Hyppää sisältöön

Ulkoiluhetken surullinen päätös – susi tappoi perheen koiran Sastamalassa

Runsaan peurakannan ansiosta Sastamalan naapurikunnissa elää kaksi susilaumaa. Petoyhdyshenkilön mukaan suden varoetäisyys on hyvin paljon lyhentynyt normaalista.

Kolmasosa Suomen susista elää lounaisessa Suomessa. Kuvituskuva. Kuva: Volodymyr Burdiak / Alamy/All Over Press

Sastamalan Sammaljoella asuvan perheen kesäilta sai traagisen käänteen maanantaina, kun toinen perheen koirista katosi yllättäen. Omassa kotipihassa vapaana ulkoillut koira löytyi raadeltuna viereiseltä pellolta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Alueviesti (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä oli norjalainen lunnikoira, josta pienehkön kokonsa vuoksi ei ole vastusta sudelle.

Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Kari Kumpulainen on havainnut, että etenkin nuoret sudet eivät nykyään varo ihmistä, vaan tulevat hyvin lähelle.

– Suden varoetäisyys on hyvin paljon lyhentynyt siitä, mitä se normaalisti on. Susi saattaa tulla jopa 30–50 metrin päähän ihmisestä, sanoo Kumpulainen. Hän arvioi, että kyseessä saattaa olla yksinäinen, laumasta erkaantunut yksilö.

Kumpulaisen mukaan susista on tehty havaintoja Sammaljoen alueelle aiemminkin.

– Alue on kahden susilauman reviirin rajapintaa. Naapurikuntien puolella, sekä Punkalaitumella että Huittisissa elää susiperhe. Alueen runsaan peurakannan ansiosta laumoille ei tule reviiristä riitoja.

Sastamalassa ei kuitenkaan koiria ole tähän mennessä joutunut suden hampaisiin. Aluetta aiotaan nyt havainnoida riistakameran avulla, jotta selviää, ovatko sudet kasvattaneet aluettaan laajemmalle.

Koiranomistajille Kumpulaisella on selkeä kehotus: koirat kannattaa pitää hihnassa ja mahdollisista susihavainnoista tulee aina viestiä eteenpäin.

– Viranomaiset tekee sitten omat päätöksensä, mitä susien kanssa tehdään, hän tiivistää.

Juttua muokattu 15.7. kello 13.48: Koiran omistajilta saatu tarkennus, että koira vietiin omalta kotipihalta, ei lenkkeilyn yhteydessä, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 14.7. kello 23:een saakka.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.