Hyppää sisältöön

Lapsen kuolema kuumaan autoon järkytti koko Suomea erityisellä tavalla – kriisityöntekijä: "Moni peilaa tapahtunutta omaan perhetilanteeseensa"

Kontiolahdella autoon kuolleen lapsen läheiset ja kaverit kokoontuivat muisteluhetkeen.

Lapsen äkillinen kuolema järkyttää, vaikka kyse ei olisi omasta lähipiiristä. Kuva: Matti Myller / Yle

Alakouluikäinen lapsi menehtyi kuumuuteen auton sisälle Kontiolahdella Pohjois-Karjalassa. Alkuviikosta tapahtunut ja eilen uutisoitu onnettomuus on järkyttänyt ihmisiä laajasti. Kokeneen kriisityöntekijän mukaan tapahtuma pysäyttää, koska se tulee lähelle monien ihmisten arkista elämää.

Kontiolahden tapauksessa poliisi ei epäile asiassa rikosta.

– Moni peilaa tapahtunutta omaan perhetilanteeseensa, ja ajatukset herättävät ahdistusta, sanoo kriisityöntekijä Mika Kivelä. Hän työskentelee sosiaali- ja kriisipäivystyksessä Siun sotessa Pohjois-Karjalassa.

Äkillinen onnettomuus voi heilauttaa turvallisuuden tunnetta, vaikka se ei koskisi suoraan omaa lähipiiriä. Mika Kivelä neuvoo puhumaan hankalista tunteista ja ajatuksista läheisille. Myös esimerkiksi kansallinen Kriisipuhelin tarjoaa ympäri vuorokauden keskusteluapua numerossa 09 2525 0111.

– Jos paha olo pitkittyy, kannattaa hakea ulkopuolista keskusteluapua. Kriisikeskuksia toimii monissa kaupungeissa, samoin esimerkiksi seurakunnat tarjoavat mahdollisuuksia puhumiseen, Kivelä sanoo.

Muisteluhetkessä mukana läheisiä ja ystäviä

Kontiolahdella seurakunta on tiiviisti mukana yhteisön surussa, kertoo kirkkoherra Jukka Reinikainen.

Menetyksen kokeneen perheen toiveesta heidän pihallaan järjestettiin keskivikkoiltana muisteluhetki, johon osallistui lähisukulaisia, naapureita ja lapsen koulutovereita perheineen.

– Tilaisuus oli merkityksellinen ja yhteisöllinen. Paikalla oli paljon lapsia, Reinikainen kertoo.

Hän neuvoo puhumaan tapahtuneesta lasten kanssa avoimesti ja konkreettisesti. Myös surun ja muiden tunteiden sanoittaminen voi auttaa lasta käsittelemään asiaa.

Reinikainen muistuttaa, että seurakunta tarjoaa keskusteluapua sitä tarvitseville. Tapahtumaa käsitellään myös jumalanpalveluksessa Kontiolahden kirkossa sunnuntaina.

Kontiolahden seurakunta tarjoaa keskusteluapua tapahtumasta järkyttyneille. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Lapsen kanssa kannattaa puhua rehellisesti

Uutinen lapsen kuolemasta koskettaa myös muita lapsia. Lapselle pitäisi tarjota mahdollisuus puhua asiasta ja tältä voi kysyä, mitä ajatuksia uutinen herättää.

– Myös lasten kanssa asiasta kannattaa keskustella rehellisesti ja kerrata tosiasiat kuitenkin lapsen ikä huomioiden, Mika Kivelä neuvoo.

Lapsen kuolema koskettaa laajasti lähipiiriä. Järkyttävässä tilanteessa omaisten mieli on kovilla. Traumaattisesta kriisistä selviäminen noudattelee usein tiettyä kaavaa.

Shokkivaiheessa heti tapahtuman jälkeen ihminen kaipaa konkreettista turvaa eikä vielä välttämättä usko tapahtumaa todeksi. Reaktiovaiheessa mieli alkaa vähän kerrallaan työstää tapahtunutta ja käsittelyvaiheessa ihminen kohtaa menetyksen ja sen seuraukset. Kriisin uudelleen suuntautumisen vaiheessa tapahtunut alkaa hiljalleen muuttua osaksi omaa elämänkulkua.

Lue myös:

.
.