Hyppää sisältöön

Kasautuvat skandaalit rikkoivat Boris Johnsonin teflonpinnan – "Nipistelijä nimeltään ja luonnoltaan" -vähättely oli kohtalokas virhe

Britannian pääministeri selvisi pitkään virheistä, joihin kuka tahansa muu poliitikko olisi kaatunut. Kansanedustaja Christopher Pincherin tekemästä ahdistelusta noussut kohu oli kuitenkin liikaa.

Tuorein skandaali oli viimeinen niitti monille Boris Johnsonin tukijoille. Kuva Johnsonista on otettu 30. kesäkuuta, jolloin ahdistelusta syytetty Christopher Pincher jätti tehtävänsä. Kuva: Sergio Perez / EPA

Britannian pääministerin Boris Johnsonin teflonpinnasta oli tullut jo kuuluisa. Mikään lika ei tuntunut tarttuvan Johnsoniin, vaan hän selviytyi toistuvasti skandaaleista, joihin kuka tahansa muu brittipoliitikko olisi kaatunut.

Lopulta raja tuli vastaan Johnsonillekin, ja hän taipui ilmoittamaan olevansa valmis eroamaan pääministerin tehtävästä syksyllä.

Konservatiivit kärsivät Johnsonin johdolla viime aikoina useita kirveleviä vaalitappioita niin paikallisvaaleissa kuin parlamentin täytevaaleissakin. Varmoina konservatiivialueina tunnetut äänestysalueet valitsivatkin kilpailevan puolueen ehdokkaan.

Mielenosoittaja kehotti keskiviikkona Lontoossa Boris Johnsonia häipymään. Kuva: Vuk Valcic / AOP

Myös hallituksen politiikka (siirryt toiseen palveluun) on ollut monelle perinteiselle konservatiiville vaikea pala nieltäväksi. Verojen laskemisen ja valtion menojen supistamisen sijaan Johnsonin hallitus on lisännyt menoja ja pahentanut verotaakkaa. Politiikan analyytikot ovat jo pitkään arvioineet (siirryt toiseen palveluun) pääministeri Johnsonin haluavan tehdä vain päätöksiä, joista äänestäjät pitävät.

Inflaatio on lähtenyt Britanniassa laukalle ja elinkustannukset ovat tasolla, joka on ajanut monet britit epätoivoisiin säästökeinoihin. Brittimediassa (siirryt toiseen palveluun) kerrottiin esimerkiksi keväällä eläkeläisnaisesta, joka istuu päivät bussissa lämmittelemässä, koska tällä ei ole enää varaa kotinsa lämmitykseen.

Boris Johnson kuittasi eläkeläisnaisen surullisen tarinan sanomalla, että bussissa lämmitteleminen onnistuu hänen hallituksensa vanhuksille antaman ilmaisen bussikortin ansiosta.

Sopimaton vitsailu ja suoranainen valehtelu olivatkin pääministerin vastaus moneen kiusalliseen kysymykseen.

Entisen konservatiiviministerin Rory Stewartin mielestä pääministerin virka-asunnon Larry-kissakin olisi parempi pääministeri kuin Boris Johnson. Kuva on otettu Downing Streetillä keskiviikkona. Kuva: Tolga Akmen / EPA

Partygate raivostutti koronarajoituksia noudattanutta kansaa

Johnson jäi toistuvasti kiinni valheellisista selityksistä, jotka hän kiinni jäätyään kuittasi vahingoiksi tai vääriksi muistikuviksi.

Tällaiseen selitykseen hän turvautui esimerkiksi niin sanotun partygaten yhteydessä. Poliisi määräsi Boris Johnsonin ja tämän vaimon Carrie Johnsonin sekä lukuisia pääministerin avustajia maksamaan sakkoja virka-asunnossa järjestettyjen koronarajoituksia rikkoneiden juhlien vuoksi.

Asiasta tehdyssä selvityksessä löytyi esimerkiksi valokuvia juhlista, joihin pääministeri ei muistanut osallistuneensa.

Tiukkoja koronarajoituksia kuuliaisesti noudattanut kansa raivostui siitä, että pääministeri lähipiireineen katsoi olevansa yhteisten sääntöjen yläpuolella. Johnsonin kaatamiseen tämäkään kohu ei silti riittänyt.

Kohukasaan kerääntyi Johnsonin pääministerikaudella jatkuvasti myös erilaisia seksiskandaaleita (siirryt toiseen palveluun). Vaikkei Johnson itse niihin osallistunut, herättivät konservatiivipoliitikkojen jatkuvat rötöstapaukset ja niiden vähättely tai peittely laajenevaa suuttumusta pääministeriä kohtaan.

Pelkästään tänä vuonna yksi konservatiivikansanedustaja on joutunut eroamaan saatuaan tuomion 15-vuotiaan pojan hyväksikäytöstä ja toinen katsottuaan kännykällään pornoa parlamentin istuntosalissa, kolmas on hyllytetty työstään raiskausepäilyn takia ja neljäs ahdistelututkinnan vuoksi.

Boris Johnsonia vastustavan mielenosoittajan kyltissä opastettiin keskiviikkona Lontoossa kohti "kähmintätyöpajaa" ja "suuseksiministeriötä". Kuva: Tolga Akmen / EPA

Kähmijäkansanedustajan tekojen vähättely ratkaiseva virhe

Skandaaleista tuorein näyttää lopulta olleen se ratkaiseva raapaisu, joka vaurioitti Johnsonin teflonpinnan kohtalokkaasti.

Kesäkuun lopulla brittimediaan (siirryt toiseen palveluun) levisi uutinen, että humalainen konservatiivikansanedustaja Christopher Pincher oli ahdistellut kahta miestä yksityisklubilla Lontoossa. Kohun seurauksena Pincher erosi konservatiivien parlamenttiryhmän ryhmäkurista vastaavan "piiskurin" tehtävästä.

Ahdisteluskandaali ei kuitenkaan ollut Pincherin ensimmäinen. Hän oli syyllistynyt samanlaisiin tekoihin jo aiemmin, mutta saanut silti konservatiivipuolueelta uusia tehtäviä.

Tyylilleen uskollisesti Boris Johnson ensin kiisti olleensa tietoinen Pincherin käytöksestä, mutta joutui sitten myöntämään, ettei asia ollutkaan niin. Julkisuuteen levisi väitteitä, että Johnson oli toistuvasti vähätellyt Pincherin käytöstä ja vitsaillut asialla.

Boris Johnson antoi Christopher Pincherille merkittävän tehtävän, vaikka tiesi tähän kohdistuvista ahdistelusyytöksistä. Kuvassa Pincher tammikuussa 2020. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Pääministerin entisen neuvonantajan Dominic Cummingsin mukaan Johnson oli muun muassa sanonut Pincherin olevan nipistelijä nimeltään ja luonnoltaan (siirryt toiseen palveluun). Pincher on suomeksi nipistelijä. Johnsonin on kerrottu myös jo pari vuotta sitten naureskelleen, että kähmivä Pincher on kätevä käsistään (siirryt toiseen palveluun).

Pincher-tapauksen kärjistyttyä vaatimukset Johnsonin erosta kiihtyivät ja nyt mukaan lähtivät myös lukuisat pitkään uskollisina pysyneet konservatiivit. Johnson näytti pitkään uskovan selviävänsä tästäkin kohusta voittajana, mutta torstaina hän joutui lopulta tunnustamaan tappionsa ja ilmoittamaan erostaan. Tosin hän aikoo sinnitellä pääministerinä vielä syksyyn asti.

Lisää aiheesta:

.
.