan jonkinlainen aselepo.

Putinilla taas ei ole mitään kiirettä, koska Venäjä saa energianviennistä rahaa ja Venäjän valtiontalous pyörii.

– Sillä, että Venäjän kansalaiset kärsivät ja ihmisten elintaso laskee koko ajan, ei ole mitään merkitystä Putinille. Väki ei lähde Venäjällä kaduille vaatimaan, että talous saataisiin kuntoon, Toveri sanoo.

Venäjä on samaan aikaan jatkanut iskujaan myös muualla Ukrainaan. Paikallinen mies tarkasteli raketin aiheuttamia tuhoja asuinalueella pohjoisessa Harkovassa 5. heinäkuuta. Kuva: Sergey Kozlov / EPA

Näännytyssota kuluttaa myös joukkojen moraalia

Sodan alkuvaiheessa venäläiset kärsivät tiettävästi selvästi suurempia tappioita kuin ukrainalaiset. Nyt käydyissä kulutustaisteluissa nämä asetelmat ovat tasoittuneet.

Tämä sodankäynnin tapa, paikallaan junnaava puolustustaistelu, on raskas ukrainalaisille, varsinkin kun siinä menetetään kokeneinta päällystöä ja kokeneimpia joukkoja.

Sen takia paikallisjoukkoihin nopeasti värvättyjä ja pikakoulutuksen saaneita sotilaita on jouduttu heittämään liian koviin paikkoihin. Ukrainasta on kerrottu myös sotilaiden karkailuista.

– Kokemattomat sotilasjoukot kärsivät isompia tappioita, ja se vaikuttaa moraaliin, Toveri sanoo.

Ukrainalaisilla on tällä hetkellä etunaan se, että heillä on enemmän reserviä, josta voidaan kouluttaa ja varustaa uusia joukkoja.

– Venäläisillä tämä puoli on takkuillut, Toveri sanoo.

Toisaalta Venäjällä kansalaisten talouden heikentyminen helpottaa asevoimien värväystä, kun yhä enemmän väkeä jää työttömäksi ja Venäjän valtiolla on samaan aikaan varaa maksaa kohtuullisia palkkioita sopimussotilaille.

– Parin kolmen kuukauden aikajänteellä Ukraina voi sotilaallisesti vahvistua enemmän kuin Venäjä, mutta tilanne voi alkaa pikkuhiljaa kääntyä Venäjän eduksi, Toveri sanoo.

Lue lisää:

.
.