Jaakko Ruola on kulkenut pitkin Saaristomerta koko ikänsä. Huoli rakkaasta Saaristomerestä on ollut läsnä jo pitkään, mutta tämän kesän sinilevätilanne on lisännyt huolta entisestään.
Ruola on luontokuvaaja ja Saaristomeren suojelijoiden Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeen sisältöjohtaja.
– Saaristo on nyt niin huonossa kunnossa, että sen eteen on tehtävä paljon hommia. Tämä on pahimpia sinileväkesiä, joita Saaristomerellä on koskaan ollut, Ruola sanoo.
Merialueiden huono sinilevätilanne tulee ilmi myös tänään torstaina julkaistusta Suomen ympäristökeskuksen sinileväkatsauksesta (siirryt toiseen palveluun).
Tilannekatsauksessa kerrotaan, että sinilevää on havaittu runsaasti erityisesti Saaristomeren ja Suomenlahden rannikkoalueilla.
Sinilevä piilottelee myös pinnan alla
Tilanne on viime vuosia hieman pahempi, sanoo myös Suomen ympäristökeskuksen kehittämispäällikkö Mika Raateoja.
– Onhan se kohtuullisen huolestuttavaa, Raateoja sanoo.
Veneilijälle saattaa näyttää siltä, että sinilevätilanne vaihtelee päivittäin. Kun tuuli ja sade sekoittavat sinilevän vesimassaan, kukinnot eivät näy pinnassa.
Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinilevätilanne olisi kokonaiskuvassa nopeasti parempi tai huonompi, Raateoja selittää.
– Meille tutkijoille sinilevätilanne on paha, vaikkei sitä pinnalla näy. Sinilevä on hyvin hidaskasvuinen. Sen määrät eivät yhtäkkiä nouse pahemmalle tasolle.
Merialueiden sinilevätilanne ei näytä paranemisen merkkejä ainakaan ihan lähiaikoina, koska luvassa ei ole sään viilenemistä.
– Yleensä sinilevähuippu on ollut heinäkuun lopussa ja elokuun alussa, Raateoja sanoo.
Järvien sinilevätilanne normaalia parempi
Sisävesien sinilevätilanne on ajankohtaan nähden keskimääräistä parempi ja sinilevää esiintyy odotettua vähemmän.
Suomen ympäristökeskuksen levätilannekatsauksesta selviää, että tällä viikolla sinilevää on havaittu hieman useammalla havaintopaikalla kuin viime viikolla, mutta erittäin runsaita massaesiintymiä ei ole havaittu.
– Viime aikojen viileämmät säät sekä sade ja tuuli sekoittivat sinilevän taas vesimassaan. Sinilevää ei ole näkynyt pintakukintoina, kertoo Suomen ympäristökeskuksen ryhmäpäällikkö Satu Karjalainen.
Karjalaisen mukaan vielä ei voi kuitenkaan huokaista helpotuksesta, vaikka sinilevää ei mökkirannasta löydy. Pahin kausi on edessä.
– Sinilevä runsastuu vasta heinä-elokuun puolella, kun vesistöt ovat lämpimiä.
Lämpötila on merkittävä tekijä sinilevän määrässä, mutta myös ukkoskuuroilla on yllättävä vaikutus sinilevän esiintymiseen.
– Ukkoskuurot voivat lisätä ravinteiden määrää vesistössä, kun valuma-alueilta huuhtoutuu ravinteita. Siksi jos heinäkuussa tulee lisää ukkoskuuroja, sinileväkukinnat voivat runsastua, Karjalainen sanoo.
Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 22. heinäkuuta kello 23:een asti.
Lue myös: