Hyppää sisältöön

Viljasato kypsyy runsaana, mutta edellistä satoa seisoo yhä siiloissa Ukrainassa – Venäjän iskut Odessan satamaan varjostavat viljanvientiä maailmalle

Venäjä myönsi vasta sunnuntaina iskeneensä Odessan satamaan. Ukrainan uusi viljasato on runsas, mutta sotatilanteessa viljanvienti maailmalle voi kestää yli kaksi vuotta, arvioi ukrainalaisviranomainen.

Viljasatoa korjataan Ukrainassa
Viljasatoa korjataan Ukrainassa

Ukrainan mukaan se pyrkii aloittamaan viljakuljetukset Odessan satamasta maailmalle Venäjän ohjusiskuista huolimatta.

Venäjä teki ilmaiskuja Odessan satamaan vain päivä sen jälkeen, kun Ukraina ja Venäjä olivat allekirjoittaneet sopimukset viljanviennin turvaamiseksi.

Ukrainan maanviljelijöiden yhdistyksen puheenjohtaja Oleksandr Chubuk ei ole vakuuttunut YK:n Turkin, Venäjän ja Ukrainan solmimista sopimuksista.

– Kuinka Turkki ja YK voivat allekirjoittaa sopimuksen sellaisen maan kanssa, joka ei noudata niitä? Chubuk toteaa uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Miinanraivaaja tarkasti viljapeltoa Mykolajivin alueella 22. heinäkuuta. Kuva: Ukrainian State Emergency Service / AFP

Viljan säilyttämiseen tarkoitetuista tiloista on jo pulaa, kun vanhat viljat seisovat siiloissa, Chubuk kertoo. Tilanne on johtanut Chubukin mukaan siihen, että viljelijöiden on myytävä uusi sato polkuhintaan, ellei heillä ole mahdollisuutta säilöä viljaa itse.

Chubukin ohella Ukrainan presidentin neuvonantajan Oleh Ustenko on nostanut esiin siiloissa seisovat viljatonnit.

Satoa korjataan parhaillaan esimerkiksi Zaporižžjan alueella Ukrainan itäosissa. Ustenko arvioi, että kokonaisuudessaan uusi sato tuottaa noin 40 miljoonaa tonnia viljaa. Jo ennestään on arvioitu, että siiloissa makaa 20 miljoonaa tonnia viljaa.

Venäjä kielsi ensin iskut

Odessa on Ukrainan tärkein viljasatama. Ukrainan mukaan ohjusiskut oli suunnattu nimenomaan siihen osaan satamaa, missä käsitellään viljaa.

Venäjä myönsi iskut Odessan satama-alueelle vasta sunnuntaina. Vielä lauantaina Venäjä ilmoitti Turkin kautta, että sillä ei ole mitään tekemistä iskujen kanssa.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Odessaan satamaan ammuttu ohjus tähtäsi sotilaallisen infrastruktuurin tuhoamiseen. Maan puolustusministeriö kertoo puolestaan, että sen onnistui tuhota ainakin yksi ukrainalainen sota-alus Mustallamerellä.

Ukrainan armeijan mukaan Odessan satama ei vaurioitunut iskussa.

Maan armeijan välittämissä videokuvissa satama-alueella näkyy muun muassa, kuinka palomiehet sammuttavat tulipaloja satama-alueella.

Ukrainan armeijan mukaan ohjusiskut eivät vaurioittaneet Odessan satamaa merkittävästi.

Videon julkaissut uutistoimisto Reuters ei ole tarkistaa riippumattomista lähteistä, missä video on kuvattu.

Sota hidastanut viljanvientiä merkittävästi

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jo kuukausien ajan heijastunut eri puolille maailmaa.

Kuluttajahinnat ovat nousseet merkittävästi, ja globaali ruokakriisi syventynyt.

Esimerkiksi YK:n kehitysohjelma UNDP arvioi heinäkuun alkupuolella, että tilanne on ajanut kymmenet miljoonat ihmiset köyhyyteen. UNDP:n mukaan tilanteen vaikutukset näkyvät jo selvästi esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee parhaillaan Afrikassa. Maanosa on pitkälti riippuvainen ukrainalaisesta ja venäläisestä viljasta.

Vaikka Ukrainan siiloissa on miljoonia tonneja viljaa, siitä ei ole apua maailman nälkäisille niin kauan kuin viljaa ei saa kuljetettua Mustaltamereltä eteenpäin.

Ukrainan presidentin neuvonantajan Oleh Ustenko arvioi, että normaalioloissa sekä vanhan että uuden viljan kuljettaminen maailmalla Mustanmeren satamien kautta vaatisi lähes vuoden. Sodan takia vienti on hidastunut.

Jolloi satamien toimintaa saada turvattua, viljan kuljettamiseen voi mennä noin kaksi vuotta, Ustenko arvioi.

Lue myös:

.
.