Hyppää sisältöön

Helsingin Kauppatorin parkkipaikkojen väheneminen piinaa torikauppiaita – "Toripöydän alla kasvanut" Tuula Matero pelkää asiakkaiden pian katoavan

Kaupungin paraatipaikat on uusissa suunnitteluperiaatteissa haluttu ihmisten, ei autojen käyttöön. Kauppatorin ja Vanhan kauppahallin torikauppiaat ovat joutuneet muutoksessa sijaiskärsijöiksi.

Tuula Matero on saanut torikauppiaan ammatin verenperintönä. Taustalla torimyyjä Markus Hakkarainen ja Tuulan puoliso Juoni Matero valmistelevat myyntipöytiä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Helsingin Kauppatorilta on vuosien mittaan jatkuvasti vähennetty pysäköintipaikkoja. Viime kesänä poistettiin myös asiakaspysäköinti Lyypekinlaiturilta Vanhan kauppahallin vierestä.

Helsingin kaupunginhallituksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) pysäköintipaikkoja alueelta on vähennetty vuodesta 2018 alkaen. Ennen pysäköintikokeilua 2018–2019 Lyypekinlaiturilla oli 39 asiointipysäköintipaikkaa, 10 asukaspysäköintipaikkaa ja kahdeksan torikauppiaiden kärrypaikkaa.

Nykyisin Lyypekinlaiturilla on pysäköintiin enää kolme invapaikkaa.

Torikauppias Ancelikh Kaspisen mukaan etenkin laatikkokauppa on tyrehtynyt täysin, kun asiakkaat eivät saa haettua usean kilon kuormia autoilla.

– Tämä on näkynyt meillä todella dramaattisesti. Eihän kukaan halua raahata viiden kilon marjalaatikkoa ensin ratikalla Rautatientorille ja siitä lähijunalla jonnekin. Me kuulemme päivittäin asiakkaiden valittavan, että on hankalaa, kun autoa ei saa mihinkään, Kaspinen sanoo.

Torimyyjä Ancelikh Kaspisen mukaan heillä kävi aiemmin lukuisia vanhuksia ja keski-ikäisiä asiakkaita hakemassa autoilla marjoja laatikkokaupalla. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Pysäköintipaikkojen tilalle yleistä tilaa

Pysäköintipaikkojen vähentämisestä päätettiin, kun kaupunkiympäristölautakunta päivitti alueen suunnitteluperiaatteita muutama vuosi sitten.

Paikkoja on vähennetty esteettisistä syistä, sillä autot harvoin mairittelevat merimaisemaa, sekä siksi, että pysäköintitilaa vapautuisi muuhun käyttöön.

Vanhan kauppahallin viereiset pysäköintipaikat poistuivat viime kesänä kuvataidetapahtuma Helsinki Biennaalin valmistelujen tieltä. Vapautuvaa tilaa on kohdennettu myös esimerkiksi terassitoiminnalle.

– Suunnitteluperiaatteissa toivottiin, että rantaosuudet olisivat paremmin ihmisten käytössä, sanoo Helsingin kaupungin liikenneinsinööri Pekka Nikulainen.

Torimyyjät kärsivät päätöksestä

Kauppatorin marja- ja kukkakauppias sekä Perinteiset Torikauppiaat ry:n puheenjohtaja Tuula Matero on työskennellyt torilla vuosikausia, ja nähnyt alueen kehityksen pienestä tytöstä alkaen.

– Olen kasvanut toripöydän alla, ja lähes sata vuotta meidän sukumme on ollut täällä, kertoo Matero.

Sesonkiaikaan Tuula Materolla ja hänen puolisollaan on työntekijöitä apuna, mutta koulujen alettua he jäävät kaksin pyörittämään myyntikojua. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Materon mukaan Kauppatorin alueella ei ole riittävästi pysäköintipaikkoja, ja suurin osa ostavista asiakkaista ei saa autoja pysäköityä.

Osa vanhemmista asiakkaista, jotka hakevat torilta vihanneksia ja marjoja, eivät välttämättä jaksa kantaa laatikoita autolle asti. Matero on tarjonnut asiakkaille palveluna laatikoiden kantoapua esimerkiksi Makasiiniterminaalin pysäköintialueelle.

– Meidän asiakkaissamme on ihmisiä, jotka ovat käyttäneet Kauppatoria vuosikausia. Me emme halua, että kaupankäynti heidän kanssaan loppuu, kertoo Matero.

Pekka Nikulaisen mukaan Kauppatorin läheisyydessä Pohjois-Esplanadilla on noin kolmekymmentä yleistä autopaikkaa. Vanhalla kauppahallilla on torimyyjiä varten edelleen muutama parkkiruutu, joita käytetään lähinnä tavaroiden lastaus- ja purkutarkoituksiin.

Pitkäaikaisempaa pysäköintiä varten parkkipaikka on nyt etsittävä kauempaa. Helsingin kaupungin karttapalvelun (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kauppatorin läheisyydessä on pysäköintialue Makasiiniterminaalin pohjoispäädyssä ja pysäköintihalli Kasarmitorin alla.

Vanhan kauppahallin takana ollut pysäköintialue muutettiin kolme kesää sitten terassialueeksi. Kalakauppias Marja Nätti kertoo asiakkaiden pahoitelleen parkkipaikkojen puutetta. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Pysäköintipaikan etsiminen voi viedä torikauppiaiden työaikaa

Materolla oli aiemmin kaupungin vuokraama pysäköintipaikka Kauppahallin takana. Paikka on ensisijaisesti tarkoitettu Kauppahallin myyjille. Kyseinen paikka otettiin kuitenkin tänä vuonna heidän käytöstään pois.

Hän kertoo, että perusteluksi hän sai kaupungilta sen, että kuorma-auto ei mahdu alueelle ja se rumentaa maisemaa.

Kuorma-autosta purettiin myytävää Materon kojulle tiistaiaamuna. Autojen pitäisi olla pois torilta yhdeksään mennessä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Pysäköintipaikan menetyksen vuoksi he joutuvat käyttämään ulkopuolista henkilöä, joka vie kuorma-auton kojun pystytyksen jälkeen torilta pois, ja hakee sen takaisin iltapäivällä purkua varten. Kuorma-auto on viety päiväksi esimerkiksi Tukkutorin lähistölle Kalasatamaan.

– Se on myyntityöstä pois, jos toinen meistä lähtee etsimään parkkipaikkaa, että mihin saa auton. Rahallisesti se on iso asia, jos puoliso lähtee etsimään paikkaa, sillä asiakkaita menee ohi kun ei voi palvella heitä, Matero kertoo.

Matero korostaa, että haastavin tilanne on niillä torin pienyrittäjillä, joilla on esimerkiksi yksi tai kaksi myyjää. Matero pyörittää kojua kahdestaan puolisonsa kanssa, minkä lisäksi heillä voi olla sesonkityöntekijöitä. Hän pohtii, että isommilla kauppiailla saattaa olla omat kuskit, eikä heillä ole välttämättä samanlaisia haasteita.

Kauppatorin torikauppiailla on mahdollisuus yrityspysäköintilupaan, mutta kuorma-autolleen Matero ei ole saanut sitä autoon kohdistuvien painorajoitusten takia.

Häntä stressaa syksy, sillä kaupanteko vähenee ja kuluja ei voi ottaa lisää.

– Helikopterillakaan ei voi tiputtaa tavaroita kauppatorille, Matero toteaa.

Jouni Matero purkaa vauhdilla auton lastia myyntikojuun. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Kaupungin paraatipaikkoja ei haluta varata autoille

Kaupunkitilat Oy:n tiimivetäjä Merja Sorakari kertoo, ettei ole saanut asiakaspalautteita Kauppatorin pysäköinnistä. Kaupunkitilat Oy (siirryt toiseen palveluun) on Helsingin kaupungin omistama yhtiö, joka kehittää ja hallinnoi esimerkiksi Kauppatoria.

Hänen mielestään Kauppatorin ja Vanhan Kauppahallin läheisyydessä tulisi olla pysäköintipaikkoja, mutta hänestä ei ole asianmukaista, että pysäköinti sijoittuisi varsinaisesti torialueelle.

– Se on kaksipiippuinen juttu, että kuinka lähellä pysäköintipaikkojen pitää olla. Kuinka lähelle pitää päästä autolla, pohtii Sorakari.

Hän kertoo, että jos itse torialueelle tulisi lisää pysäköintipaikkoja, niin se tarkoittaisi myyntipaikkojen menettämistä, sillä lisää tilaa ei voi saada.

– Siellä ei ole vapaata tilaa, millä ei ole mitään käyttöä, toteaa Sorakari.

Hänestä on tällä hetkellä kiva idea, että Keisarinluodon laiturilla on istuskelualueita, joilta kaupunkilaiset pääsevät katsomaan merenrantaan päin. Lisäksi torin läpi liikkuvat autot voivat olla turvallisuusriski torin asiakkaille.

– Sanotaan, että kaupungin parhailla paraatipaikoilla ei kuulu olla autoja pysäköitynä, mutta se ei tarkoita sitä, ettei niille autoille pitäisi löytää jostain muualta pysäköintipaikkoja, kertoo Sorakari.

Kauppatorin edustan parkkipaikkoja on vähennetty, koska kaupungin mukaan rantaosuudet on haluttu varata ihmisten käyttöön. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Hakaniemen torille on helpommat julkiset kulkuyhteydet

Torikauppias Matero veikkaa, että Hakaniemen tori saattaa houkutella tulevaisuudessa enemmän helsinkiläisiä.

– Asiakkaat, jotka ovat Kauppatoria käyttäneet, siirtyvät Hakaniemen torille. Osa on jo siirtynyt. Siellä on enemmän tarjontaa ja kauppiaita. Sinne pääsee julkisilla hyvin, esimerkiksi metrolla, raitiovaunulla ja bussilla. Kauppatori on niin syrjässä, että sinne on hankalaa tulla, pohtii Matero.

Matero näkee, että Kauppatorilla unohdetaan palvella lähialueen asukkaita, esimerkiksi Kruununhaasta, Suomenlinnasta, Katajanokasta ja Eirasta.

– Henkilökohtaisesti näen, että Kauppatori ajetaan matkailu- ja turistitoriksi, Matero kertoo.

Sorakari toivoo, että tulevaisuuden liikennesuunnittelussa otetaan huomioon Kauppatorin saavutettavuus. Hänestä Kauppatori on vetovoimainen paikka Helsingissä, ja sitä kehitetään paikallisia ajatellen.

– Myös matkailijat tulevat sinne missä paikallisetkin viihtyvät, Sorakari summaa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 10.8.2022 kello 23:een asti.