Hyppää sisältöön

Kuluva kesä on vaatinut hoitajilta aiempaa enemmän venymistä molemmissa Lapin keskussairaaloissa

Sekä Lapin että Länsi-Pohjan keskussairaalassa hoitajat ovat tehneet huomattavasti aiempia kesiä enemmän ylitöitä ja vuoronvaihtoja. Hoitajille maksetaan kesän aikana myös korotettua hälytysrahaa.

Lapin sairaaloissa on kysytty jälleen hoitajilta venymistä ja jaksamista. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kesälomat, sairauslomat ja sijaispula ovat molemmissa Lapin keskussairaaloissa vaatineet hoitajilta tänä kesänä ehkä vieläkin enemmän venymistä kuin aiempina kesinä.

Lapin sairaanhoitopiirin vs. johtaja Timo Tammilehdon mukaan kuluva vuosi ja kuluva kesä ovat sairaalassa olleet poikkeuksellisen kuormittavia. Myös hoitohenkilöstön saatavuus on ollut aiempia vuosia selvästi vaikeampaa.

– Ilman hoitajajärjestöjen linjausta, (siirryt toiseen palveluun) jonka mukaan työntekijät voivat tänä kesänä halutessaan tehdä ylitöitä tai vaihtaa työvuoroja Lapin keskussairaalan toiminnan turvaaminen olisi ollut erittäin hankalaa, Timo Tammilehto kertoo.

Molemmissa sairaaloissa hoitajat ovat tehneet nyt aiempia kesiä enemmän ylitöitä ja vuoronvaihtoja.

– Ylitöitä on tehty aiempaa enemmän esimerkiksi akuuttiklinikalla, missä sijaisten rekrytointi on ollut haastavaa, sanoo Mehiläinen Länsi-Pohjan hoitotyön johtaja Seija Parviainen.

Hälytyskorvauksia korotettu kesän ajaksi

Sekä Mehiläinen Länsi-Pohjassa että Lapin keskussairaalassa kesän ajan työvoimaa on pyritty turvaamaan myös ns. hälytysrahaa korottamalla.

Lapin sairaanhoitopiiri maksaa kesän ajan 150 euron hälytysrahaa sekä arkisin että viikonloppuisin. Toki vastaavan suuruinen korvaus on ollut LKS:ssa käytössä jo jouluna ja vuodenvaihteessa 2021-22 sekä edelleen helmikuusta toukokuuhun. Muutoin hälytysrahan suuruus on 85 euroa.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa kesän ajan hälytysraha on 100 euroa niin arkena kuin viikonloppuinakin. Normaalitilanteessa kutsuraha on 80 euroa.

Selvää on, että ylityöt ja vuorojen vaihtamiset maksavat myös työnantajalle. Lapin keskussairaalassa ylityö- ja hälytysrahakorvauksiin on tänä kesänä käytetty tähän mennessä noin 100 000 euroa.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa kuluarvio ylitöistä ja hälytysrahoista on 95 000 euroa. Summaan eivät sisälly psykiatrian eivätkä ensihoidon palkkakustannukset, koska niistä vastaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri omana toimintanaan.

Lue myös:

.
.