Hyppää sisältöön

Joroisten musiikkijuhlat palaa kartanohistorian juurille: konserttien kielinä ranska, venäjä ja ruotsi, kuten seurapiireissä oli tapana

Joroisten musiikkijuhlien konsertteja järjestetään kartanoissa, joihin yleisöllä ei muulloin ole pääsyä.

Järvikylän kartanon päärakennus on valmistunut vuonna 1882. Kuva: Karin Keitel

Festivaalipäällikkö Karin Keitel odottaa jännityksellä, löytävätkö kävijät tiensä Joroisten Musiikkipäivien konsertteihin.

– Tänä vuonna tarjonta on iso ja ennakkomyynti hiljaisempaa kuin vaikkapa vuonna 2019. Mutta muutkin festivaalituottajat ovat kertoneet, että ihmiset odottelevat nyt viime tippaan. Ennakkokonsertissa 11.6. Juvan kirkossa liput myytiin viimeisellä viikolla ja ovelta.

Juvan kirkossa kuullaan myös festivaalin avajaiskonsertti, Carl Orffin tunnettu kantaatti Carmina Burana.

Sen esittävät Helsingin filharmoninen kuoro, mieskuoro Manifestum, lapsikuoro Rantasalmelta ja kolme laulusolistia. Teoksesta kuullaan Wilhelm Killmayerin sovitus kahdelle pianolle ja lyömäsoittimille.

Kartanokonserttien kieliteema kertoo alueen historiasta

Joroisten Musiikkipäivien konsertit jakautuvat viiden kunnan alueelle. Joroisten ohella tapahtumia järjestetään Juvalla, Rantasalmella, Leppävirralla ja Varkaudessa.

Tämän vuoden ohjelmistossa musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja Jussi Merikanto nostaa esiin Joroisten historian kartanopitäjänä.

Kunnan lempinimi "Pikku Pariisi" tai "Savon Pariisi" juontaa siitä, että kartanoissa seurusteltiin 1700–1800-luvuilla ranskan kielellä.

– Meidän ydinhän on idylliset kartanokonsertit, jotka ovat olleet mukana 44 vuoden ajan. Meillä on myös kieliteemaisia konsertteja, koska kartanoissa puhuttiin ranskaa, venäjää ja ruotsia, kertoo festivaalipäällikkö Karin Keitel.

Konserttipaikkoina ovat esimerkiksi Järvikylän, Torstilan ja Koskenhovin kartanot, jotka ovat yksityisiä koteja.

– He laskevat yleisön koteihinsa ainoastaan konserttien ajaksi. Vieraanvaraisuus on tärkeä osa festivaalia.

Lastenkonsertteihin pääsee maksutta

Joroisten Musiikkipäivien lastenkonsertit ovat perinteiseen tapaan ilmaisia. Esimerkiksi lauantaina 23. heinäkuuta Torstilan kartanolla kuullaan Allakka Pullakka Munamakaroni -konsertti, joka perustuu Pikku Kakkosen Yökyöpelit-sarjaan.

Juvalla Partalan Kuninkaankartanossa ja Varkaudessa Kaks ruusua-ravintolassa lapset voivat tutustua barokin ajan säveltäjämestareihin Barokkimatka-konserteissa.

.
.