Hyppää sisältöön

Analyysi: Epärehellisyys kaatoi Boris Johnsonin – perinnöksi jää brexitin toimeenpano, ja sen kova hinta

Poliittisista selviytymistaidoistaan tunnetulla Boris Johnsonillakin on rajansa. Pääministerin kohtaloksi koitui hänen puolueensa, joka kaipaa normaaliutta politiikkaan, kirjoittaa Pasi Myöhänen Lontoosta.

Ylen toimittajan analyysi Boris Johnsonin erosta
Ylen toimittajan analyysi Boris Johnsonin erosta

LONTOO Tänään kävi selväksi, että edes Boris Johnson ei ole poliittisten luonnonlakien yläpuolella.

Paineesta tuli liian kova, kun vasta toissapäivänä nimitetyt ministeritkin vaativat hänen eroaan. Lopulta Johnson ilmoitti tiedotustilaisuudessa luopuvansa konservatiivijohtajan ja pääministerin paikalta.

Jo hänen aloittaessaan virassa ilmassa oli vahvoja epäilyjä siitä, ettei Johnson ole luonteeltaan sopiva pääministeriksi. Ja harkintakyvyn puute sekä epärehellisyys olivatkin suurimmat tekijät, jotka hänen kohtalokseen koituivat.

Esimerkkejä on monia, mutta ennen kaikkea niin kutsuttu koronajuhlaskandaali romutti Johnsonin suosion tavalla, josta ei enää ollut paluuta. Britannian kansa ja puoluetoverit eivät päässeet yli siitä, että Johnson rikkoi ankaria koronalakeja salliessaan juhlia virka-asunnollaan ja näytti ilmiselvästi valehtelevan kaikille asiasta.

Pettymystä Johnsoniin on luonut myös se, että hänen luomastaan politiikasta on vaikea löytää punaista lankaa. Kaikkea on luvattu kaikille, mutta selkeitä toimia esimerkiksi brexitiä halunneen vähäosaisemman kansanosan auttamiseksi ei ole toteutettu lupauksista huolimatta.

Johnsonin kriitikot toivovat että Britannian politiikkaan saataisiin ainakin ripaus lisää rehellisyyttä – ja normaaliutta

Kisa konservatiivipuolueen johtajan ja samalla Britannian pääministerin paikasta on jo täydessä vauhdissa, mutta selkeää ennakkosuosikkia ei ole.

Boris Johnson eroaa puoluejohtajan ja pääministerin tehtävistä. Kuva: Justin Tallis / AFP

Britannian suunta ei välttämättä muutu radikaalisti esimerkiksi EU-kysymyksissä uuden johtajan myötä. Johnsonin kriitikot toivovat kuitenkin, että Britannian politiikkaan saataisiin ainakin ripaus lisää rehellisyyttä - ja normaaliutta.

Vaikean elinkustannuskriisin kanssa painiva kansa haluaa kyselyidenkin mukaan maan johdon keskittyvän käytännön ratkaisujen etsimiseen jatkuvien poliittisten skandaalien ja silmänlumeeksi luotujen poliittisten aloitteiden sijaan.

Johnsonin perintö on ennen kaikkea se, että hän laittoi vaalilupauksensa mukaan EU-eron täytäntöön. Hän toteutti kuitenkin brexitin hätäisellä tavalla, johon Johnson itsekään ei ollut lopulta tyytyväinen. Siksi perintönä on myös jyrkästä EU-eropäätöksen tulkinnasta koitunut tarpeettoman kova kansantaloudellinen hinta.

Johnson on tänään nimittänyt uusia ministereitä ja haluaa istua pääministerin paikalla virkaatekevässä roolissa syksyyn saakka. Downing Streetin virkahuoneesta voi tulla lähtö nopeamminkin, sillä äänekkäät konservatiivitoverit vaativat toisen virkaatekevän pääministerin, esimerkiksi varapääministeri Dominic Raabin, nimittämistä jo tämän päivän aikana.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 8.7. klo 23:een asti.

Lue lisää:

.
.