Hyppää sisältöön

Vegaaniset tuotteet ovat yhä tutumpia, mutta niiden säilyvyys voi askarruttaa – kysyimme asiantuntijoilta, mistä tietää kauramaidon olevan pilalla

Vanhentuneen lehmänmaidon moni tunnistaa heti, mutta kaurajuoman kohdalla tilanne voi olla haastavampi, sillä tuote ei välttämättä ole kaikille tuttu.

Kaksi henkilöä piknikillä puistossa.
Vegaaniliiton varapuheenjohtaja Jarno Huusko kertoo piknikin äärellä, miten uudet vegaaniset tuotteet voivat aiheuttaa hämmennystä. Vegaanisen jogurtin koostumus voi yllättää. Video: Mimmi Nietula ja Sara Aaltio / Yle

Piknik-viltti on jo kainalossa, mutta jotain evästä voisi ottaa myös mukaan. Jääkaapin ylähyllyltä löytyy kaurajuomatölkki, joka on ollut avattuna jo useamman päivän – tai ehkä viikon. Korkin auki kiertäessä se on edelleen aivan normaalin tuoksuista.

Mutta uskaltaako juomaa enää lorauttaa smoothien sekaan ja ottaa piknik-evääksi? Entä jos purkin sivussa ohjeistetut viisi vuorokautta avaamisesta ovat jo kuluneet?

Selvitimme, miten vegaanisten tuotteiden pilaantumisen voi havaita.

Tuotteet tutuiksi

Parhaat päivänsä nähneen lehmänmaidon haju – tai oikeastaan löyhkä – on monelle tuttu. Aistit panevat vastaan: tätä ei kannata laittaa suuhun.

Samanlaista reaktiota ei välttämättä tule pilaantuneesta vegaanisesta tuotteesta. Niiden maut ja hajut eroavat eläinperäisistä verrokeistaan ja vegaaninen juusto saattaa ensikertalaisen nenään tuoksua jo avatessa oudolta.

Aisteihin kannattaa luottaa testatessa vegaanisten tuotteiden syömäkelpoisuutta, muistuttaa kasvipohjaisiin tuotteisiin keskittyvän Fazer Lifestyle Foodsin innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Tammi.

– Syötävää tuote on, kun se vielä tuoksuu, maistuu ja näyttää samalta kuin tuoreena. Haasteena on toki se, etteivät vegaanituotteet ole vielä niin tuttuja, jolloin ei ole vielä selvää, miltä tuoteen pitäisi näyttää, maistua tai tuoksua.

Vegaanisten valmisteiden makuun, tuoksuun ja koostumukseen pitää tottua, sanoo Vegaaniliiton varapuheenjohtaja Jarno Huusko. Hän myös muistuttaa, ettei kauramaidon ole tarkoituskaan maistua lehmänmaidolta.

– Kaurajuoma tuoksuu ja maistuu kauralta, sillä se on tehty kaurasta.

Vegaaniliiton varapuheenjohtaja Jarno Huuskon mukaan vegaanisten elintarvikkeiden makuun, tuoksuun ja koostumukseen pitää totutella. Kuva: Saara Aaltio

Vegaaniset tuotteet pilaantuvat hitaasti

Tiina Tammen mukaan vegaanisten tuotteiden säilyvyys on yleisesti hyvä, sillä ne eivät sisällä eläinperäisiä raaka-aineita, jotka pilaantuvat nopeammin.

Fazer on panostanut kauratuotteiden kehitykseen ja tutkimiseen. Tammen mukaan tuotteet säilyvät avattuna ainakin pakkauksessa kerrotun ajan, mutta voivat hyvin olla käyttökelpoisia vielä sen jälkeenkin.

– Kannattaa kuitenkin käyttää omaa harkintaa, Tammi sanoo.

Avaamaton tuote sen sijaan voi säilyä vielä pitkään eräpäivän jälkeenkin.

Fazerin lusikoitavat kauravalmisteet fermentoidaan eli hapatetaan, mikä lisää tuotteiden säilyvyysaikaa. Tuotteet pitää silti säilyttää viileässä. Nestemäiset valmisteet käsitellään usein iskukuumentamalla, jolloin tuotteet säilyvät avaamattomina myös huoneenlämmössä.

Fazerin innovaatio- ja tuotekehitysjohtaja Tiina Tammen mukaan vegaanisten tuotteiden säilyvyys voi olla parempi kuin eläinperäisten elintarvikkeiden. Video: Tommi Pesonen / Yle

– Jotkut uskovat, että vegaaniset tuotteet säilyvät pitkään, melkein ikuisesti, mutta kyllä nekin pilaantuvat, Jarno Huusko naurahtaa.

Vegaaniliitossa on pyritty ohjeistamaan ihmisiä valmisteiden pitkästä säilyvyydestä, ettei käyttökelpoista ruokaa heitettäisi turhaan pois.

– Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä ovat eri asioita, Huusko sanoo.

Tuoksu ei kerro kaikkea

Kaurajuomapurkki on vielä kädessä, mutta edelleen arveluttaa sen juominen. Juomaa kaataessa lasiin se näyttää koostumukseltaan juuri siltä kuin pitääkin. Hienoja kauran hileitä leijailee nesteessä. Jospa sitä maistaisi?

– Kaurajuoman väri voi hieman muuttua tai siihen tulla pahvimainen maku pakkauksesta, jos parasta ennen päivämäärä on jo mennyt. Mutta juoma on edelleen silti juotavaa. Pilaantuessaan juomaan tulee taikinamainen maku, Tiina Tammi kertoo.

Jarno Huuskollakin on kokemuksia pilaantuneesta kaurajuomasta.

– Yhden kerran pitkään auki ollut kaurajuoma ei haissut miltään, mutta lavuaariin kaataessa se oli muuttanut muotoaan jogurttimaisen paksuksi. Sen jälkeen sitä en enää suuhuni laittanut.

Jääkaapistani löytynyt kauramaito läpäisee molemmat testit, joten se pääsee mukaan piknikille.

Monet vegaaniset herkut pilaantuvat lämpimässä siinä missä eläinperäisetkin. Kuva: Sara Aaltio

Miten vegaanituotteille käy helteessä?

Vaikka vegaaniset vastineet saattavat säilyä eläinperäisiä paremmin, eivät nekään selviä helteisessä säässä pitkään.

Kaurajuomasta tehty smoothie voi olla hyvä eväs mukaan otettavaksi puistopiknikille, mutta se kannattaa juoda nopeasti. Tammen mukaan kaurajuomat eivät kestä pitkää säilytystä suorassa auringonpaisteessa.

Vegaaniset jäätelöt eivät myöskään ole parhaita piknik-eväitä, sillä ne sulavat siinä missä eläinperäisetkin jäätelöt.

– Joidenkin vegaanijäätelöiden pitää antaa sulaa vähän aikaa pöydällä, ennen kuin niitä voi lusikoida, mutta ei niitä ehkä kannata kuitenkaan piknik-evääksi ottaa, Jarno Huusko pohtii.

Myös vegaaniselle kaurasuklaalle voi kuumassa käydä kalpaten, Tiina Tammi muistuttaa.

– Kyllä se sulaa. En jättäisi suklaata kojelaudalle kauppareissun ajaksi.

Voit keskustella aiheesta 30.7. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Ukrainan sota lisää suomalaisen ruuan arvostusta entisestään, arvioivat asiantuntijat – ruokatrendeissä näkyy kaipuu tuttuun ja turvalliseen