Hyppää sisältöön

Kun Samuli Keisu, 32, lähtee Euroopan road tripille, jalkapallon muotoinen kärrysauna tulee mukaan – "Saunakulttuurin jakaminen on minun juttu"

Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon päässyt suomalainen saunakulttuuri on rikasta ja monimuotoista. Yksi ilmentymä siitä on Samuli Keisun rakentama maailman ainoa jalkapallon muotoinen peräkärrysauna.

Samuli Keisu innostui saunoista jo teini-ikäisenä ja on reissannut vedettävän jalkapallosaunansa kanssa pitkin Eurooppaa.
Samuli Keisu innostui saunoista jo teini-ikäisenä ja on reissannut vedettävän jalkapallosaunansa kanssa pitkin Eurooppaa.

Saunahullu, sitä Samuli Keisu, 32, on ollut koko elämänsä. Toden teolla se konkretisoitui jo teini-iässä, kun hän rakensi kaveriensa kanssa ensimmäisen liikuteltavan saunansa.

– Traktorikortin olin saanut ja kaverien kanssa harrastettiin triathlonia kotona Torniossa. Uimakausi on siellä niin lyhyt, että jotain piti keksiä pärjätäkseen etelän triathlonisteille, Keisu muistelee.

Nyt Keisu tienaa puolet elannostaan liikuteltavilla saunoilla ja paljuilla. Haastattelua tehdään maailmassa tiettävästi ainutlaatuisessa jalkapallon muotoisessa peräkärrysaunassa.

Sen prototyypin hän rakensi Espanjassa vaihto-oppilaana ollessaan. Tarkoitus oli myydä sauna FC Barcelonan jalkapallojoukkuelle, mutta se jäi haaveeksi.

– Se oli vaikea tapaus. Ehkä he ajattelivat, että mikä savuava pommi tuo on, Keisu naureskelee.

Jalkapallosauna ei ole Keisun ainoa erikoisempi saunarakennus. Muita ovat muun muassa hotellin parvekkeelle pystytetty matkasauna tai sadan metrin korkeuteen nosturilla hilattu pleksiseinäinen maisemasauna.

Tempauksista huolimatta saunan viehätys Keisulle on se perinteinen: rentoutuminen.

– Töitten jälkeen on mukava ottaa vesipullo tai miksei lonkerokin ja mennä saunaan. Kylminä syksyinä ja talvella se rentouttaa mukavasti.

Jalkapallosauna ei ole ujoille

Vaikka sauna ja saunominen on perinteisesti mielletty perheen tai lähisuvun jopa intiimiksi asiaksi, on saunomisen sosiaalinen ulottuvuus tekemässä paluuta. Näin uskoo ainakin Suomen saunaseuran puheenjohtaja Hannu Saintula.

– Itse saunon kuusi–seitsemänkin kertaa viikossa yleisissä saunoissa. Minulle saunomisessa puolet elämyksestä on juuri sitä sosiaalista puolta, Saintula sanoo.

Keisu on vienyt liikuteltavan jalkapallosaunansa lukuisille road tripeille pitkin Eurooppaa Pohjois-Norjasta Atlantin rannikolle Espanjan Cadiziin asti. Sauna on pystytetty muun muassa Tonavan rantaan Wieniin. Nyt se on Oulun keskustassa, Tuiran rannassa.

Kaikkialla jalkapallosauna kerää huomiota ja ihmiset tulevat sitä ihmettelemään.

– Siellä tapaa uusia ihmisiä ja kansainvälistä porukkaa. On kutsuttu ketä ympärillä on sattunut olemaan mukaan ja aina etsitty jokin tällainen paikka. Saunakulttuurin jakaminen ympäri maailmaa, ympäri Eurooppaa, se on se minun juttu.

Jalkapallosauna ei kelvannut FC Barcelonalle, mutta kiinnostusta se sielläkin herätti. Ihmettelijöitä kertyy paikalle yleensä myös Suomessa. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Suomessakaan se ei jää huomiotta.

– Kyllä täällä kaikki tulee ihmettelemään, että mikä homma tämä on ja pääseekö mukaan. Ja kyllähän sitä pääsee, kun rohkeasti kysyy.

Saunomisen monimuotoisuus on rikkautta

Saunakulttuurin kehitystä sosiaalisempaan suuntaan vie muun muassa yleisten saunojen suosion nousu. Ykköskaupunkeja ovat Tampere ja Helsinki, mutta internetin saunalistausten (siirryt toiseen palveluun) mukaan yleisiä saunoja löytyy ainakin kesäaikaan useimmista Suomen kaupungeista.

Myös taloyhtiösaunat tarjoavat mahdollisuuden sosiaaliseen saunakokemukseen. Yhä harvempiin uusiin pieniin kaupunkiasuntoihin rakennetaan oma sauna. Saunassa käydään sen asemesta uimahallissa, kuntosalilla, tai taloyhtiön saunavuorolla.

– Yhteisvuorot, miesten tai naisten vuorot ja erilaiset sporttisaunat tai lenkkivuorot ovat sosiaalisia saunomisen muotoja, Saintula listaa.

Saunakulttuurin kirjavuus onkin Saintulan mielestä erityisen arvostettavaa, saunottiinpa yksin tai porukalla – modernit design-saunat, rivitalokämppien sähkösaunat, saunalautat ja -perävaunut, kaikille löytyy paikkansa.

– Monimuotoisuus on rikkautta, Saintula painottaa.

Keisun liikuteltavan jalkapallosaunan kaltaisten innovatiivisten saunaratkaisujen paikka suomalaisessa saunakulttuurissa voi olla saunojen kirjon riehakkaammassa päässä. Saunailloilla juhlimismuotona on Suomessa pitkät perinteet ja siihen juhlapaikalle tuotava sauna istuu hyvin.

Keisu toi saunan jopa häihinsä.

– Sanottin että Samuli, nyt jätetään saunat pois, ne ei häihin kuulu. Mutta kyllä ne kuuluu ja meillähän oli totta kai yösauna siellä.

.
.