Hyppää sisältöön

Venäjän miehitys nosti säteilyarvoja Tšernobylissa selvästi enemmän kuin aiemmin on arvioitu, sanoo Greenpeacen ja Ukrainan tutkimus

Ukrainan viranomaiset ja Greenpeace tutkivat Tšernobylin aluetta, jota Venäjä miehitti maaliskuussa. Tuloksena oli yli kolminkertaisia säteilyarvoja verrattuna Kansainvälisen atomienergiajärjestön arvioon.

Greenpeace on tutkinut säteilytasoa Tšernobylissa
Greenpeace on tutkinut säteilytasoa Tšernobylissa

KIOVA Venäjän hyökkäyksellä Tšernobylin ydinvoimalan suojavyöhykkeelle ja alueen miehityksellä on ollut merkittävä negatiivinen vaikutus ympäristöön. Näin sanoo kansainvälinen tutkimusryhmä, joka esitteli säteilymittaustensa tulokset tänään keskiviikkona Kiovassa.

Ryhmässä on mukana Saksan Greenpeacen, Ukrainan ympäristökeskuksen ja Tšernobylin suojavyöhykkeen valvontaviraston asiantuntijoita.

Säteilyarvoja mitattiin droonien ja maaperänäytteiden avulla. Tutkijat huomasivat, että pienelläkin alueella arvot poikkesivat toisistaan erittäin paljon. Heidän mukaansa se liittyy siihen, että venäläissotilaat ovat muokanneet maaperää, kaivaneet maata ja kulkeneet raskaalla sotakalustolla.

Ukrainan ympäristökeskus pitää erittäin huolestuttavana sitä, että ulkopuoliset ovat päässeet saastuneelle alueelle ilman valvontaa. Keskuksen johtaja Serhij Kireev sanoo, että automaattisilla mittausasemilla mitatut säteilyarvot olivat monikertaisesti korkeammat normaaliin verrattuna miehityksen aikana.

Kireev pitää erittäin vaarallisina myös metsäpaloja, jotka syntyivät taistelujen vuoksi Tšernobylin ympärillä. Niitä oli hyvin vaikeaa sammuttaa säteilyvaaran ja miinojen vuoksi, sanoo Kireev.

Ukrainan ympäristökeskuksen johtaja Serhij Kireev sanoo, että Tšernobylin miehitys oli rikos ympäristöä vastaan. Kuva: Maxim Fedorov / Yle

Juoksuhautoja ja leirejä suojavyöhykkeellä

Venäläiset sotilaat miehittivät Tšernobylin aluetta helmi-maaliskuussa 35 päivän ajan. Mediatietojen mukaan osa sotilaista ei ollut edes tietoisia alueella sattuneesta ydinvoimalaonnettomuudesta.

Ukrainan valtiollisen ydinvoimayhtiön Energoatomin ja Reutersin mukaan sotilaat rakensivat juoksuhautoja ja linnoituksia kaikkein saastuneimmalla alueella, jota kutsutaan Punaiseksi metsäksi. Ylen toukokuussa haastattelema ydinvoimalan edustaja kiisti kuitenkin väitteen.

Lue lisää: Yle pääsi Tšernobylin ydinvoimalaan – "Luojan kiitos venäläissotilaat eivät koskeneet Punaiseen metsään", sanoo vuoropäällikkö

Ympäristöjärjestö Greenpeace on tutkinut satelliittikuvia, jotka paljastavat venäläissotilaiden kaivaneen juoksuhautoja lähellä voimalaa ja pystyttäneen leirejä saastuneella alueella.

Ukrainalaisviranomaisten tietoon ei ole tullut, että Tšernobylissa olleet venäläissotilaat olisivat tarvinneet lääkehoitoa säteilyn vuoksi. Viranomaiset kuitenkin korostavat, että seuraukset terveydelle saattavat tulla viiveellä.

Tšernobylin suojavyöhykkeen valvontaviraston pääjohtaja Evhen Kramarenko sanoo, että venäläissotilaat ovat käsitelleet ydinjätettä ilman tarvittavaa osaamista. Ukrainan turvallisuuspalvelun mukaan Tšernobylin suojavyöhykkeellä oli jopa 1 000 venäläissotilasta ja ydinjätevarastossa jopa 30 sotilasta samanaikaisesti.

Tuhoutunut venäläinen panssarivaunu lähellä Tšernobylia toukokuussa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Ukraina tyytymätön Kansainvälisen atomienergiajärjestön mittauksiin

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA teki mittauksia Tšernobylissa huhtikuun lopussa. Järjestön mukaan miehityksen aikana säteilyarvot olivat koholla, mutta ne eivät ole enää uhka ympäristölle tai ihmisille.

Ukrainalaisjohto epäili kuitenkin tutkimuksen puolueettomuutta, sillä IAEA:n apulaisjohtajana toimii Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin tytäryhtiön Rosenergoatomin pitkäaikainen työntekijä Mihail Tšudakov. Vaikka IAEA:n johtaja Rafael Grossi vakuutti, ettei Tšudakov esimerkiksi raportoi Venäjän hallitukselle, Ukraina päätti aloittaa omat tutkimuksensa.

Greepeacen mukaan IAEA:n riskiarvio oli puutteellinen.

– Kansainvälinen atomienergiajärjestö näyttää olevan haluton tunnustamaan säteilyvaarat Tšernobylissa ja Venäjän miehityksen vaikutukset niihin, sanoo Saksan Greenpeacen säteilyasiantuntija Shaun Burnie.

Uusista näytteistä mitatut arvot olivat yli kolminkertaisia IAEA:n aiempaan arvioon verrattuna.

Nyt huolenaiheena Zaporižžjan ydinvoimala

Greenpeace on huolissaan sodan luonnolle aiheuttamista tuhoista.

– Sota on kauhea vaara paitsi Ukrainan ihmisille, myös ympäristölle. Olemme itse todistaneet, että Tšernobylissa on tuhottu monen vuoden tieteellinen työ. Monia mittauslaitteita on joko rikottu tai varastettu, joten turvallisuusvalvonta on vaikeutunut, harmittelee Ylen haastattelussa Saksan Greenpeacen säteilyosaston vetäjä Thomas Breuer.

Erittäin vaarallisena koko Euroopan turvallisuudelle hän pitää sitä, että venäläiset miehittävät parhaillaan Zaporižžjan ydinvoimalaa Enerhodarissa.

– Se on tikittävä aikapommi. Jos siellä tapahtuu jotain, seuraukset ovat kauaskantoiset. Se on Euroopan suurin ydinvoimala, joten onnettomuus siellä olisi kokoluokaltaan suurempi kuin Tšernobylissa.

Saksan Greenpeacen säteilyturvaosaston johtaja Thomas Breuer (oik.) pitää Zaporižžjan ydinvoimalan miehitystä tikittävänä aikapommina. Kuva: Greenpeace

Ukraina syyttää Venäjää ydinterrorismista. Ukrainan turvallisuuspalvelu ilmoitti tiistaina eilen (siirryt toiseen palveluun) keränneensä riittävästi todisteita asiasta.

Turvallisuuspalvelun mukaan Venäjä rikkoi Geneven sopimuksessa määriteltyjä sääntöjä perustamalla Tšernobylin suojavyöhykkeelle sotilastukikohdan. Sopimuksessa sanotaan (siirryt toiseen palveluun), että ydinvoimaloihin ei saa kohdistaa aseellista toimintaa, jos se saattaa aiheuttaa vaaraa siviiliväestölle.

Lue lisää:

Ukrainan Zelenskyin mukaan Venäjä turvautuu nyt ydinterrorismiin ja sillä voi olla kauaskantoiset seuraukset

Venäjän hyökkäys muutti Tšernobylin turistikohteesta turvallisuusuhaksi – tutkijan mukaan osa matkailijoista on saanut lohtua tuhotusta maasta

IAEA huolissaan Zaporižžjan ydinvoimalan henkilöstöstä