Hyppää sisältöön

Matalalla lentäneet hävittäjät pelästyttivät torstaina – Ilmavoimien mukaan kyseessä oli harjoitus

Etelä-Pohjanmaalla tehtiin torstaina havaintoja matalalla lentäneistä hävittäjistä. Yksi silminnäkijöistä kertoo, että matalalla lentäneistä koneista kuului kova ääni ja kodin ikkunat helisivät. Ilmavoimat kommentoi lentojen syytä.

Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien harjoitus- ja koulutuslennot herättivät kysymyksiä keskiviikkona. Kuvituskuva Kuva: Vesa Vaarama / Yle

Kaksi matalalla lentänyttä hävittäjäkonetta herätti kummastusta Teuvalla torstaina iltapäivällä.

Torstaina kello 15 jälkeen teuvalaisen omakotitalon yli lensi talon asukkaiden havaintojen mukaan kaksi hävittäjää. Talossa asuva Nina Lepistön mukaan hävittäjät lensivät niin matalalla, että talon ikkunat tärisivät.

Lepistön mukaan koneet lensivät pohjoisesta etelään.

– Mieheni kanssa ihan säikähdimme, niin kova jylinä lähti. Soitin asiasta [poliisin] tilannekeskukseen, josta sanottiin, että moni muukin on asiaa ihmetellyt puhelimitse muun muassa Lounais-Suomesta, Lepistö kertoo.

Myös sosiaalisessa mediassa asia on herättänyt keskustelua. Hävittäjien matalalla lentämistä on ihmetelty muun muassa Uudessakaupungissa ja Laitilassa.

Ilmavoimien viestintäkeskus kertoo, että matalissa lennoissa on ollut kyse harjoituslennoista.

– Pohjanmaan alueella on ollut Ilmavoimien F/A-18 Hornet -hävittäjien normaalia harjoitus- ja koulutuslentotoimintaa, johon on sisältynyt lentokoulutusohjelmien mukaisia matalasuunnistustehtäviä, Ilmavoimien viestintäkeskuksesta todetaan.

Tiedottaja Tuomas Saavalainen Ilmavoimien esikunnasta lisää, että päivittäisistä harjoitus- ja koulutustoimintaan liittyvistä yksittäisistä lennoista ei tiedoteta erikseen.

– Isommista, nimetyistä harjoituksista tiedotamme Ilmavoimien verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ohjaajien koulutuslentoja lennetään jatkuvasti eri puolilla maata, Saavalainen sanoo.

Matalien lentokorkeuksien käyttö on hänen mukaansa tärkeä osa hävittäjäohjaajien koulutusta, sillä vastustajan on vaikeampi havaita matalalla lentävää konetta tutkassa.

Yksittäisen lentotehtävän suunnitteluun vaikuttavat muun muassa käytettävissä oleva ilmatilan osa ja vallitsevat sääolosuhteet.

Saavalainen painottaa, että torstain lennoissa ei ole ollut kyse operatiivisesta toiminnasta.

– Ilmavoimien operatiivinen toiminta liittyy Suomen ilmatilan alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 23.7. kello 23:een saakka.