Hyppää sisältöön

Koronaepidemiassa käänne huonompaan suuntaan, sairaalahoidon tarve lisääntynyt kolme viikkoa – THL: "Nousu syyskauteen näyttää alkaneen"

Tehohoidon osalta tilanne on edelleen rauhallinen.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Sairaalahoidossa olevien koronapositiivisten potilaiden määrä on kesällä kääntynyt hienoiseen nousuun. Erikoissairaanhoidon ja vuodeosastohoidon tarve on ollut kasvussa kesäkuun puolestavälistä alkaen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen torstaina julkaisemien tietojen mukaan sairaalahoidossa on 475 koronapositiivista potilasta. Viikkoa aiemmin heitä oli 464.

– Olemme nähneet parina aikaisempana vuonna, että tartuntojen määrän lasku taittuu kesällä. Nyt aletaan pikku hiljaa nousta. Etukäteen on vaikea tietää, kuinka jyrkkä noususta tulee ja miten suuriin tartuntalukuihin syksyllä noustaan, sanoo THL:n johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra.

Muiden epidemiatilannetta mittaavien mittarien osalta tilanne on tasaisempi. Esimerkiksi jätevesiseurannan suhteen tilanne näyttää aika tasaiselta.

– Se kertoo siitä, että meillä on koko kesän ajan ollut koronaa kiertämässä runsaasti, Savolainen-Kopra kertoo.

Tehohoidossa alle kymmenen potilasta

Tehohoidon osalta koronaepidemian tilanne on toistaiseksi rauhallinen. Kesäkuun lopulla nähtiin pientä nousua tehohoitoa saavien koronapositiivisten potilaiden määrässä.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla teho-osastoilla olevien potilaiden määrä on vaihdellut viidentoista molemmin puolin. Tuoreimman 7. heinäkuuta julkaistun tiedon mukaan teho-osastoilla on kahdeksan potilasta.

Anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta selittää päivittäistä tehohoitopotilaiden määrän vaihtelua satunnaisvaihtelulla.

– Totta kai huoli herää, jos useampana peräkkäisenä päivänä lukumäärä on suurempi kuin edellisenä. Mutta kun näin on ollut, niin taas seuraavina päivinä on tullut laskevia lukuja.

Toistaiseksi ainakaan teho-osastoilla ei siis näy merkkejä syksylle ennakoidusta uudesta koronatartuntojen aallosta.

– Ei ole dramaattisia käänteitä mihinkään suuntaan, Reinikainen toteaa.

Tehohoidossa olevista koronapositiivisista potilaista noin puolet on hoidossa ensisijaisesti koronan aiheuttaman sairauden takia. Muilla koronatartunta on ollut sivulöydös ja he ovat tulleet tehohoitoon jonkin muun syyn takia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen arvioi eilen, että sairaaloissa korona löydetään yhä useammin sivulöydöksenä, ja sairaalahoidon pääsyy on jokin muu. Järvinen arvioi, että HUS-alueella vaikeaa koronaviruksen aiheuttamaa hengitysvajausta on noin neljäsosalla tai viidesosalla sairaalassa olevista koronapotilaista.

STT: omikron-muunnokset syrjäyttäneet edelliset koronavirusmuodot Suomessa

STT kertoo, että koronan omikron-muunnoksen entistä tartuttavammat alavariantit BA.4 ja BA.5 ovat syrjäyttäneet edelliset virusmuodot ja alkavat olla koronan valtamuotona Suomessa.

Tartuntojen selkeää nousua havaittiin ensimmäiseksi Portugalissa, mutta aalto ei näytä toistuvan kaikissa Euroopan maissa samankaltaisena. Osassa maita tartuntojen nousu näyttää jäävän vähäiseksi.

THL:n mukaan Suomessa ei toistaiseksi ole vielä havaittavissa tartuntamäärien kasvua.

Omikronin uudet kannat BA.4 ja BA.5 ovat jonkin verran aiempaa tarttuvampia, mutta ne eivät näytä aiheuttavan aiempaa vakavampaa tautia.

Tartuntamäärien kasvu Euroopassa on kuitenkin näkynyt sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän ja paikoin myös kuolematapausten maltillisena kasvuna.

Vajaa immuniteetti riskitekijä vaikealle keuhkovauriolle

Kevään ja alkukesän aikana potilaiden joukossa on ollut aiempaa enemmän ihmisiä, joilla on jonkin pitkäaikaissairauden tai sen lääkehoidon takia heikentynyt puolustuskyky.

– Heillä on alttius saada covid-19-taudin vaikea muoto, joka joillakin pitkittyy ja aiheuttaa vaikean keuhkovaurion. Siitä paraneminen vie hyvin pitkän ajan, Matti Reinikainen sanoo.

Reinikainen arvioi tämän liittyvän siihen, että tällä hetkellä liikkeellä oleva omikron-variantti harvemmin aiheuttaa vaikean taudinkuvan niille, joilla ei ole pitkäaikaissairauksia.

Oikaisu 7.7. klo 15.13: Jutun alussa luki alun perin, että koronaviruksen aiheuttaman sairauden takia sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on kesällä kääntynyt hienoiseen nousuun. Tämä on korjattu muotoon: Sairaalahoidossa olevien koronapositiivisten potilaiden määrä on kesällä kääntynyt hienoiseen nousuun.

Päivitetty 7.7. kello 17.42: lisätty kappale omikronin alavarianteista STT:n tietojen pohjalta.

Lue seuraavaksi:

.
.