Hyppää sisältöön

Vanhasta paloautosta tuli sauna, jossa on löylytellyt myös joulupukki – Teuvalle kokoontuu lähes 50 saunaa viikonloppuna

Teuvalaisen kaveriporukan paloauto päätyi joulupukin saunaksi elokuvaan. Se ja kymmeniä muita kekseliäisyyden rajoja koettelevia saunavirityksiä lämpiää tänä viikonloppuna yleisölle.

Siirrettävien saunojen tapahtuma tekee viikonloppuna paluun Teuvalle
Siirrettävien saunojen tapahtuma tekee viikonloppuna paluun Teuvalle
Pökköä pesään. Antti Nisula on kokenut saunanrakentaja. Hänen kaveriporukan kanssa rakentamansa paloautosauna kiinnosti myös elokuvantekijöitä. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Teuvan perinteinen kesätapahtuma, siirrettävien saunojen kokoontumisajo, järjestetään vapaa-ajankeskus Parrassa tänä viikonloppuna.

Tapahtuma on ollut tauolla kolme vuotta ja sinä aikana siirrettäviä saunoja on rakennettu vilkkaasti. Tapahtuman 47 saunasta puolet on ensikertalaisia.

Juontaja Tero Sievi-Korte on ollut mukana tapahtumassa alusta lähtien. Vaikka saunoja on ollut koolla toistakymmentä kertaa ja Sievi-Korte on nähnyt satoja siirrettäviä saunoja, "saunahullujen" kekseliäisyys yllättää yhä.

– He tekevät uskomattomia ratkaisuja saunojensa kanssa. Mitä mielikuvituksellisempia juttuja tulee taas. Tällä kertaa tulee esimerkiksi polkupyörällä vedettäviä saunoja kaksin kappalein, se on ihan uusi juttu, Sievi-Korte kertoo.

Tero Sievi-Korte on ollut mukana Teuvan sauna-ajojen järjestelyissä alusta lähtien. Siirrettävät saunat kokoontuvat nyt 13. kerran. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Paloautosauna päätyi elokuvaan

Teuvalainen Antti Nisula on kokenut saunanrakentaja. Ensimmäinen sauna valmistui jo ennen kuin Teuvalla edes vielä järjestettiin siirrettävien saunojen kokoontumisia. Nisula on rakentanut useita saunoja. Välillä kaveriporukassa, toisinaan yksin.

– Hyvän aihion kun keksii ja löytää, niin siitä se yleensä lähtee. Ei siihen muuta tarvitse kuin hyvän kipinän. Siitä se alkaa syntymään pikku hiljaa, Nisula kertoo.

"Kotisauna on vähän tylsä, siirrettävä sen olla pitää", Antti Nisula naurahtaa. Paloautosaunan kiukaassa lämpiää 500 kiloa kiviä, niistä irtoaa muhkeat löylyt. Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Hänen muita hieman erikoisempia siirrettäviä saunaprojektejaan ovat olleet venesauna ja mönkijällä vedettävän tynnyrisauna.

Teuvan saunatapahtumaan hän tuo kaveriporukalla vanhoista paloautoista tuunatut saunan ja paljun. Paloautosauna oli Teuvalla mukana jo 2018 ja kenties juuri sieltä se päätyi elokuvantekijöiden haaviin. Se toimi Lapissa kuvatussa kiinalaiselokuvassa joulupukin saunana.

Kuuntele paloautosaunasta lisää Yle Areenasta. Haastattelussa on myös tapahtuman järjestäjä kertoo saunatapahtuman säännöistä ja tunnelmasta.

Siirrettävät saunat kokoontuvat Teuvalla - mukana myös joulupukin saunaksi elokuvaan päätynyt paloauto
Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 23.7. kello 23:een saakka.