Hyppää sisältöön

Vihannekset pitivät ruokakorin hinnan kurissa – Ylen kokoama ruokakori maksaa Suomessa saman verran kuin keväällä, Ruotsissa se halpeni

Kahvin ja lihatuotteiden hinnat ovat nousseet selvästi viime keväästä. Sesonki on pudottanut tomaattien hintaa. Myös valuuttakurssit laskevat Ruotsin ja Norjan hintatasoa.

"Pitää katsoa vähän tarkemmin, mitä syö", sanoo turkulainen Jenna Vaiste – näin suomalaiset kommentoivat ruoan kallistumista. Vaiste (oik.) ja Anna Toivonen vierailivat lomamatkallaan Torniossa.
"Pitää katsoa vähän tarkemmin, mitä syö", sanoo turkulainen Jenna Vaiste – näin suomalaiset kommentoivat ruoan kallistumista. Vaiste (oik.) ja Anna Toivonen vierailivat lomamatkallaan Torniossa.

Ylen ruokakorivertailun perusteella Suomi on edelleen Ruotsia edullisempi, mutta maiden välinen hintaero on kaventunut huhtikuusta. Norjassa ruoka on edelleen huomattavasti kalliimpaa.

Ylen ruokakorivertailussa on mukana 14 tuotetta. Hinnat kerätään kaupoista ja valinta kohdistuu edullisimpaan mahdolliseen tuotteeseen valitussa pakkauskoossa.

Ruokakorin kokonaishinta oli Suomen puolella heinäkuussa lähes täsmälleen sama kuin huhtikuussa. Tornion Prismassa hinnaksi tuli nyt 37 euroa eli vain 24 senttiä enemmän kuin samassa kaupassa viime huhtikuussa.

Sen sijaan Haaparannan Coopissa vertailukorin hinta oli jopa tippunut. Huhtikuussa ruokakori maksoi lähes 50 euroa, nyt alle 43 euroa. Vertailussa myös valuuttakurssien (siirryt toiseen palveluun)muutoksilla on vaikutusta.

Norjan ja Ruotsin kruunut ovat huhtikuun jälkeen halpuneet selvästi euroon verrattuna. Yksi euro on nyt noin 10,25 Norjan kruunua ja noin 10,6 Ruotsin kruunua.

Norja on omaa luokkaansa ruoan kalleudessa. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Lähes kaikki kallistuu, paitsi tomaatit

Kesäkuussa inflaatio oli Ruotsissa (siirryt toiseen palveluun)8,5, Suomessa (siirryt toiseen palveluun)7,8 ja Norjassa (siirryt toiseen palveluun) 6,3 prosenttia. Kuinka on mahdollista, että ruokakorin hinta pysyi liki ennallaan, vaikka inflaatio on vain kiihtynyt?

Vastaus löytyy vihanneshyllyltä.

Vertailukorissa on mukana Pohjoismaiden omia vihanneksia. Niiden hinta on kesällä luonnollisesti merkittävästi edullisempi kuin keväällä. Esimerkiksi Suomessa tomaattikilon saa nyt noin kahdella eurolla, kun loppukeväällä se maksoi yli viisi euroa.

Muiden tuotteiden hinnat ovat nousseet. Esimerkiksi puolen kilon kahvipaketista pitää nyt pulittaa lähes kuusi euroa, kun huhtikuussa hinta oli 1,40 euroa vähemmän.

Huomion arvoista on myös se, että vertailtavien tuotteiden joukosta puuttuu esimerkiksi kala, joka on kallistunut viime aikoina jopa lähes 50 prosenttia.

Täältä voit tutustua tarkemmin elintarvikkeiden hinnankehitykseen:

Kalat ja kahvi kallistuvat, mutta marjoja saa halvemmalla – katso Ylen ruokakoneesta, missä ovat omien ostostesi hintapiikit

Nora Hoigari palvelee asiakasta COOP Varangerbotnin kassalla. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Norja edelleen omassa kastissaan

Maalis-, huhti- ja kesäkuun vertailuissa pohjoisimman Suomen hintataso on ollut selvästi korkeampi kuin Tornion ja Haaparannan kaupoissa.

Tällä kertaa Suomen ja Norjan rajalla sijaitsevassa Näätämössä ruokakori maksoi 41,81 euroa. Se oli vajaan euron edulllisempi kuin Haaparannalla, mutta viisi euroa kalliimpi kuin Torniossa.

Norja on edelleen omassa kastissaan. Vertailuhinnat kerättiin tällä kertaa VarangerbotnIsta eli Varanginpohjasta, jossa ruokakorin kokonaishinnaksi tuli lähes 70 euroa.

Tuotekohtaisen grafiikan löydät jutun lopusta.

Elviira, Jalmari ja Sakari Villinki sekä Eija Takkinen ja Ari Villinki. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle
Sälinkäältä kotoisin olevat Ari Villinki ja Eija Takkinen olivat muun perheen kanssa pysähtyneet lomamatkallaan Haaparannalle. Mukana lomamatkalla olivat myös Elviira, Jalmari ja Sakari Villinki.

Pohjois-Norjasta etelään kohti kotia matkannut Ari Villingin ja Eija Takkisen perhe päätti matkallaan poiketa Ruotsin puolelle Haaparannalle uteliaisuudesta. Viisihenkisen seurueen ostokset olivat täsmähankintoja.

– Lähinnä karkkia tuli lapsille ostettua, kertoo Eija Takkinen.

Kahvi edullisempaa Ruotsissa kuin Suomessa

Raumalaiset Tiina ja Tero Jantunen olivat ehtineet tutustua paikalliseen hintatasoon tuhannen Ruotsissa ajetun kilometrin aikana. Haaparannalle he olivat ajaneet Tukholman lähistöltä Kapelsskärista.

– Ruoan hinta on ollut täällä aika lailla sama kuin Suomessa, diesel on ollut hiukan kalliimpaa, Tero Jantunen arvioi.

Ruotsalainen liikennekulttuuri on ollut Tero Jantusen mieleen eikä paikallinen hintatasokaan ole kauhistutttanut. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle
Tero Jantunen on lomamatkalla ajanut tuhat kilometriä Ruotsissa.

Pohjois-Norjassa lomaillut Johanna Ojanen Karstulasta oli omakohtaisesti havainnut Norjan kalleuden. Hän kertoi, että hinnat tuntuivat lähes kaksinkertaisilta Suomeen verrattuna.

Johanna ja Janne Ojasen tie on vienyt Karstulasta Pohjois-Norjaan, paluumatkalla he kävivät Ruotsin Haaparannalla. Kuva: Kimmo Hiltula / Yle
Norjan korkea hintataso ehti Johanna ja Janne Ojaselle tulla tutuksi pohjoisen visiitillä.

Ojasen perheen havaintojen mukaan diesellitra on Norjassa 20–30 senttiä kalliimpaa kuin Suomessa. Janne Ojasen mukaan Norjassa diesel on usein halvempaa pienillä kuin suurilla paikkakunnilla.

Paluumatkalla Ojaset poikkesivat Haaparannalle, josta lapsille ostettiin karkkia ja isälle nuuskaa.

Vertailukorissa on joukossa suomalaisille tuttuja tuotteita, jotka ovat naapurimaan asukkaille eksoottisia. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 16.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

Valikoima ruokakauppojen hyllyillä voi syksyllä supistua ja hinnat nousevat yhä – ministeri Kurvinen: "En pidä viidenneksen nousua mahdottomana"

Mitä tavis mahtaa inflaatiolle? Kuka siitä hyötyy? Tällaiset kysymykset mietityttivät Ylen inflaatiochatissa