Hyppää sisältöön

Boris Johnsonin ero ei vaikuta Suomen Britannialta saamiin turvatakuisiin, sanoo puolustusministeri Kaikkonen

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan henkilövaihdokset Britannian johdossa eivät vaikuta Suomen ja Britannian keskinäisiin sitoumuksiin.

Britannian pääministeri Boris Johnson tapasi presidentti Sauli Niinistön Helsingissä 11. toukokuuta. He allekirjoittivat tilaisuudessa yhteistyön julistuksen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Britannian pääministeri Boris Johnsonin erolla ei ole vaikutusta Suomen Britannialta saamiin turvatakuisiin, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Suomen ja Britannian keskinäiset sitoumukset eivät ole henkilöistä kiinni, vaan ne ovat valtioiden välisiä ja sikäli tällaiset henkilövaihdokset, mitä politiikassa aina silloin tällöin tulee eivät vaikuta valtioiden välisiin suhteisiin tai sitoumukseen, Kaikkonen sanoo Ylelle.

Myöskään Suomen Nato-jäsenhakemukseen Britannian sisäpoliittinen myllerrys ei vaikuta. Britannia ehti jo eilen keskiviikkona ratifioida Suomen jäsenhakemuksen.

– Britanniassa on vahva tuki yli puoluerajojen tälle Suomen kanssa tehtävälle yhteistyölle ja hyvin vahva ja selkeä tuki myös vaikkapa juuri meidän Nato-jäsenyydelle, Kaikkonen sanoo.

Britannian rooli Ukrainan kriisin ratkaisussa pysynee vahvana

Britit ovat kevään aikana näytelleet merkittävää roolia Euroopan turvallisuuspolitiikassa, eikä tämä tule Kaikkosen arvion mukaan muuttumaan, vaikka Johnson lähtee.

– En usko, että sillä mitään suuria vaikutuksia tähän on. Oletan, että Britannia ulko- ja turvallisuuspolitiikassa jatkaa suurin piirtein samaan tapaan kuin tähänkin saakka.

Britannian rooli esimerkiksi Ukrainan tilanteen ratkaisussa tulee pysymään vahvana myös jatkossa, Kaikkonen arvioi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 8.7.2022 kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.