Hyppää sisältöön

"Vanhemmat eivät saaneet tietoa lapsen kuolemasta", paavi vierailee Kanadassa ja pyytänee anteeksi alkuperäisväestön kaltoinkohtelua

Alkuperäisväestön edustaja vaativat anteeksipyynnön lisäksi lupauksia muista toimista katolisen kirkon johtajalta. Vaatimuksena ovat rahalliset korvaukset, otettujen esineiden palauttaminen sekä arkistojen avaaminen.

Tutkija pohtii alkuperäisväestön lasten kohtaloa
Tutkija pohtii alkuperäisväestön lasten kohtaloa

Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus on saapunut Kanadaan. Vierailullaan hänen odotetaan pyytävän anteeksi katolisen kirkon pappien vuosikymmenien aikana tekemää alkuperäisväestön kaltoinkohtelua.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau otti paavin vastaan sunnuntaina Edmontonin kansainvälisellä lentokentällä.

Paavi Franciscus kertoi lennon aikana mukanaan matkustaville toimittajille, että kyseessä on "katumusmatka".

Alkuperäisväestön ryhmät ilmoittivat ennen vierailua, että vaativat anteeksipyynnön lisäksi muita toimia.

– On niitä, jotka ajattelevat, ettei anteeksipyyntö riitä. Haluamme toimintaa, sanoo alkuperäisväestön ryhmiä edustavan liiton johtaja Bobby Cameron.

Kaltoinkohtelusta selviytyneet ja alkuperäisväestön yhteisöt haluavat rahallista korvauksia, esineiden palauttamista, tukea väitettyjen hyväksikäyttäjien saattamiseksi oikeuden eteen. Lisäksi julkisiksi halutaan vuosina 1831–1996 toimineita kouluja koskevat asiakirjat.

Katolisen kirkon paavi ei ole käynyt Kanadassa lähes 20 vuoteen.

Taustalla sisäoppilaistosten hautalöydöt

Viime vuonna Brittiläisessä Kolumbiassa Länsi-Kanadassa löytyi 215 haudatun lapsen haudat entisen sisäoppilaitoksen pihalta.

Yli 150 000 alkuperäisväestön lasta erotettiin vanhemmistaan ja osa joutui sisäoppilaitoksissa kaltoinkohdelluiksi vuosikymmenien aikana. Laitoksissa alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön. Kouluja ylläpitivät valtio ja kirkot.

Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään. Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Tuhansia lapsia katosi kouluissa.

Kanadan totuus- ja sovintokomissio on kutsunut vuonna 2015 Kanadan syyllistyneen kulttuuriseen kansanmurhaan. Asiaa selvittäneen komission mukaan yli 4 000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.

Hautakaivauksia tekevän Preerian ja alkuperäisväestön instituutin johtajan mukaan laitoksissa kuolleiden lasten vanhempien tilanne on ollut hirvittävä.

– Äitinä ja alkuperäiskansaan kuuluvana naisena, mietin paljon mitä olisi tapahtunut lapselleni jos hän olisi syntynyt 100 vuotta sitten, sanoo Kisha Supernant.

Hän sanoo ajattelevansa, miltä on tuntunut lapsen kuolema kaukana kotoa, usein kipeänä, kun lapsi olisi kenties haudattu puisella ristillä merkittyyn hautaan.

– Usein vanhemmat eivät tienneet lapsen kuolemasta. Ainut tapa tietää (kuolemasta) oli, kun lapsi ei palannut vuosien jälkeen. Vanhemmat eivät saaneet edes tietoa hautapaikasta tai siitä, mitä oli tapahtunut.

Lue lisää:

Kanadassa tehtiin jälleen uusi hautalöytö – alkuperäisväestön lapsille tarkoitetun koulun lähistöltä löytyi yli 160 merkitsemätöntä hautaa

Kanadan pääministeri pettyi katolisen kirkon passiivisuuteen selvittää lasten kohtaloita entisissä sisäoppilaitoksissa