Hyppää sisältöön

Oikeus tuomitsi päätekijän neljän vuoden vankeuteen taidehuijausvyyhdissä – Salvador Dalín teoskopioiden myyntiä koskevia syytteitä kaatui

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi pääsyytetyn yhteistyökumppanin pettämisestä taidekaupoissa sekä Kuvasto-korvausten maksamatta jättämisestä.

Taidealaan liittyvää rikosvyyhtiä on käsitelty Pirkanmaan käräjäoikeudessa huhtikuusta lähtien. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus langetti torstaina neljän vuoden vankeusrangaistuksen taidealan suuren rikosvyyhdin päätekijälle.

Oikeuden mukaan pääepäilty syyllistyi muun muassa törkeään petokseen huijaamalla yhteistyökumppaniaan taidekaupoissa.

Mies oli sopinut yhteistyökumppaninsa kanssa, että hän tuo taidetta Euroopasta ja myy teokset Suomessa. Yhteistyökumppani rahoittaa ostot ja voitot jaetaan tasan.

Käräjäoikeuden mukaan pääepäilty kuitenkin toimi vastoin suullista sopimusta ja hyötyi yhteistyökumppaninsa kustannuksella. Oikeus määräsi hänet maksamaan korvauksia yhteistyökumppanille vajaat kaksi miljoonaa euroa korkoineen.

Lisäksi päätekijä tuomittiin törkeästä kavalluksesta, joka koski Kuvasto-korvausten maksamatta jättämistä.

Kuvasto-korvaus on samankaltainen korvaus taiteilijoille kuin esimerkiksi Teosto-korvaukset muusikoille. Teoksen hinnasta riippuva prosenttiosuus maksetaan Kuvaston kautta taiteilijoille, kun teos vaihtaa omistajaa.

Käräjäoikeus määräsi päätekijän ja tämän yrityksen maksamaan korvauksia Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistykselle Kuvasto ry:lle yhteensä runsaat 300 000 euroa korkoineen.

Lisäksi päätekijä tuomittiin kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Hänet määrättiin viiden vuoden liiketoimintakieltoon ja hän menetti sotilasarvonsa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suurin osa epäillyistä törkeistä petoksista jäi ilman näyttöä

Vaikka Pirkanmaan käräjäoikeus langetti pääsyytetylle pitkän vankeustuomion, oikeus hylkäsi silti suurimman osa häntä vastaan luetuista, törkeitä petoksia koskevista syytteistä.

Samalla käräjäoikeus hylkäsi kokonaan toisen taidehuijauksessa epäillyn miehen syytteet. Häntä syytettiin neljästä törkeästä petoksesta ja törkeän petoksen yrityksestä.

Hylätyt syytteet koskivat muun muassa Salvador Dalín veistosten myyntiin liittyviä epäiltyjä törkeitä petoksia. Syytteen mukaan epäillyt olisivat saaneet ostajat uskomaan, että Dalín nimiin merkityt hopealaatat ja veistokset ovat paljon harvinaisempia ja arvokkaampia kuin ne oikeasti ovat.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa jäi kuitenkin näyttämättä, että epäillyt olisivat antaneet näistä teoksista väärää tai harhaanjohtavaa tietoa.

Kuvasto-korvaukset jäivät maksamatta vuosia

Keskusrikospoliisi alkoi tutkia Tampereella törkeää taidealan petosvyyhtiä vuonna 2019. Pääepäiltyjen epäiltiin myyneen vuosia taidetta maksamatta niistä Kuvasto-korvauksia.

Teoksia myytiin Keskusrikospoliisin mukaan Tampereen seudulla, Turun seudulla ja pohjoisemmassa Suomessa.

Kuvasto-korvaukset olivat vyyhdistä vain yksi osuus. Lisäksi Keskusrikospoliisi alkoi tutkia Salvador Dalín veistosten myyntiin liittyviä törkeitä petoksia.

Poliisi epäili kaksikon myyneen Dalín kuoleman jälkeen tehtyjä veistoskopioita väärillä tai harhaanjohtavilla tiedoilla.

Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Lue lisää:

.
.