Hyppää sisältöön

Tornion ja Haaparannan vilkkaalla rajalla on harvinaisen paljon lokinpoikasten raatoja – tien laidoilla pesii satoja lintuja

Vilkkaasti liikennöidyn rajanylityspaikan lokkipopulaatio on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Vaarantuneeksi lajiksi luokitellun naurulokin pareja pesii rajalla jopa noin 500.

Lokkien pesiä ja poikasia on näkynyt kesällä paljon aivan vilkkaan rajanylitystien laidoilla Torniossa ja Haaparannalla. Kuva: Laura Valta / Yle

Suomen ja Ruotsin vilkkaimmalla maarajan ylityspaikalla pesivä lokkipopulaatio on kasvanut viime vuosina merkittävän suureksi.

Lintuharrastaja Jouni Ylipekkala on seurannut vuosia lokkien pesintää Tornion ja Haaparannan rajalla E4-tien varrella, ja tänä kesänä hän on laskenut paikalla pesivän muun muassa noin 500 paria naurulokkeja.

Iso naurulokkiyhdyskunta tuo turvaa myös muille lintulajeille, jotka ovat hakeutuneet pesimään lähistölle. Ylipekkalan mukaan alueella pesii muun muassa kalatiiroja, lapintiiroja, pikkulokkeja, kalalokkeja, meriharakoita ja tukkasotkia.

Naurulokki on luokiteltu Suomessa vaarantuneeksi lajiksi, joten lokkiyhdyskuntaa voi luonnehtia isoksi.

Tänä kesänä lokinpoikasia on eksynyt harvinaisen paljon liikenteen sekaan kohtalokkain seurauksin. Tiellä on ollut kymmeniä kuolleita poikasia.

Poikasia rupesi harhailemaan tiellä sen jälkeen, kun Haaparannan puoleisella, läheisellä nurmialueella ollut pieni lammikko täytettiin.

– Sen ympärillä ne pesivät ja poikaset menivät sinne uimaan. Nyt ne ovat hakeutuneet liikenneympyrään, jossa on vesiallas keskellä, ja myös tielle, Ylipekkala kertoo.

Naurulokit pesivät aiemmin Kaupunginlahden toisessa päässä, mutta siellä pesintä ei enää onnistu ja lokit siirtyivät tien laidoille.

.
.