Hyppää sisältöön

Kuuloliitto vinkkaa tarkastamaan kuulon ajoissa – kuulon heikentyminen voi vaikuttaa muistihäiriön kehittymiseen

Koronavuodet viivästyttivät monella kuulotutkimuksiin menoa. Kuuloliiton seulontoja tekevä kuuloauto auttaa pääsemään tutkimukseen nopeasti.

Mikäli epäuilee, että kuulo on heikentynyt, siitä kannattaa ottaa Kuuloliiton mukaan selvyyttä nopeasti. Kuva: Kati M. Rantala / Yle

Heikentynyt kuulo saattaa olla osatekijänä muistisairauden kehittymiseen.

Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijasen mukaan viime vuosina tehdyt tutkimukset osoittavat, että kuulo-ongelmilla voi olla yhteys muistisairauksiin.

– Jos ei kuule yhtä hyvin kuin ennen, aivoissa voi ilmetä kognitiivista hidastumista. Tämä vaikuttaa muun muassa muistin toimintaan, Kaijanen kertoo.

Korona-aika vähensi kuuloseulontoja merkittävästi ja on sen jälkeen ruuhkauttanut terveydenhuollon jonoja.

– Meillä on aika huutava pula kuuloon liittyvistä palveluista. Samaan aikaan moni vanhus on jäänyt kotiin koronapandemian vuoksi, ja jättänyt kuulotutkimukset väliin, Sanna Kaijanen toteaa.

Kuuloliiton toiminnanjohtaja Sanna Kaijasen mukaan kuulon heikentyminen huomataan usein läheisten toimesta. Kuuloauto kiertää Suomea kesän aikana tarjoamassa matalan kynnyksen kuuloseulontaa. Kuva: Kati M. Rantala / Yle
Korona-aika viivästytti kuulotutkimuksia ja nyt jonot ovat terveydenhuollossa pitkät. Kuuloauto nopeuttaa kuuloseulontaan pääsyä.

Kaijasen mukaan kuulo olisi syytä tarkistuttaa matalalla kynnyksellä. Kuuloliiton kuuloauto kiertää Suomea kesän aikana. Auton tarkoitus on helpottaa ja nopeuttaa kuuloseulaan pääsyä.

Kuuloliiton kuuloauto testaa kansalaisia Porin torilla torstaina ja perjantaina Suomi-areenan yhteydessä. Seula on tarkoitettu henkilöille, jotka epäilevät kuulonsa heikentyneen, mutta jotka eivät vielä käytä kuulokojetta.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.