Hyppää sisältöön

Niinistö CNN:lle: "Olen hieman hämmentynyt" – näin Boris Johnsonin eroa kommentoidaan maailmalla

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti eroavansa tehtävästään torstaina. Johnsonin pääministerikausi sai Venäjältä risuja ja Ukrainalta ruusuja.

Maailman johtajat ovat toistaiseksi kommentoineet Boris Johnsonin väistymistä pääministerin paikalta niukasti. Kuva: LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal

Britannian väistyvä pääministeri Boris Johnson on tunnettu Britteinsaarten ulkopuolella muun muassa myrskyisästä brexit-politiikasta sekä yhtenä länsimaiden johtohahmona Ukrainan tukirintamassa Venäjän hyökkäyksen edessä. Näin hänen eropäätöstään on kommentoitu tähän mennessä.

Biden: Yhdysvaltojen ja Britannian suhteet pysyvät vahvoina

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi Johnsonin eroamista epäsuorasti lausunnossaan torstaina, uutiskanava ABC kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Biden ei maininnut Johnsonia nimeltä tai tämän eroamista, mutta painotti Yhdysvaltojen ja Britannian suhteiden kestävyyttä. Biden sanoi maiden jatkavan yhteistyötä muun muassa Ukrainan tukemisessa. Britannia ja Yhdysvallat ovat olleet johtavia länsimaita muun muassa Ukrainan aseistamisessa.

– Odotan innolla läheisen yhteistyömme jatkumista Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen sekä liittolaistemme ja kumppaniemme kanssa eri puolilla maailmaa monissa tärkeissä kysymyksissä, Biden sanoo.

Niinistö CNN:lle: "Olen hieman hämmentynyt"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi eroilmoitusta yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n haastattelussa.

– Olen hieman hämmentynyt. Toisaalta, kun ottaa huomioon, että Britannia on hyvin vanha demokratia, asiat jatkuvat myös pääministeri Johnsonin jälkeen, Niinistö sanoo.

Niinistö ei usko, että Iso-Britannian politiikka muuttuisi merkittävästi Johnsonin eron takia. Hän sanoo Johnsonin tehneen hyvää työtä tukiessaan Ukrainaa ja olleen myös Suomen tukena Nato-jäsenyyden hakemisessa.

Kreml: Toivomme Britannian johtoon ammattimaisempia henkilöitä

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi uutisia Johnsonin erosta kertomalla, että Venäjä toivoo "ammattimaisempia ihmisiä" Britannian johtoon.

– Toivomme, että jonain päivänä Britanniassa ammattimaiset ja vuoropuhelun kautta päätöksiä tekevät ihmiset nousevat valtaan. Tällä hetkellä tästä on vähän toivoa, Peskov sanoi tiedotusvälineille.

Peskovin mukaan Johnsonin ero ei ole merkittävä asia Venäjälle.

– Hän ei pitänyt meistä, emmekä me pitäneet hänestä.

Venäjän Britannian-suurlähettiläs Andrei Kelin kommentoi, että Johnsonin kaatuminen on "oikeutettu palkinto sotaisasta Venäjän-vastaisesta politiikasta". Kelinin mukaan Johnson on laiminlyönyt Britannian kansalaisten tarpeita tukiessaan Ukrainaa.

Ukrainalta kiitosta: Johnson tuli Kiovaan ohjuksista huolimatta

Johnson on vieraillut Ukrainassa Venäjän aloittaman hyökkäyksen jälkeen kahdesti. Viimeksi hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa kesäkuussa. Kuva: aop / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrainasta kantautui hyvin erilainen jäähyväisviesti Johnsonille. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Johnson oli ollut Ukrainalle todellinen ystävä. Britannia on ollut Johnsonin johdolla yksi merkittävimmistä aseavun tarjoajista Ukrainalle.

Zelenskyi sanoi uskovansa, ettei Britannian Ukrainan-politiikka muutu, vaikka Johnson väistyykin.

Lisäksi hän sanoi odottavansa, että pääsee keskustelemaan Johnsonin kanssa kuullakseen tämän eroon liittyvistä asioista yksityiskohtaisemmin.

Presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak kiittää väistyvää pääministeriä siitä, että tämä on aina ollut "etulinjassa tukemassa Ukrainaa" ja ollut ensimmäisten joukossa vierailemassa Kiovassa "ohjuksista huolimatta".

Uusi alku puhtaalta pöydältä

Venäjän ohella Johnsonia kritisoivat ne EU-tahot, jotka ovat vääntäneet hänen kanssaan kättä brexit-sopimuksesta. EU:n entinen brexit-koordinaattori Guy Verhofstadt kommentoi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että Johnsonin valtakausi päättyy häväistykseen, "kuten hänen ystävänsä Donald Trumpinkin".

– EU:n ja Britannian suhteet kärsivät valtavasti Johnsonin valitseman brexitin vuoksi, Verhofstadt sanoo.

Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat Brysselissä brexit-neuvottelujen alla joulukuussa 2020. Kuva: OLIVIER HOSLET / EPA

EU ja Britannia saivat Johnsonin johdolla runnottua brexit-sopimuksen viime hetkellä maaliin jouluaattona 2020. Tämän jälkeen Britannia on kuitenkin uhmannut sopimusta erityisesti Pohjois-Irlannin tullirajan osalta. Sen on pelätty vaarantavan pitkäperjantain sopimuksella saavutettua rauhaa Pohjois-Irlannissa.

EU:n entinen brexit-pääneuvottelija Michel Barnier sanoo BBC:n mukaan, että Johnsonin lähtö tarkoittaa sitä, että suhteet Britanniaan voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Barnier sanoi toivovansa Britannian toimivan rakentavammin ja kunnioittavan paremmin erityisesti Pohjois-Irannin kysymyksiin liittyviä sopimuksia.

EU-komissio ei suostunut kommentoimaan Johnsonin eroa Reutersille. Komission tiedottajan mukaan EU:n kanta Pohjois-Irlannin sopimuksen suhteen ei muutu.

Myös Irlannin pääministeri Micheál Martin ilmaisi (siirryt toiseen palveluun) Verhofstadtia diplomaattisemmin, että Johnsonin ero avaa mahdollisuuden uuden sivun kääntämiselle. Lausunnossaan Martin kirjoittaa, ettei hän aina ole ollut samaa mieltä Johnsonin kanssa, ja että hänen ja Johnsonin hallitusten suhteet ovat viime aikoina olleet tulehtuneet ja haastavat.

– Meillä on nyt mahdollisuus palata siihen todelliseen kumppanuuden ja molemminpuolisen kunnioituksen henkeen, jota tarvitaan pitkänperjantain sopimuksen saavutusten tukemiseksi.

Päivitetty 7.6.2022 klo 21.56: Lisätty Bidenin ja Niinistön reaktiot.

Lue lisää aiheesta:

.
.