Hyppää sisältöön

Lapin keskussairaalassa yhä enemmän koronapotilaita – infektioylilääkäri: BA.5-variantti leviää tuhkarokon lailla

Keskussairaalassa Rovaniemellä oli tiistaina 15 koronapotilasta ja Lapin terveyskeskuksissa kaikkiaan lähes 30 koronaan sairastunutta. Pahiten kuormittunut on Keminmaan vuodeosasto.

Koronapotilaiden sairaalahoidon tarve on lisääntynyt myös Lapissa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Koronapotilaiden määrä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä on noussut yhä ja oli tiistaina 15. Länsi-Pohjan keskussairaalassa oli neljä potilasta.

Lapin terveyskeskuksissa oli hoidettavana kaikkiaan lähes 30 koronaan sairastunutta. Pahin tilanne oli Keminmaan vuodeosastolla, missä hoidettiin yhdeksää koronapotilasta.

– Tämä on merkki siitä, että koronatilanne on huonontumassa. Siinä mielessä tilanne ei ole kovin vakava, että tehohoitokuormitus on ollut toistaiseksi kohtalaisen matala, toteaa Lapin ja Länsi-Pohjan infektioylilääkäri Markku Broas.

Broas kuitenkin arvioi, että tautitapausten määrä lisääntyy myös jatkossa.

Länsi-Pohjan keskussairaalassa aletaan keskiviikosta lähtien jälleen testata kaikki osasto- ja leikkaushoitoon tulevat potilaat ja testaamista suositellaan myös terveyskeskuksille. Sama käytäntö on Lapin keskussairaalassa. Länsi-Pohjassa hoitoon tulevien testaaminen on tosin ollut tauolla alkukesästä lähtien.

Sähäkkä virus tarttumaan

Terveyskeskusten tartuntaryppäät kertovat Broaksen mukaan siitä, että nyt vallalla oleva BA:5-variantti leviää ärhäkästi.

– Koronapositiivinen henkilö voi aiheuttaa paljon jatkotartuntoja osastoilla. Tämän variantin kohdalla puhutaan jopa tuhkarokon kaltaisesta tarttuvuudesta. Siksi on tärkeää ottaa sairaaloissa ja terveyskeskuksissa myös oireettomien potilaiden testaus käyttöön.

Broas tähdentää, että nyt on ensiarvoisen tärkeää saada rokotukset pian käyntiin kunnissa.

– Toki myös riskiryhmiin kuuluvien, joilla ei neljättä rokotusta ole tulisi muistaa myös turvallisuusohjeet.

Lue myös:

.
.