Hyppää sisältöön

Joku tai jotkut ovat maalanneet ison joukon siilejä Lapinlahdella – eläinsuojeluneuvoja: "Määrä on ihan käsittämätön, tyhmyys huipussaan"

Siilien maalaamisesta on tehty rikosilmoitus poliisille. Myrkylliset maalit ovat voineet imeytyä ihon läpi tai vahingoittaa siilien silmiä. Siilien puhdistaminen on iso urakka.

Yhden siilin silmä oli mennyt umpeen maalin takia, kertoo Lapinlahdella maalattuja siilejä puhdistanut Maritta Bergqvist. Kuva: Maritta Bergqvist

Lapinlahdella on maalattu toistakymmentä siiltä spray- tai lateksimaaleilla. Paikallinen siilifani Maritta Bergqvist havaitsi ensimmäisen maalatun siilin Peltoniemessä runsaat kaksi viikkoa sitten.

Sen jälkeen hän on puhdistanut niitä jo 11, mutta maalattuja siilejä näkyy edelleen luonnossa.

– Niiden piikit ovat menneet maalista klimppiin ja yhdeltä oli silmä mennyt umpeen maalin takia, mutta se saatiin liuotettua auki, Bergqvist kertoo.

Hän jakoi ensimmäisestä havainnostaan tiedon Facebookin paikalliseen puskaradioon, mutta poisti päivityksen myöhemmin, koska pelkäsi sen vain provosoineen tekijää.

– Sen jälkeen niitä alkoi ilmestyä enemmän ja enemmän. Jonkun tai joidenkin on täytynyt ruokkimalla houkutella siilejä.

Tapauksessa ovat antaneet neuvoja Seyn eläinsuojeluneuvoja Minna Pellinen sekä Siilinjärven valvontaeläinlääkäri Laura Rytkönen. Myös Pellinen hämmästelee maalattujen siilien määrää.

– Määrä on ihan käsittämätön. Tässä on tyhmyys huipussaan. Anteeksiantamatonta kiusantekoa, Pellinen sanoo.

Motiivia ei voi ymmärtää

Pellisen ja Bergqvistin mukaan asiasta on tehty rikosilmoitus. Yle ei tavoittanut asiaa tutkivaa poliisia tämän jutun julkaisuun mennessä.

Maritta Bergqvist yritti puhdistaa oranssiksi maalattua siiliä, mutta sai vain värin haalenemaan. Kuva: Maritta Bergqvist

Pellisen mukaan vielä ei tiedetä, miten maalaaminen on vaikuttanut siileihin. Myrkkymaalit voivat imeytyä ihon läpi, vahingoittaa ihoa, silmiä ja tassuja.

Siilien puhdistaminen ei ole yksinkertainen asia.

– Eläimelle ei pidä tuottaa turhaa stressiä, mutta onneksi siilit sietävät yllättävän paljon. Naarassiileillä on poikasia, joten niitä ei voi ottaa monen tunnin puhdistukseen.

Bergqvist on puhdistanut siilejä hyvin varovasti kostean pyyhkeen, lämpimän veden, sienen ja kynsiharjan avulla. Operaatiossa tarvitaan kaksi ihmistä, joista toinen pitää siiliä sylissä ja toinen puhdistaa. Välillä siilit saavat huilata tai niille annetaan ruokaa.

– En voi käsittää tämän motiivia. Jos kyse on ymmärtämättömyydestä ja lapsista, niin toivoisin, että vanhemmat selvittäisivät mitä heidän lapsensa illalla puuhaavat.