Hyppää sisältöön

Yle Düsseldorfissa: Reinin varressa juhlittiin kuin viimeistä päivää – saksalaiset kuitenkin pelkäävät hintojen nousua

Saksan valtion tulo kaasuyhtiö Uniperin omistajaksi saa ymmärrystä kansalaisilta, jotka kertovat säästävänsä lämmityksestä, lämpimän veden käytöstä ja autoilusta.

Reinin suurimmat markkinat on järjestetty Düsseldorfissa 1400-luvulta lähtien
Reinin suurimmat markkinat on järjestetty Düsseldorfissa 1400-luvulta lähtien

DÜSSELDORF Rein-joen rannassa on juhlittu viikonloppuna katufestivaalin viimeisiä päiviä. Rheinkirmes-markkinat on järjestetty Düsseldorfissa jo 1400-luvulta asti.

Myös taloudellisesti saksalaiset juhlivat kuin viimeistä päivää: moni valmistautuu ankarampiin aikoihin syksyllä ja talvella. Juhlijat kertovat, että nyt viikonloppuna tivolissa tuhlatut rahat pitää säästää jatkossa jostain muusta.

Ensi talvi pelottaa, koska energian hinta nousee nopeasti ja kiihdyttää myös muiden kuluttajahintojen nousua. Kotitalouksien taloustilanne kiristyy. Taloustunnelma – kansalaisten talousluottamus – on nyt koko mittaushistorian apein.

Aiheesta lisää: Saksa joutuu nyt säästämään katuvalaistuksesta ja lämpimästä vedestä – maan kaasupula on riski koko Euroopalle

Kysyimme Düsseldorfin kaduilla ihmisten mielipiteitä energiakriisistä ja kaasuyhtiö Uniperin, valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiön, pelastamisesta.

Annelore Müller ja Hubert Smeets tulivat viikonlopuksi Düsseldorfiin koiriensa kanssa Aachenista. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

"Säästämme vettä"

Aachenista kotoisin oleva aviopari Annelore Müller ja Hubert Smeets kertoo, että energian säästämisestä on tullut heidän tuttavapiirissään kesän ykköspuheenaihe.

– Itse säästämme lämpimästä vedestä ja lämmityksestä. Jos ihminen haluaa syödä, energian hinta ja myös kuluttajahinnat ovat erittäin tärkeä asia, Smeets sanoo.

Müller ja Smeets luottavat siihen, että liittokansleri Olaf Scholzin perjantainen lupaus kansalaisten tukemisesta toteutuu. "Kukaan ei jää yksin", Scholz sanoi, ja kertoi liittohallituksen kymmenien miljardien tukipaketista energianhintojen noususta kärsiville kotitalouksille ja yrityksille. Esimerkiksi asumistukea korotetaan.

Wolfgang Kemnitz ei vielä kesällä joudu säästämään, mutta syksyllä alkaa vyönkiristys. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

"Uniperin olisi hyvä olla saksalaisessa omistuksessa"

Saksan energiakriisi johtuu ennen kaikkea siitä, että maa on niin riippuvainen venäläisestä fossiilisesta energiasta. Putin on käyttänyt kaasua aseena ja kiristyskeinona Eurooppaa kohtaan.

Suomalaisten näpit ovat mukana saksalaisessa energiapelissä, koska valtionyhtiö Fortum omistaa enemmistön Saksan suurimmasta kaasunvälittäjästä Uniperista. Perjantaina osa yhtiöstä päätettiin siirtää Saksan valtion haltuun, voit lukea täältä lisää.

Eläkeläinen Wolfgang Kemnitz kertoo pitävänsä huonona asiana sitä, että Uniper on ulkomaalaisessa omistuksessa.

– On hyvä, että valtio päätti tukea yhtiötä. Koronapandemiassa tuettiin Lufthansaa, miksei voi tukea nyt myös kaasuyhtiöitä, Kemnitz sanoo.

Hän ei vaimonsa kanssa ole vielä joutunut säästämään energian käytöstä, mutta syksyllä pariskunta aloittaa säästökuurin.

– Talvi pelottaa. Osa saksalaisista tarvitsee aivan varmasti tukea, Kemnitz arvelee.

Pamela ja Amy Blankensteinin asunto lämpiää kaasulla. Jyrkästi nousseiden kaasunhintojen vuoksi Pamela pelkää talvea. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

"Palkka menettää arvonsa"

Koululaistytön yksinhuoltaja Pamela Blankensteinin mukaan hänen perheensä tilanne on "vakava, huono".

– Kaikesta on tullut kalliimpaa. Palkka menettää arvonsa, eikä ole enää varaa samoihin asioihin kuin enne, hän sanoo.

Blankenstein kertoo säästävänsä autoilusta ja ajavansa enemmän pyörällä.

– Olen kuitenkin riippuvainen autosta. Nyt kesällä meillä on kaikki hyvin, mutta kun talvi tulee, tilanne on huono, koska lämmitämme kaasulla ja olen yksin tyttäreni kanssa.

Kahden lapsen isä Gerrit Sasse kertoo, että hän ei vielä ole joutunut säästötoimiin energianhinnan vuoksi. Hänen mielestään Uniperin pitäisi uudistua. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

"Uniperin pitää uudistua"

Kahden pikkulapsen isä Gerrit Sasse pitää tärkeänä sitä, että valtio päätti tukea Uniperia.

– Uniperin kaltaisia yrityksiä pitää tukea, jotta ne tekevät jotain myös tulevaisuuden hyväksi – eivät siis vain toimita kaasua Venäjältä vaan kehittelevät myös uutta eli esimerkiksi vetyä ja muita kaasuja.

Saksassa on verrattu Uniperia lentoyhtiö Lufthansaan, joka sai isot valtion tuet koronapandemiassa. Nyt kiitosta saa se, että myös asiakkaat eli kansalaiset saavat tukea.

– Myös Lufthansaa tuettiin (koronapandemiassa), miksi ei myös kaasuyhtiöitä. Oli väärin luottaa Venäjään energiantoimittajana, Wolfgang Kemnitz sanoo.

Düsseldorfilainen Hanna tuli tivoliin kaveriporukassa. Hän on innoissaan, että tapahtuma päästiin järjestämään kahden vuoden tauon jälkeen. Hän kertoo tarkkailevansa hintoja aiempaa tarkemmin, mutta tivolissa hän ei säästellyt. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Lue lisää:

Analyysi: Uniperilla on eniten syytä tyytyväisyyteen – suomalaisten sananvalta Fortumin tytäryhtiössä vähenee

Fortumilta pitäisi kieltää Pohjoismaiden ulkopuoliset investoinnit, väläyttää rahoitusalan professori: "On nähty, että se ei niihin kykene"