Hyppää sisältöön

Kun ruoan hinta nousee, terveelliset valinnat eivät välttämättä lisäänny – tutkija kantaa huolta niistä, joilla on jo valmiiksi huono ruokavalio

Kansanterveystieteen tutkija muistuttaa, että ruokatottumusten tiedetään olevan todella pysyviä. Ruoan hinnan nousu vaikuttaa etenkin jo valmiiksi heikossa asemassa olevien ihmisten mahdollisuuksiin syödä terveellisesti.

Moni voi hakea säästöjä työpaikan lounasruokailusta ja pakata mukaan omat eväät. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Ruoan hinnan nousukehitys on saanut Helsingin yliopiston kansanterveystieteen tutkijatohtori Jatta Salmelan huolestumaan etenkin niistä ihmisistä, joilla on jo valmiiksi tavallista huonompi ruokavalio.

– Tiedämme, että kun hinta nousee, se ei välttämättä tarkoita terveellisempiä valintoja, Salmela sanoo Yle Radio Suomen päivän haastattelussa.

Sosioekonomisten luokkien välisten erojen kannalta kehitys ei näytä hyvältä. Salmela arvioi, että hintojen nousu ajaa jo valmiiksi huonossa asemassa olevat ihmiset entistä huonompaan jamaan.

Isossa kuvassa katsottuna hintojen nousun vaikutus ihmisten ruokailutottumuksiin jää kuitenkin vähäiseksi. Salmelan mukaan tiedetään että ruokatottumukset ovat todella pysyviä, eikä niitä hetkessä muuteta.

Säästöjä saatetaan hakea lounaasta

Laillistettu ravitsemusterapeutti Marianna Hölttä on myös seurannut ruoan hinnan kehitystä huolestunein mielin. Hänenkin vastaanotollaan ruoan, kuten vaikkapa kalan, hinta nousee aiempaa useammin puheenaiheeksi.

Höltän mukaan ruokakassin kallistuessa moni pohtii säästöjen hakemista työpaikan lounasruokailusta. Lounasravintolassa syömisen sijaan mukaan pakataan omat eväät.

– Se on tavallaan harmi, koska varsinkin jos käyttää tällaisia julkisia ruokapalveluita, niin nehän ovat tosi terveellisiä. On harmi, jos sieltä joustetaan, Salmela kommentoi.

Tarkkuutta halvempia vaihtoehtoja etsiessä

Ruoan hinnan kallistuessa moni on alkanut miettiä kauppojen hyllyväleissä halvempia vaihtoehtoja tutuille arkiruoille.

Vaikka ihmisilllä on muuten keskimäärin hyvin tietoa terveellisestä syömisestä, voi juuri tällaisissa tuotteen vaihdoksissa joutua vaikeuksiin, sanoo tutkijatohtori Jatta Salmela.

Salmelan mukaan kuluttajilla pitääkin olla ymmärrystä siitä, minkä takia jokin ruoka on terveellistä, ja mitä vaikutusta sen korvaamisella jollakin toisella tuotteella on oman ravitsemuksen kannalta. Salmela kannustaa miettimään, miksi jokin tuote on ylipäätään ollut osa omaa ruokakoria. Silloin myös sille sopivan korvikkeen löytäminen on helpompaa.

Lue myös:

Elintarvikealan yrityksissä tikittää ruoan hintaan rajusti vaikuttava nousupaineiden pommi: pulaa on jopa rekkakuskeista ja lasipurkeista

Alkoholijuomien hinta Suomessa on jälleen EU:n korkein, eikä asema ole uhattuna jatkossakaan – tarkista, kuinka kalliita monet tuotteet ovat