Hyppää sisältöön

Kysely: Suomalaisia hävettää oma paino, känniset teot ja talousongelmat

Ihmisiä hävettävät aiheet juontavat usein juurensa lapsuuden kokemuksiin, sanoo aihetta tutkinut Ben Malinen.

Miten ahdistavasta häpeästä pääsee eroon, tutkija Ben Malinen?
Miten ahdistavasta häpeästä pääsee eroon, tutkija Ben Malinen?

Suomalaisia hävettää eniten oma paino, humalassa toilailu, taloudelliset ongelmat ja huijatuksi tuleminen. Naisia hävettää miehiä enemmän, vasemmistolaisia useammin kuin oikeistolaisia.

Näin on asian laita viestintätoimisto Tekirin teettämässä kyselytutkimuksessa, johon vastasi hieman yli tuhat täysi-ikäistä henkilöä Manner-Suomesta.

Kyselyssä kartoitettiin, mitä asioita vastaajat häpeävät itse tai uskovat muiden häpeävän. Lisäksi kysyttiin, mitä asioita vastaajien mielestä pitäisikin hävetä.

Häpeää koettiin myös esimerkiksi epäonnistumisista, alastomuudesta ja sosiaalisten tilanteiden pelosta. Vastaajista naiset häpesivät useampia asioita kuin miehet, mutta joitakin poikkeuksiakin oli.

– Ainoat aiheet, joita miehet häpesivät enemmän, olivat omat seksuaaliset mieltymykset, sinkkuus ja poliittiset näkemykset, toteaa Tekirin toimitusjohtaja Riikka Kouhin Ylen aamussa.

Oikeistolainen häpeää muita huonompaa palkkaa

Vasemmistolaiseksi itsensä mieltäviä vastaajia hävetti puolestaan monet asiat oikeistolaisia enemmän.

– Vähän yllättävästikin tämän tutkimuksen mukaan lähes kaikki asiat hävettivät enemmän ihmisiä, jotka mieltävät itsensä vasemmistolaisittain ajatteleviksi, Kouhi toteaa.

– Erityisesti siellä korostuivat taloudelliset ongelmat, työttömyys ja henkilökohtaisista ominaisuuksista oma pituus.

Kyselyssä oli vain kaksi asiaa, jotka hävettivät useammin oikeistolaisittain ajattelevia vastaajia: huijatuksi tuleminen ja muita huonompi palkka.

Häpeää tutkinut teologian tohtori Ben Malinen kuvailee Ylen aamussa, että ihmisiä hävettävät aiheet juontavat usein juurensa lapsuuden kokemuksiin, kotiin ja kasvatukseen – myös oikeistolaisten ja vasemmistolaisten kyselytutkimuksessa kertoma häpeä.

– Se liittyy siihen, mitä siellä kotona on pidetty hyvänä asiana tai osoituksena huonommuudesta. Lapsuuden kokemukset määrittävät aika paljon sitä, mistä aikuisena tunnetaan häpeää.

Häpeäpaaluun Putinin kaverit ja pummilla matkustajat

Keitä sitten haluttiin panna häpeäpaaluun? Kyselyvastausten perusteella erityisesti rasistien, rikollisten ja Vladimir Putinin suomalaisten kaverien olisi syytä hävetä. Myös pummilla matkustajat ja salaliittoteoreetikot mainittiin usein.

Kouhin mukaan rikollisuus oli teema, jonka vastaajat kokivat myös omassa taustassaan hävettäväksi asiaksi.

Häpeällä on Malisen mukaan oma tehtävänsä yhteiskunnan pystyssä pitämisessä.

– Se auttaa pitämään yllä rajoja, että toiselle ei tehdä mitään sellaista, mikä ei ole hänelle hyväksi. Samalla sen pitäisi suojella minua, etten anna muiden tehdä itselleni sellaista, mitä en koe hyväksi.

Samalla häpeän aiheuttaminen on myös vallankäytön väline.

– Vanhemmat saattavat sanoa, jos olet tuollainen, äiti tai isä ei sinua hyväksy. Parisuhteessa voidaan sitoa toinen itseensä sanomalla, että ei sinua kukaan muukaan tahdo, Malinen antaa esimerkin.

Miten eroon ahdistavasta häpeästä?

Häpeä liittyy Malisen mukaan itsetuntoon ja ajatuksiin siitä, kelpaako muille ja onko hyväkstyttävä tietyssä ryhmässä.

Esimerkiksi kehoaan hävennyt voi tuntea vapautuvansa sosiaalisen median ryhmässä, mutta ryhmän ulkopuolella ensimmäinen ikävä kommentti voi palauttaa mieleen ikävän häpeän hetkessä.

– Sisäpiirissä häpeää ei välttämättä tunneta, koska siellä olemme samanlaisia. Mutta heti kun mennään ryhmän ulkopuolelle, se ei enää toimikaan samalla tavalla, Malinen selittää.

Mikä sitten olisi keino päästä eroon elämää rajoittavasta häpeästä?

– Pohjimmiltaan kyse on siitä, että jos olisin hyväksytty tällaisena, niin minun ei tarvitsisi hävetä, Malinen sanoo.

– Se, mitä jokainen haluaisi kuulla on, että olen riittävän hyvä juuri tällaisena kuin olen.

Katso koko keskustelu Ylen aamusta täältä.