Hyppää sisältöön

Tämä kaikki tutkijan mukaan seuraa Boris Johnsonin erosta

Kysyimme Eurooppa-tutkija Timo Miettiseltä, miltä Britannian lähitulevaisuuden politiikka näyttää.

Boris Johnson lähikuvassa. Katsoo kameraan.
Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti erostaan torstaina 7.7.

Britannian pääministeri Boris Johnson eroaa konservatiivipuolueen johdosta ja pääministerin tehtävästä, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)Taustalla on luottamuksen romahtaminen: lukuisat hallinnon edustajat ja ministerit erosivat tehtävistään tilanteen takia.

Johnson suunnittelee kuitenkin jatkavansa pääministerinä, kunnes seuraaja saadaan valittua. Uusi pääministeri nimitettäisiin viimeistään syksyllä.

Kysyimme Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettiseltä, mitä vaikutusta tilanteella on brittipolitiikan lähitulevaisuudelle ja Johnsonin uralle hallituskriisin jälkeen.

1. Miksi Boris Johnson päätti erota?

Tutkijan mukaan keskeinen syy on ministerien eroaminen tehtävistään.

Keskeiset syyt ovat ministerien laajamittainen eroaminen ja se, ettei Johnson saanut koottua jäljellä olevista edustajista toimivaa hallitusta, sanoo Eurooppa-tutkijanakin julkisuudessa tunnettu Miettinen.

Taustalla olevia syitä ovat puolestaan Johnsonin henkilökohtaiset kohut, konservatiivipuolueen jakautuminen sekä Britannian EU-ero brexit.

2. Milloin uusi pääministeri astuu virkaansa?

Johnsonin on määrä lopettaa pääministerin tehtävässä viimeistään syksyllä. Tämän lisäksi edessä saattaa olla uudet vaalit.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Johnson väistyisi tehtävästä viimeistään syksyllä. Miettinen arvioi, että taustalla vaikuttavat parlamentin kesälomatauko, ja se, että konservatiivipuolue pelaa aikaa omien riviensä kokoamiseen.

Todennäköisesti seuraava pääministeri tulee konservatiivipuolueesta.

Isompi kysymys on se, miten kauan konservatiivipuolueen uusi pääministeri voisi hallita ilman uusia vaaleja.

Britannian poliittiseen kulttuuriin kuuluu vaatimus siitä, että uusi pääministeri testaa oman kannatuksensa myös vaaleissa. Miettinen arvioi, että pääministerin on hyvin hankala hallita ilman vaaleissa voitettua mandaattia.

Uusissa vaaleissa taas ei olisi ollenkaan varmaa, että seuraava pääministeri tulisi konservatiivipuolueesta.

Dominic Raab, Boris Johnson ja Nadhim Zahawi pääministerin kyselytunnilla 6.7.2022. Kuva: Jessica Taylor / AFP

3. Ketkä ovat tässä vaiheessa mahdollisia vahvoja ehdokkaita uudeksi pääministeriksi?

Muutamat konservatiivipuolueen neutraalimmaksi mielletyt poliitikot ovat jo nousseet alkuvaiheen spekulaatioissa esiin.

Miettisen mukaan esimerkiksi entinen valtionvarainministeri Rishi Sunak, puolustusministeri Ben Wallace ja ulkoministeri Liz Truss ovat onnistuneet pysymään suhteellisen neutraaleina puolueen sisäisissä ryhmittymissä. He ovat nousseet seuraavan pääministerin ensivaiheen spekulaatioissa esiin.

4. Mitä tämä hallituskriisi kertoo tutkijan näkökulmasta Britannian politiikasta?

Konservatiivipuolue on jakautunut sisältäpäin kahteen ryhmään, joita Boris Johnsonin edeltäjätkään eivät ole onnistuneet yhdistämään.

Konservatiivipuoleen syvät jakolinjat ovat kampittaneet myös Johnsonin edeltäjiä.

– He eivät ole pystyneet kuromaan umpeen kovan nationalistisen brexit-ryhmän ja eurooppa- ja liike-elämämyönteisemmän ja osin sosiaaliliberaalimman ryhmän välistä jakoa.

Konservatiivipuolueen sisäinen jakolinja selittää Miettisen mukaan sen, miksi Britannian monet aiemmat hallitukset ovat olleet niin lyhytaikaisia.

Brexitin aikana tehdyt lupaukset eivät ole toteutuneet.

Miettinen sanoo, että brexitin tuomat tavaroiden tuonti- ja vientirajoitukset eivät ole ainakaan helpottamassa tilannetta Britanniassa kiihtyvän inflaation keskellä.

Tutkija näkee Boris Johnsonin eron väistämättömänä hallituksen ministerien joukkopaon jälkeen. Nyt eroaminen on tapahtumassa pääministerin omalla päätöksellä eikä puolueen sisäisellä menettelyllä. Kuva: Justin Tallis / AFP

5. Miten helppoa Boris Johnsonin on jatkaa vielä mahdollisesti muutamia kuukausia pääministerinä?

Eropäätöksen jälkeisessä lyhyessä siirtymäajassa on kyse lähinnä virkamieshallituksesta.

Johnsonin lähikuukausien asema vertautuu virkaatekevään pääministeriin, jolla ei ole enää suuria aloitteita läpi vietävänä. Kyse on Miettisen mukaan pitkälti virkamieshallituksesta.

6. Millainen on Johnsonin jatko politiikan kentällä?

Tutkija ei usko Boris Johnsonin jäävän rivipoliitikoksi.

Miettisen mukaan on vaikea nähdä, että Johnson tyytyisi asemaan parlamentin rivijäsenenä. Johnsonille Britannian kansallinen politiikka ei ole ollut milloinkaan erityinen intohimo. Miettinen uskoo Johnsonin lähtevän etsimään tulevaisuuden suunnitelmia jostain toisesta suunnasta.

7. Millainen vaikutus tällä kaikella on Nato-hakemuksiin tai Eurooppaan?

Nato-hakemuksiin vaihtuvalla pääministerillä ei ole vaikutusta, mutta Britannian ja EU:n suhde saattaa muovautua uuden johtajan mukana.

Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin Johnsonin erolla ei ole Miettisen mukaan hirveästi vaikutusta, koska Britannia on jo hallituksen johdolla ratifioinut Nato-hakemukset.

Suurin vaikutus on todennäköisesti sillä, kuinka nopeasti mahdolliset uudet vaalit järjestetään.

Konservatiivipuolueella ja työväenpuolueella on keskenään erilainen näkemys Britannian ja EU:n suhteesta. Työväenpuolue ajaa selkeästi läheisempää suhdetta Eurooppaan, kun taas konservatiivipuolue pitää kiinni niin sanotusti kovasta brexitistä, jossa Britannian liikkumatila EU:n ulkopuolella on mahdollisimman iso.

Lue lisää:

.
.