Hyppää sisältöön

Ensiasunnon etsijöillä on aiempaa parempi mahdollisuus ostaa asunto, sanoo Hypon Juho Keskinen

Ekonomisti Juho Keskinen kertoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa, miksi yksiöiden hinnat laskevat ja koko asuntomarkkina hidastuu.

Yksiöiden hinnoissa on runsaasti laskuvaraa, koska 2010-luvun aikana niiden hinnat ovat kohonneet jopa noin 15 prosenttia muita asuntoja enemmän, sanoo ekonomisti Juho Keskinen Hyposta.
Yksiöiden hinnoissa on runsaasti laskuvaraa, koska 2010-luvun aikana niiden hinnat ovat kohonneet jopa noin 15 prosenttia muita asuntoja enemmän, sanoo ekonomisti Juho Keskinen Hyposta.

Asuntomarkkinat ovat tänä vuonna rauhoittuneet muutaman poikkeuksellisen voimakkaan nousuvuoden jälkeen.

Hintojen nousua hidastaa moni seikka, sanoo Hypon ekonomisti Juho Keskinen. Esimerkiksi korkotaso nousee, mikä hillitsee asuntolainojen kokoa. Uusia asuntoja taas valmistuu ennätyspaljon, mikä niin ikään laskee asuntojen hintoja.

Yksiöiden hinnat puolestaan ovat laskussa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niiden hinnat ovat jo nyt pienentyneet.

Hypo ennakoi, että yksiöiden hinnat laskevat loppuvuonna valtakunnallisesti. Se auttaa ensiasunnon ostajia, jotka ovat etenkin kaupungeissa useimmiten pakotettuja etsimään pieniä asuntoja.

– Jos pienten asuntojen hinnoissa nähdään pientä laskua, niin heillä on hieman parempi mahdollisuus päästä kiinni asuntoon, Keskinen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Viimeisten runsaan kymmenen vuoden aikana yksiöiden hinnat ovat kohonneet jopa noin 15 prosenttia muita asuntoja enemmän.

– Siksi ei ole välttämättä huono asia, että niiden hinnat vähän korjaantuvat alas päin, Keskinen toteaa.

Lisäksi ensiasunnon ostajia helpottaa se, että monet asuntosijoittajat vetäytyvät asuntokaupoilta. Suurissa kaupungeissa asuntosijoittajat ovat aiemmin ostaneet jopa yli puolet yksiöistä.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Mitä tapahtuu asuntomarkkinoille ja ensiasunnon ostajille, Juho Keskinen?

Lue lisää:

Ensiasuntoa etsivien tilanne on vuosikausien jälkeen helpottumassa – kolme seikkaa painaa yksiöiden hintoja miinukselle

Hallitus puuttuu kotitalouksien velkaantumiseen rajaamalla taloyhtiölainoja: lyhennysvapaat pois, lainalle enimmäisraja ja laina-ajat kuriin