Hyppää sisältöön

Stefan Sonkkilan odotettu Espanjan-matka kuihtui kännykän pläräämiseksi loma-asunnossa – korona tuo ikäviä yllätyksiä suomalaisten matkoihin

Koronarajoituksia on poistettu, mutta tartuntoja on yhä paljon. Moni sairastuu koronaan matkalla tai sen jälkeen.

Stefan Sonkkilan loma meni pilalle Espanjassa iskeneen koronan takia. Kuva: Stefan Sonkkelin kotialbumi.

Monta vuotta odotettu lomamatka – ja sitten se iskee. Korona.

Suomalaiset reissaavat tänä kesänä monen vuoden edestä, kun tiukat koronarajoitukset ovat poistuneet laajalti kevään ja alkukesän aikana.

Moni on ollut lomamatkalla kotimaan ulkopuolella viimeksi jopa kolme vuotta sitten, ja patoutunut matkustushalu on näkynyt kalliina hintoina ja ruuhkina lentokentillä.

Koronavirus ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään, sillä tartuntamäärät ovat olleet kesään nähden korkeita niin Suomessa kuin muuallakin. Matkoilla napattu korona onkin pilannut monen odotettuja lomamatkoja.

Stefan Sonkkila oli perheensä kanssa Espanjassa juhannusviikolla, ja sairastui koronaan kesken loman. Sonkkilan perhe on lomaillut Espanjassa jo noin 20 vuoden ajan, ja kuluneet vuodet ovat yksi pisimmistä pätkistä, kun loma-asunnolla ei ole käyty.

Muu perhe ei saanut koronaa häneltä, ja viettikin lomaa tavallisesti.

– Katselin parvekkeelta rannalla juhannusta juhlivia ihmisiä ja ilotulituksia, ja pläräsin puhelinta viisi päivää, Sonkkeli naurahtaa.

– Eniten harmittaa se, että lomasta oli niin suuret odotukset. Kaksi ja puoli vuotta olen välttänyt koronan, mutta sitten se iskee juuri sillä hetkellä, kun menee Espanjaan, Sonkkila sanoo.

Varmasti moni muukin Espanjaan matkustava sai silloin koronan ja matkusti takaisin kipeänä tai puolikuntoisena, hän pohtii.

– En ole koskaan kuullut, että keskikesällä noin moni Suomeen palaava yskii, köhii ja niistää lentokoneessa kuin nyt.

Kun korontartunnasta kerrottiin, sitä ihmeteltiin

Lomalla sairastuminen muutti myös Tuomo Polon perheen suunnitelmat kertaheitolla. Polo matkusti vaimonsa ja yksivuotiaan poikansa kanssa pakettimatkalla Kreikkaan, sillä ajatteli kaiken sujuvan mahdollisimman helposti niin.

Näin ei kuitenkaan ollut.

He joutuivat siirtämään paluumatkaansa koronan vuoksi. Perhe kertoi sairastumisesta vakuutusyhtiölle ja matkanjärjestäjälle, mutta yllätyksekseen huomasi, että ilmeisesti olisi kannattanut toimia toisin.

– Koska meillä oli niin lievät oireet, vakuutusyhtiön mielestä olisimme olleet lentokykyisiä. He ihmettelivät, miksi soitimme lääkärille emmekä vaan menneet paluulennolle.

– Lääkärikin ihmetteli sitä, miksi teemme testit, vaikka olemme niin lieväoireisia.

Ei olisi meidänkään pitänyt kertoa, Polo naurahtaa. Tai no oltaisiin me kerrottu, koska me, tai ainakin vaimo on sen verran rehellinen ihminen, että ei pystyisi elämään itsensä kanssa, jos olisi pimittänyt tiedon, hän jatkaa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Luotettavana pidetty iso matkatoimisto aiheutti perheelle lisästressiä, sillä aluksi toimisto ei suostunut varaamaan majoitusta. Majoituksen varaaminen oli matkatoimiston mukaan vakuutusyhtiön eikä heidän tehtävä.

– Loppujen lopuksi matkatoimisto varasi heille majoituksen toisesta hotellista, mutta kun menimme sinne, mitään majoitusta ei ollut, Polo huokaisee.

Perhe varasi huoneen lopulta itse.

– OIi meidän onni, että olimme hyvässä kunnossa. Kauhistutti, että jos olisimme olleet huonossa kunnossa koronan takia, kuinka olisimme selvinneet kaikesta siitä säätämisestä.

– Rehellisyydestä ei kyllä tullut kiitosta missään. Ilmeisesti meidän olisi vain pitänyt lähteä kertomatta kenellekään tartunnasta, Polo sanoo suoraan.

Vakuutusyhtiöille korona on yksi sairaus muiden joukossa

Ihmiset tiedustelevatkin entistä enemmän vakuutusyhtiöiltä koronaan liittyvistä pulmista jo ennen matkaa.

– Moni ennakoi nyt paremmin kuin aiemmin ja selvittää oman vakutuusturvansa. He tiedostavat sen, että voivat sairastua lomallaan, Fennian vastaava asiantuntija Outi Wuoristo kertoo.

Vaikka korona on ollut valtavan mittaluokan tauti, joka on pysäyttänyt jossain vaiheessa koko maailman, siihen suhtaudutaan vakuutusyhtiöissä nyt kuin mihin tahansa sairauteen.

– Se on kuin mikä tahansa matkalla alkanut tauti, eli jos oireet alkavat matkan aikana, vakuutusyhtiö korvaa hoitokuluja ja ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja, jos paluu viivästyy, Wuoristo sanoo.

Korona on kuitenkin tehnyt ihmisistä varovaisempia.

– Ennen lähdettiin matkalle nuhaoireista välittämättä. Nykyään tiedostetaan paremmin se, ettei kuulu lähteä missään oireissa matkalle. Matkoja peruutetaan herkemmin ja sen myötä myös korvaushakemukset matkojen peruuntumisiin liittyen ovat kasvaneet ja niitä korvataan enemmän kuin ennen.

Koronaa on edelleen paljon liikkeellä sekä Suomessa että muualla Euroopassa. Omaa matkaa voi koettaa turvata koronalta myös hyvin tutulla keinolla, THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra vinkkaa.

– Jos jossain tilassa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, niin maskin käyttö on edelleen perusteltua ja suositeltavaa. Lähikontaktit ovat juuri niitä riskitilanteita, joista taudin voi napata.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan 7.7. klo 23:een asti.

Lue myös:

.
.