Hyppää sisältöön

Tytär sai vasta viime vuonna tietää, että isä panttasi talon Kuhmon Kamarimusiikin takia – nyt Kemppaiset saivat kokea koskettavan konsertin

Maailman kamarimusiikkipiireissä ylistetyn Kuhmon Kamarimusiikin konserteista kolme järjestetään tänä kesänä ihmisten kodeissa. Ensimmäisen konserteista kokivat Eino ja Sinikka Kemppainen sukunsa mökillä.

Kuhmolaispariskunta liikuttui, kun lapset olivat tilanneet kamarimuusikot heidän mökilleen.
Kuhmolaispariskunta liikuttui, kun lapset olivat tilanneet kamarimuusikot heidän mökilleen.

Suositussa SuomiLOVE-tv-ohjelmassa ihmiset yllätetään esittämällä heille merkityksellistä musiikkia jossain merkityksellisessä paikassa. Hieman samaa ideaa käytetään Kuhmon Kamarimusiikissa, jossa lukuisista konserteista kolme järjestetään ihmisten kodeissa.

Festivaali tuo musiikin, joten konsertin tilaajan tehtäväksi jää paikan tarjoaminen ja yleisön kerääminen.

Kemppaisten suvun omistama mökki toimi 52. kamarimusiikkitapahtuman alkaessa ensimmäisenä tällaisena konserttipaikkana. 9. heinäkuuta järjestetty konsertti olikin todella merkityksellinen Sinikka ja Eino Kemppaiselle.

– Tämä oli kertakaikkisesti merkittävä tapahtuma. Vaikka paljon olen ollut Kamarimusiikissa, mutta täällä omassa mökissä kuunneltuna tämä oli parasta musiikkia, jota olen kuullut, sanoo Sinikka Kemppainen.

Eino Kemppainen liikuttuu kyyneliin asti, kun hän kommentoi kokemaansa Abel-kvartetin ja alttoviulisti Gareth Lubben konserttia käsittämättömän ihanaksi jutuksi. Voit katsoa hänen reaktionsa videolta.

Konsertti oli 80-vuotissyntymäpäivän lahja Eino ja Sinikka Kemppaisen lapsilta. Odottamaton yllätys se ei kuitenkaan ollut, lupa konsertin pitämiseen oli kysytty päivänsankareilta. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Kotiin vietäviä konsertteja järjestetään yhteensä kolme. Uusilla taiteellisilla johtajilla, Minna Pensolalla ja Antti Tikkasella onkin tavoitteena käyttää kuhmolaisia tiloja kamarimusiikkikonsertteihin monipuolisesti.

  • Minna Pensola ja Antti Tikkanen rakastuivat erityisellä illallisella, nyt pariskunta jättää oman kädenjälkensä Kuhmon Kamarimusiikkiin

Koti pantiksi kulttuurin hyväksi

Nykyään Forssassa asuvat Kemppaiset hurahtivat kamarimusiikkiin ja Kuhmon maailmankuuluun tapahtumaan heti, kun he muuttivat Oulusta Kuhmoon 1973.

Kuhmossa perhe asui vuoteen 1989 saakka. Sen jälkeenkin suku on kokoontunut mökille kamarimusiikin aikaan.

Kemppaiset olivat aktiivisesti mukana kamarimusiikkifestivaalilla niin yleisönä kuin taustavoiminakin. Tytär Anna-Kaisa Asuja kokee, että perhe on myös saanut paljon tapahtumasta, kun he ovat saunottaneet mökillä kamarimusiikkitaiteilijoita.

Yhtä asiaa hän ei ollut kuitenkaan tiennyt, sen isä Eino Kemppainen paljasti vasta vuosi sitten.

– Viime kesänä isä kertoi, että meidän kotitalo oli pantattu tapahtuman velkoja varten. Ehkä tässä tuli jotenkin sellainen kädenojennus, että hyvää syntymäpäivää ja kiitos kaikesta työstä, mitä on tehty vuosien saatossa.

Kuhmon Kamarimusiikin alkuvuosina on koettu taloudellisia ahdinkoja, jolloin festivaalin päättymisen jälkeen ei ole tiedetty, järjestetäänkö tapahtumaa seuraavana vuonna (Kuhmon Kamarimusiikki).

Eino Kemppainen ajattelee edelleen, että talon panttaaminen tapahtuman alkutaipaleen tueksi kannatti. Tapahtuma pysyi Kuhmossa, jonne se oli perustettukin ainutlaatuisena ideana. Se on jo pitkään ollut kaksiviikkoinen tapahtuma, jossa reilut sata kamarimusiikin ammattilaista konsertoivat lukuisissa konserteissa.

Alusta asti festivaali on tarjonnut sekä yleisölle että taiteilijoille jotain, mitä maailman metropoleista ei saa. Ne hetket ovat olleet yhteisöllisyyttä luonnon äärellä ja valoisaa kesäyötä, täydellistä vastapainoa kamarimusiikkihuippujen kokemalle hotellihuoneiden yksinäisyydelle.

Kulttuurin takia Eino Kemppainen on laittanut likoon omaa taloutta Kuhmon vuosien jälkeenkin. Hän takasi lainaa myös Forssassa Lounais-Suomen musiikkipäivien alkumetreillä. Kuhmon kamarimusiikilla on hänelle erityinen merkitys.

– Se on rikastuttanut meidän elämää kovasti. Kuuntelemme paljon musiikkia kotona, mutta konserteissa ei enää nykyisin käydä.

Suku on kokoontunut tutulle mökille aina kamarimusiikkitapahtuman aikaan. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Syntymäpäivälahja oli siis onnistunut, sitä mieltä on myös tilaaja.

– Täytyy sanoa, että meni tosi nappiin. Ja että näiden kaikkien kamarimusiikkivuosien jälkeen voimme kokea jotain sellaista, mitä me emme ole vielä kamarimusiikissa kokeneet, sanoo Anna-Kaisa Asuja.

Milloin musiikki on yllättänyt sinut? Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 21. heinäkuuta klo 23:een saakka.

.
.