Hyppää sisältöön

Boris Johnson eroaa puolueen johdosta, haluaa jatkaa pääministerinä syksyyn – "Kukaan ei ole korvaamaton"

Britanniassa kymmenet hallinnon edustajat ehtivät jättää tehtävänsä epäluottamuksen osoituksena pääministeri Johnsonia kohtaan. Johnson on nimittänyt uusia ministereitä vielä torstaina.

Johnson erostaan: Kukaan ei ole politiikassa korvaamaton
Johnson erostaan: Kukaan ei ole politiikassa korvaamaton

Britannian pääministeri Boris Johnson eroaa konservatiivipuolueen johdosta ja pääministerin tehtävästä. Hän suunnittelee kuitenkin jatkavansa pääministerinä, kunnes seuraaja saadaan valittua.

Tämän arvioidaan tapahtuvan syksyyn mennessä.

– Puolue haluaa nyt uuden johtajan ja pääministerin, Johnson myönsi pääministerin virka-asunnon edustalla pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän pahoitteli, ettei voi viedä työtään loppuun saakka.

– Kukaan ei ole korvaamaton. Olen surullinen joutuessani luopumaan maailman parhaasta tehtävästä, hän sanoi.

Johnson lupaa antaa tukensa seuraajalleen.

– Vaikka asiat voivat nyt näyttää synkiltä, on yhteinen tulevaisuutemme kultainen, Johnson päätti lyhyen puheensa.

Moni vaatii välitöntä eroa pääministerin paikalta

Työväenpuolueen puheenjohtaja Keir Starmer piti tuoreeltaan Johnsonin ratkaisua hyvänä uutisena.

– Tarvitsemme todellisen muutoksen hallitukseen ja uuden alun Britannialle, Starmer sanoo Reutersin mukaan.

Työväenpuolueen johtaja Keir Starmer otti Boris Johnsonin kanssa yhteen parlamentin alahuoneen kyselytunnilla 6. heinäkuuta. Kuva: EPA

Osa poliitikoista vaatiikin Johnsonin välitöntä eroa myös pääministerin tehtävästä, kertoo sanomalehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Myös Starmer totesi myöhemmin torstaina, että oppositio vaatii tarvittaessa luottamusäänestystä.

– Johnsonin oma puolue on viimein tullut siihen tulokseen, että hän on sopimaton pääministeriksi. Jos he eivät pääse hänestä eroon, työväenpuolue astuu esiin. Meillä ei voi olla pääministeriä, joka takertuu tehtäväänsä kuukausiksi, sanoo Starmer.

Johnson on vielä ennen eroilmoitustaan torstaina nimittänyt uusia ministereitä. Johnsonin erottaman asunto-, yhteisö- ja paikallishallintoasiain ministerin Michael Goven korvaa Greg Clark ja uudeksi koulutusministeriksi on nimitetty James Cleverly.

Paine kasvoi liian kovaksi

Britannian tuore valtiovarainministeri Nadim Zahawi vaati aiemmin torstaina Twitterissä, että pääministeri Boris Johnsonin tulisi jättää tehtävänsä. Tähän asti Zahawi on seisonut Johnsonin rinnalla.

– Tilanne ei ole vakaalla pohjalla ja se vain huononee niin teidän, konservatiivipuolueen kuin kaikista tärkeintä tämän maankin kannalta, Zahawi kirjoittaa Twitterissä.

Vielä keskiviikkona Johnson vakuutti, ettei aio erota. Hän vetosi uutistoimisto AP:n mukaan vuonna 2019 saamaansa "valtavaan mandaattiin".

Johnson on selviytynyt jo monesta myrskystä, mutta tuorein, kansanedustaja Christopher Pincherin tekemästä ahdistelusta noussut kohu oli liikaa.

Hallituksen toimintakyky on kyseenalaistettu, ja Johnsonin tilanne on nähty tukalaksi. Entisen pääministerin David Cameronin politiikkajohtajana toiminut Camilla Cavendish on arvioinut BBC:lle, ettei maalla ole tällä hetkellä toimivaa hallitusta.

Ministeri Michael Ellis vakuutti torstaina parlamentille, että maalla on jatkossakin toimiva hallitus.

– On velvollisuutemme varmistaa, että maalla on toimiva hallitus – tämä pätee nyt vahvemmin kuin koskaan, sanoi Ellis uutistoimisto Reutersin mukaan.

Brittihallinnon jättäneiden Boris Johnsoniin kyllästyneiden henkilöiden määrä kasvoi parissa päivässä nopeasti kymmeniin. Kuva: Toby Melville / AFP

Johnson antoi potkut ministerille luottamuspulan takia

Brittihallinnon jättäneiden määrä kasvoi parissa päivässä nopeasti: torstaina aamupäivällä kaikkiaan jo 50 ministeriä, apulaisministeriä tai muuta hallinnon jäsentä oli eronnut epäluottamuksesta pääministeri Boris Johnsonia kohtaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Torstaiaamuna erostaan ilmoittivat Pohjois-Irlannin ministeri Brandon Lewis sekä turvallisuusministeri Damian Hinds sekä apulaisministerit Helen Whately, Guy Opperman, James Cartlidge ja Chris Philp.

Johnson on myös itse erottanut yhden ministerin, asunto-, yhteisö- ja paikallishallintoasiain ministerin Michael Goven epälojaaliuden vuoksi.

Konservatiivipuolueessa apulaisministerinä viime vuosikymmenen lopulla toiminut Margot James kritisoi Goven erottamista. Jamesin mukaan Gove oli kenties hallituksen pätevin ministeri, jonka erottaminen oli "täysin vastuutonta"

Lisää aiheesta:

.
.