Hyppää sisältöön

Mehiläiselle tehtiin kymmeniä aiheettomia ajanvarauksia Venäjältä – kyse voi olla viisumikikkailusta, arvioi asiantuntija

Mehiläiselle tehdyt 50 aiheetonta ajanvarausta saattavat olla Venäjän kansalaisten yrityksiä helpottaa omaa viisumin saantiaan maassa. Asiantuntijan mukaan huolissaan ei kuitenkaan täydy olla.

Mehiläiselle on tehty 50 aiheetonta ajanvarausta viimeisten kahden viikon aikana. Kuva: Helena von Alfthan / Yle

Terveysyhtiö Mehiläiselle on tehty viimeisten kahden viikon aikana noin 50 aiheetonta ajanvarausta.

Mehiläisen tietohallintojohtaja Kalle Alppi kertoi keskiviikkona, että lähdeosoitteiden perusteella varaukset oli tehty venäläisten operaattorien verkoista. Varaukset kohdistuivat alle kymmeneen Mehiläisen toimipisteeseen.

Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Markus Happosen mukaan ajanvarausten taustalla voi olla monia syitä. Yhtenä vaihtoehtona voidaan pitää venäläisten terveysviisumeja.

Venäjä rajoittaa kansalaistensa liikkumista. Terveydelliset syyt ja todistukset terveyskylpylävierailuista ovat tapa kiertää rajoituksia. Ne helpottavat kansalaisten viisumin saantia maassa.

Ei kyse suuresta ilmiöstä

Happonen uskoo, ettei tapauksen taustalla ole suurempaa ilmiötä.

Happosen mukaan organisaation toimintaa pyrittiin mahdollisesti haittaamaan, mutta jos puhuttaisiin suuresta ilmiöstä, ilmoituksia tulisi useampiin organisaatiohin. Ilmoituksia tulisi myös enemmän kuin kymmeniä, ja ne lamauttaisivat vakavasti organisaation toimintaa.

Happosen mukaan kansalaisen ei tule olla huolissaan tapauksesta.

– Muita uhkia isommasta uhasta ei ole kyse, Happonen sanoo.

Järjestelmäsuunnittelussa häirintä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella aiheesta 8.7. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.