Hyppää sisältöön

Moskovan kaduille ilmestyi Muumeja ja Peppi Pitkätossua pilkkaavia julisteita – kyseessä on venäläinen propagandakampanja Suomea ja Ruotsia vastaan

Kampanja on jatkoa toukokuussa nähdyille julisteille, joissa ruotsalaisen lastenkirjailijan Astrid Lindgrenin väitettiin olevan natsi.

Venäläiset kantavat lippua, jossa lukee "Maailma ilman natsismia", vapunpäivänä Moskovassa. Kuva: EPA-EFE

Venäjän pääkaupungin Moskovan kaduille on ilmestynyt propagandajulisteita, joissa arvostellaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Julisteissa Yhdysvaltoja symboloiva Uncle Sam -hahmo pitelee käsissään kahta sätkynukkea – Muumipappaa ja Peppi Pitkätossua.

Kuvan yläpuolella on venäjänkielinen teksti, jossa lukee "älä ole sätkynukke vieraissa käsissä".

Kuvan alapuolella puolestaan siteerataan Muumit luonutta suomalaiskirjailijaa Tove Janssonia.

Sitaatti kirjasta Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia kaikki päättyy vapaasti suomennettuna seuraavasti.

– Kaikesta tulee vaan halpaa huvia roskakasan päällä, riitoja ja huutoa, mitä koko elämäni on ollut.

Sitaateilla viitataan Venäjän propagandaväitteeseen, jonka mukaan Suomesta ja Ruotsista tulisi Naton jäseninä Yhdysvaltain sätkynukkeja.

Julisteista vastaa venäläinen Meidän voittomme -järjestö, joka oli myös toukokuisen julistekampanjan takana.

Silloin Moskovan kaduille ilmestyi julisteita, joissa ruotsalaista lastenkirjailijaa Astrid Lindgreniä, elokuvaohjaaja Ingmar Bergmania ja Ikean perustajaa Ingvar Kampradia väitettiin natseiksi.

Lisää aiheesta:

Venäjä tulkitsee historiaa vapaalla kädellä – jopa Astrid Lindgrenin kirjoihin lyödään natsileimaa, Hitlerille keksittiin juutalaiset sukujuuret