Hyppää sisältöön

Mursu menehtyi matkalla villieläinsairaalaan – "Viime päivien koettelemukset ja kuljetus olivat heikkokuntoiselle eläimelle liian raskaat"

Omakotitalon pihaan Kotkaan ilmestynyt mursu oli tiistai-iltana matkalla Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Se oli kuitenkin erittäin heikossa kunnossa.

Kuljetuksen aikana menehtynyt mursu rantautui ensimmäisen kerran Haminaan 15. heinäkuuta. Kuva: Juha Metso / AOP
Tekijät

Kotkasta Helsinkiin kuljetuksessa ollut mursu on menehtynyt kuljetuksen aikana, kertoo Korkeasaaren eläintarha Twitterissä.

Korkeasaaren varhain keskiviikkona julkaisemassa tviitissä kerrotaan, että viime päivien koettelemukset ja kuljetukset olivat heikkoon kuntoon päässeelle eläimelle liikaa ja se menehtyi matkalla villieläinsairaalaan.

Korkeasaari kiittää tviitissä kaikkia auttajia.

Tiistai-iltana Kotkan mursu saatiin turvallisesti siirrettyä metsämättäältä kuljetuslaatikkoon ja eläinkuljetusautoon, joka lähti kohti Korkeasaarta hieman ennen iltakymmentä. Mursun siirto metsämättäältä autoon kesti tiistai-iltana useita tunteja.

Mursu on kuitenkin heikossa kunnossa, kertoi Korkeasaaren villieläinsairaalaan eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti.

– Se oli laiha ja aika vaisussa kunnossa kun tänne paikan päälle päästiin, eli ei se missään hyvässä kunnossa ollut, Trontti kertoo. Trontti on itse paikan päällä Kotkassa mursun luona.

Mursu nukutettiin siirron ajaksi. Siirtoa varten eläinlääkäri konsultoi norjalaista asiantuntijaa, ja asiantuntijan ohjeilla nukutus sujui hyvin, Trontti kertoo.

– Mutta kyseessä on huonokuntoinen eläin. Nukutus on aina riski ja myös kuljetus on aina riski. Toivottavasti eläin selviää kuljetuksesta, Trontti sanoo.

Mursu viedään nyt Korkeasaaren villieläinsairaalaan, joka valmistautuu mursun vastaanottoon. Aiemmin Korkeasaaressa mittailtiin Trontin mukaan oviaukkoja ja selvitettiin, miten eläin saadaan turvallisesti pois kuljetuslaatikoista ja siirrettyä hoitotilaan.

Eläinlääkäri nukutti metsämättäällä makaavan mursun nukutusnuolilla tiistai-iltana.

Trontin mukaan Korkeasaaren villieläinsairaalan hallitiloissa on iso avara alue missä mursu voisi olla hoidon alussa, mutta pidempiaikaiseen säilytykseen tila ei sovellu.

– Ajatus on, että yhdessä eri viranomaisten kanssa selvitetään, mitä jatkossa tehdään.

Kotkaan omakotitalon pihaan rantautunut mursu on todettu nälkiintyneeksi ja hyvin huonokuntoiseksi. Mursua on vahdittu koko päivän ajan ja sen oloa on tarkkailtu.

Mursua on piiritetty viranomaistahojen autoilla ja peräkärryllä, mutta iltapäivällä puoli viiden aikaan se lähti esteistä huolimatta pyrkimään yhä kauemmas vedestä kohti metsää.

Mursu päätyi tiistaina aamulla kuusiaidan viereen makaamaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Mursu on nälkiintynyt ja vaarallinen

Mursu on uinut mereltä kapeaa jokea pitkin ylös ja päätynyt lepäämään 150 metriä rannasta sijaitsevan talon pihaan Kotkan Tavastilassa.

Eläintieteilijä Riku Lumiaro on ollut yhteydessä paikalla oleviin eläinlääkäreihin Kotkassa. Arktiset eläimet kuten mursut ja jääkarhut ovat Lumiaron mukaan yleensä nälkiintyneitä, kun ne nousevat maalle.

– Niiltä on hävinnyt suojaava rasvakerros pois, joten ne nousevat maalle sen takia, etteivät ne kuolisi pois.

Mursusta otetuista kuvista Lumiaro on huomannut, että eläimellä näkyvät kylki- ja lapaluut. Yleensä mursuilla ja jääkarhuilla on paksu rasvakerros, joka eristää ne ja pitää eläimen lämpimänä. Kotkassa lepäävällä mursulla ei ole enää rasvakerrosta jäljellä.

Lumiaro kertoo myös olleensa yhteydessä mursututkijoihin Norjaan, Islantiin ja Grönlantiin.

Mursu aiotaan nyt joko lopettaa tai siirtää Korkeasaareen, jossa se yritettäisiin kuntouttaa. Mursun nukuttaminen siirtoa varten on kuitenkin vaikeaa. Lisäksi eläin on vaarallinen.

– Kun ei ole tietoa eläimen painosta, nukuttaminen voi mennä yli ja se voi kuolla nukutukseen. Yleensä eläimet pyritään punnitsemaan ennen nukutusta. Kenelläkään Suomessa ei ole kokemusta mursun nukuttamisesta.

Jos mursu viedään Korkeasaareen ja se saadaan kuntoutettua, se pitäisi sen jälkeen palauttaa Huippuvuorille tai Grönlantiin.

– Kyllä he joutuvat tekemään tänään ratkaisuja, koska eihän tuota voi enää tuommoisena jatkaa. Se on eläinrääkkäystä, Lumiaro sanoo.

Yle seurasi mursun tilannetta suorana tiistaina iltapäivällä Kotkassa.

Siirtoa pohdittiin jo aamulla

Pelastuslaitos yritti ohjata mursua päivällä jokea kohti, mutta se liikkui vain vähän. Yhden aikaan mursu makoili edelleen pihalla varjoisassa kohdassa. Korkeasaaren eläinlääkäri oli tuolloin saapunut paikalle.

Päivystävä palomestari Juha Säämänen Kymenlaakson pelastuslaitokselta kertoo, että eläinlääkärit kävivät myös aamulla tarkastamassa mursun kunnon.

Säämänen kertoo, että hänen käsityksensä mukaan mursu ryömi joesta omakotitalon pihalle, ja asunnon omistaja löysi sen kuusiaidan vierestä. Naapurin koiratkin olivat haukkuneet.

Aamulla pohdittiin mursun siirtoa Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Lopulta päädyttiin siihen, ettei siirtoa kannata tehdä. Myös nukuttaminen nähtiin riskinä.

– Se olisi helppo siirtää Korkeasaareen nyt kun se makaa tässä maassa, mutta nukuttaminen voi olla riski, koska emme tiedä miten se on stressaantunut sunnuntain rysäkeikasta, Juha Säämänen kertoi tiistaina aamupäivällä.

Poliisi eristi aamulla omakotitalon, jonka pihaan mursu rantautui. Kuva: Antro Valo / Yle

Rysällä palomestari viittaa sunnuntain tapahtumiin. Silloin mursu löytyi kalastajan rysästä Kotkassa.

Lue lisää:Mursu tuhosi yli 10 000 euron arvoisen kaluston, kertoo kalastaja – vain vene jäi: "Aluksi se oli kaverillinen, eikä ollenkaan uhkaava"

Tarvitsee lepoa

Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoi aamupäivällä, ettei mursun siirtämiseksi Korkeasaareen ole suunnitelmaa.

– Paras vaihtoehto tällä hetkellä on, että eläin saisi levätä riittävästi ja osaisi lähteä omin tuumiin seikkailemaan vähän paremmalle avomeren alueelle, Trontti sanoi.

Mursu rantautui omakotitalon pihaan Kotkassa tiistaiaamuna. Kuva: Antro Valo / Yle

Eläimet nukkuvat pitkiä aikoja päivästä. Kun mursu lähtee liikkeelle lepopaikastaan, ihmisten tehtävä olisi Trontin mukaan varmistaa, että se lähtee veden suuntaan eikä kuivalle maalle.

Siirtoa Korkeasaareen pohdittaisiin Trontin mukaan silloin, jos mursu olisi huonossa kunnossa ja avun tarpeessa.

– Niin kauan kuin se on suht terve ja hyvävointinen, niin sillä on oikeus seikkalla minun mielestäni. Jos se olisi huonossa kunnossa, tilanne olisi eri, Trontti sanoi aamupäivällä.

Sea Lifen intendentti epäilee mursun selviämistä

Helsingin merimaailma Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin arvioi puoliltapäivin, että mursun selviytymismahdollisuudet ovat edelleen heikot.

Dernjatinin mukaan merinisäkkäät pystyvät selviytymään oman vararavintonsa ja rasvakerroksensa ansiosta viikkoja, mutta jos mursu ei löydä täältä tarpeeksi ravintoa, sen olo heikkenee vääjäämättä. Lisäksi Itämeren olosuhteet ja viikonloppuna odotettavat helteet tuovat mursulle huolia.

– Sen pitäisi selvitä tulevista äärisäistä, mitä nyt on ennusteissa luvattu, Dernjatin sanoo.

Dernjatin toivoo, että eläin saisi olla rauhassa, ja että se löytäisi itse takaisin Tanskan salmien suuntaan ja lopulta kohti omaa elinympäristöään.

Dernjatin muistuttaa, että mursu on luonnonvarainen villieläin.

– Toivottavasti tästä ei synny vaaratilanteita ihmisille. On toki positiivinen yllätys, että mursu on ollut noinkin hyväkuntoinen, että se on jaksanut liikkua ja rellestää menemään. Toivon mursulle kaikkea hyvää, Dernjatin sanoo.

Dernjatin on saanut norjalaiselta biologilta Rune Aaelta tiedon, jonka mukaan sama mursu olisi nähty myös Norjan rannikolla. Aaen mukaan mursu olisi noin 25-vuotias naaras.

Naapurit pääsivät lähietäisyydelle

Aku Lehvä tuli naapurista katsomaan mursua omakotitalon pihalle. Hän oli ensimmäisiä, jotka näkivät mursun pihalla.

– Pääsimme niin lähelle kuin uskalsimme mennä. En olisi uskonut tähän, ellen olisi itse nähnyt, Lehvä sanoo.

Äiti kävi herättämässä aamulla Meeri Vääräsen katsomaan mursua, joka oli tullut köllöttelemään naapurissa sijaitsevan omakotilalon pihalle.

– Näimme mursun ehkä 50 metrin päästä. Olihan se erikoinen ja mieleenpainuva tilanne, Vääränen kertoo.

Puolenpäivän aikaan suurin osa poliiseista ja sivusta seuraajista oli jo poistunut paikalta.

Omakotitalon pihaan rantautunut mursu on ollut julkisuudessa tiistaina.

Havaintoja mursusta maanantailta

Havaintoja mursusta tehtiin jo myöhään maanantai-illalla Kaariniemenlahdella, josta mursu on jatkanut Nummenjokeen. Mursu on lähtenyt Kotkan seikkailunsa jälkeen taas kohti Haminaa, sillä Nummenjoki kulkee Kotkan ja Haminan rajalla.

Omakotitalon asukas hälytti pelastuslaitoksen paikalle tiistaiaamuna.

Paljon mediahuomiota saanut mursu rantautui ensimmäisen kerran Haminaan perjantaina.

Tämä on päivittyvä artikkeli.

Aiheesta voi keskustella 20.7. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Mursu jätti jälkeensä kamalan löyhkän: "Emme voineet montaa minuuttia olla siinä, kun päätä alkoi särkeä"