Hyppää sisältöön

THL:n huumepolitiikan tutkija pettyi, kun eduskunta äänesti kumoon selvityksen huumepolitiikasta – "Ei edes kunnolla keskustella"

THL suosittaa kaikkien huumeiden dekriminalisointia. Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa vieraillut THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kertoo, miksi.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan dekriminalisointi vähensi Portugalissa huumeista aiheutuvia haittoja selvästi. Huumeiden käyttöä se ei lisännyt.
THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkaraisen mukaan dekriminalisointi vähensi Portugalissa huumeista aiheutuvia haittoja selvästi. Huumeiden käyttöä se ei lisännyt.

Eduskunta äänesti keväällä kumoon kansalaisaloitteen, jossa esitettiin kannabiksen käytön dekriminalisointia.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos suositti tuolloin lausunnossaan eduskunnalle, että kannabiksen sijaan pitäisi dekriminalisoida kaikkien huumeiden käyttö. Dekriminalisointi tarkoittaa sitä, että huumeiden käytöstä ei enää rangaistaisi. Esimerkiksi salakuljetus ja myynti säilyisivät silti laittomina.

THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen sanoo, että dekriminalisoinnilla huumepolitiikan ensisijaiseksi tavoitteeksi tehtäisiin huumeista aiheutuvien haittojen ehkäisy.

– Huumeisiin suhtauduttaisiin silloin sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksenä eikä rikosasiana, Hakkarainen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Hakkarainen toteaa, että dekriminalisoinnilla on saatu muualla maailmalla aikaan hyviä tuloksia. Esimerkiksi huumekuolemat ja terveyshaitat ovat vähentyneet ja ongelmakäyttäjät ovat saaneet hoitoa huomattavasti aiempaa paremmin. Huumeiden käyttöä dekriminalisointi sen sijaan ei ole lisännyt.

Nykyisen linjan mukaiset huumeiden käyttörangaistukset eivät Hakkaraisen mukaan toimi.

– Ne estävät käyttöä hyvin huonosti, Hakkarainen sanoo.

Huumeiden käyttö on lisääntynyt rangaistuksista huolimatta jatkuvasti. 1980- ja 90-luvuilla syntyneistä yli 40 prosenttia on Hakkaraisen mukaan käyttänyt huumeita.

Hakkarainen hämmästelee Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa sitä, ettei eduskunnassa ollut halua teettää selvitystä huumepolitiikasta. Sitä esitettiin samalla, kun eduskunta käsitteli kannabista koskevaa kansalaisaloitetta.

– Jos ei selvitystä voida tehdä, niin rima [muutoksille] halutaan pitää todella korkeana. Ei edes kunnolla keskustella muusta kuin nykyisestä mallista.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Miksi THL suosittaa kaikkien huumeiden dekriminalisointia?

Lue lisää:

.
.