Hyppää sisältöön

Emilia Vuori on reippaillut jo kymmenien litrojen hillasaaliit – soilla on nyt kulta-ajat, sillä arvomarjaa on runsaasti

Lakka- eli hillasato on jo kolmatta kertaa peräkkäin hyvä, mikä laskee marjan hintaa. Hillasta maksetaan poimijalle noin 8–9 euroa kilolta. Osa poimijoista hakee parempaa hintaa netistä.

Emilia Vuori saattaa käydä suolla jopa kolme kertaa päivässä: "Hillaa tulee yli omien tarpeidenkin"
Emilia Vuori saattaa käydä suolla jopa kolme kertaa päivässä: "Hillaa tulee yli omien tarpeidenkin"

Hillahuuma alkaa olla kiivaimmillaan ainakin Etelä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tien varsilla on jo toista viikkoa näkynyt runsaasti autoja, ja innokkaimmat ovat tehneet jo lukuisia retkiä soille.

Yksi heistä on keminmaalainen Emilia Vuori, joka lähestyy lajia liikunnan kautta: kun suuntaa päivittäisen lenkkinsä kuntopolkujen sijaan sääskiä ja mäkäriä vilisevälle suolle, voi saada palkkioksi sankollisen hillaa.

– Olen poiminut tänä vuonna kymmeniä, kymmeniä litroja. Sitä riittää muillekin, hän kertoo.

Hillapaikkansa hän on opiskellut huolella.

– Ennen marjakautta kierrän alueen useampaan kertaan. Joka vuosi laajennan aluetta ja opettelen uuden paikan, hän kertoo.

Hyvä sato laskee hillakilon hintaa

Ranualla hillakauppa pääsi alkuun puolitoista viikkoa sitten, ja tahti on kiihtynyt päivä päivältä. Pudasjärvelläkin käydään jo kauppaa pääsadon marjoista. Ranualla poimijalle maksettiin viime viikolla kymmenen euroa kilolta, mutta hinta on pudonnut ensin yhdeksään ja sitten kahdeksan euroon kilolta.

– Hinta ei ole ollut nykyvuosina koskaan näin alhainen Ranualla, sanoo marjakauppias Reijo Sääskilahti.

Pudasjärvellä huoltoaseman pihalla Juha Kukkosen kojulla poimijahinta oli aluksi 12 euroa, mutta torstaina se oli pudonnut jo yhdeksään euroon.

– Se ei kuitenkaan ole lupaus tulevasta hintatasosta, Kukkonen sanoo ja vihjasi samalla, että lisää pudotusta voi olla luvassa.

Hillasato on hyvä kolmatta kesää peräkkäin, mikä on poikkeuksellista sekin.

– 25-vuotisen uran ajalta en muista kolmea peräkkäistä hyvää vuotta. Kaiken lisäksi laatu on erittäin hyvä. Vain avosoilla pitkä kuivakausi saattoi hiukan verottaa laatua, Sääskilahti sanoo.

Katso aamun koko lähetys hillasuolta:

Nainen poimii hillaa suolla
Aamun nettilähetyksessä kävimme Keminmaassa katsomassa, löytyykö oranssia saalista – ja löytyihän sitä.

Kauppias: Kovaa työtä, heikko kannattavuus

Myös asiakas saa hillaa nyt hiukan huokeammalla kuin vielä viime viikolla. Ranualla kilohinta vaihtelee 14–16 euron välillä riippuen ostoksen koosta. Pudasjärvellä hinta vaihtelee 15–20 euron välillä.

Toista kesää hillakauppaa tekevä Juha Kukkonen myy vain murto-osan ostamastaan hillasta paikan päällä suoraan kuluttajalle. Suurin osa ostetusta marjasta menee isoina erinä etelän tukkureille. Niiden kanssa kauppaneuvottelut ovat vielä kesken, eikä hän pysty sanomaan varmasti, kuinka paljon hän voi marjaa ostaa.

– Isot kaupat odottavat vielä.

On varottava tilannetta, että kauppiaan pakasteeseen jää tuhat kiloa hillaa odottamaan ostajaa. Tähän saakka Kukkonen on saanut myydyksi eteenpäin kaiken ostamansa, mutta miten käy jatkossa?

– Nyt on jo kolmas hyvä hillavuosi peräjälkeen. Muutama huono vuosi piristäisi kauppaa kummasti, Kukkonen kertoo.

Todennäköisesti hän ei jää odottamaan huonoja hillavuosia, vaan saattaa panna hillakauppiaan hommat pakettiin jo tämän sesongin jälkeen.

– Tämä on kovaa työtä, päivät ovat pitkiä ja perhe-elämä kärsii, eikä kannattavuus ole kovin hyvä. Ehkä teen jatkossa kesälomalla jotain muuta.

Hillakauppaa käydään myös somessa

Parhaiten hillan kerääjä tienaa todennäköisesti silloin, kun myy marjansa itse. Esimerkiksi Lapin marjapörssissä useimmat poimijat kauppasivat torstaina oranssia saalistaan 13–15 euron kilohintaan.

Ennen hillakauppiaan uraa Kukkonen poimi hillaa parhaimmillaan 150 kiloa kesässä ja myi marjansa itse. Hillojen myyminen on työtä sekin.

– Uusia ostajia ei somesta löydä loputtomasti. Kyllä hillan välittäjiä tarvitaan, Kukkonen sanoo.

Hillan tarjontaan vaikuttaa myös ammattimainen marjanpoiminta. Tänä vuonna Suomeen saapunee ennätysmäärä thaimaalaisia marjanpoimijoita, joista osa ehtii hillasoille ennen varsinaista päätyötään, mustikankeruuta.

Hillakausi jatkuu kiivaana vielä ensi viikolla

Kuumin hillasesonki voi jäädä hiukan lyhyemmäksi kuin useimpina vuosina. Sääskilahti harmittelee, että hilla kypsyy lämpimässä säässä nyt turhan nopeasti, ja ylimennyttä marjaa on jo jonkin verran.

– Viikonloppu ja ensi viikko on vielä kiivasta vaihetta, mutta sitten varmaan hiukan hiljenee. Toki elokuun alkupuolellakin hillaa vielä paikoin kypsyy.

Jos haluaa vielä hillasuolle, kannattaa varautua sääskiin.

Suolle Emilia Vuori pukee jämäkät, sääsken puremilta suojaavat vaatteet ja vetää päähänsä sääskimyssyn. Lisäksi hänellä on mukana sääskimyrkkyä, juomaa, eväitä sekä puhelin, jossa on tärkeitä sovelluksia, kuten maastokartta ja 112-sovellus.

Päivitetty kello 10.28 Emilia Vuoren kommenteilla.

Lue myös:

Kuinka paljon sinulle pitää maksaa, että lähtisit hillasuolle? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 23.7. kello 23 saakka.

.
.