Hyppää sisältöön

Kunnille korvataan ukrainalaisten pakolaisten majoitusta: korvausta saa Kainuussa nyt 4 ja Pohjois-Pohjanmaalla 11 kuntaa

Kunnat ovat voineet saada maahanmuuttovirastolta korvausta myös esimerkiksi pakolaisten tulkkipalveluista ja sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Malli tuli voimaan toukokuussa.

Ruukin vastaanottokeskuksesta arvioidaan, että useita ukrainalaispakolaisia on kunnan majoituksessa ainakin Oulaisissa, LImingassa ja Haapavedellä. Kuvituskuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Yhteensä 15 kuntaa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla saa nyt maahanmuuttovirastolta korvausta ukrainalaisten pakolaisten vastaanottopalveluista, kuten majoittamisesta.

Ukrainan sodan pakolaisvirrassa luotiin erityinen kuntamalli helpottamaan vastaanottokeskusten painetta.

Toukokuun alusta lähtien kunnat ovat voineet saada erityistä korvausta paitsi tilapäistä suojelua hakevien ja saavien pakolaisten majoittamisesta myös esimerkiksi tulkkipalveluista ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä pakolaisille.

Korvausta on voinut hakea takautuvasti.

Ukrainalaisia pakolaisia on jo alkukeväästä lähtien asettunut kuntien ja yksityisten tarjoamiin tiloihin asumaan.

Kuntamallin mukaista korvausta saavat maahanmuuttoviraston viestinnän mukaan Pohjois-Pohjanmaalla tällä hetkellä Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kalajoki, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Oulainen, Nivala, Taivalkoski ja Ylivieska.

Kainuussa kunnat ovat Kuhmo, Paltamo, Puolanka ja Sotkamo.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla kuntamallissa mukana olevien kuntien asunnoissa on tällä hetkellä muutamia satoja ukrainalaisia, arvioi Ruukin vastaanottokeskuksen vs. johtaja Janne Salmivaara.

Lisäksi Pohjois-Pohjanmaan kolmessa vastaanottokeskuksessa oli perjantaina 22. heinäkuuta 1 053 ukrainalaista pakolaista, ja Kainuun vastaanottokeskuksessa heitä oli 653. Pohjois-Pohjanmaalla Ruukin vastaanottokeskus on tähän mennessä neuvotellut sopimukset kuntien kanssa.

Kuuntele alta kesällä Raahen vastaanottokeskuksen lisäksi Ruukkia luotsaavan Janne Salmivaaran haastattelu.

Kuntamalli on voimassa maaliskuun 2023 alkuun. SPR:n hallinnoimat vastaanottokeskukset hoitavat siihen liittyvät sopimukset Suomessa. Yksityismajoitukseen kuntamallia ei sovelleta.

Ainakin yksi uusi kunta Pohjois-Pohjanmaalla näyttäisi olevan parhaillaan neuvottelemassa kuntamallin korvauksista vastaanottokeskuksen kanssa.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.