Hyppää sisältöön

Tutkimus: Äidin kiintymyssuhdetta lapseen pitäisi tukea jo raskausaikana – heikompi kiintymys vauvaan heijastuu pikkulapsen kehitykseen

Äidin loppuraskauden negatiiviset odotukset ja heikompi kiintymys vauvaan heikentävät lapsen psykososiaalista kehitystä vielä kahden vuoden iässä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus.

Äidin vahva kiintymyssuhde lapseen ja sosiaalisen verkoston tuki vaikuttavat hyvin positiivisesti pikkulapsen psykososiaaliseen hyvinvointiin, osoittaa THL:n tutkimus. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Äidin kiintymyssuhteen tukeminen jo raskausaikana edistää pikkulasten sosiaalista ja psyykkistä hyvinvointia, osoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore seurantatutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Äidin loppuraskauden negatiiviset odotukset omasta kyvystään pitää huolta vauvastaan ja heikompi kiintymys 3–8 kuukauden ikäiseen vauvaan heikentävät lapsen psykososiaalista kehitystä vielä kahden vuoden iässä.

THL:n tiedotteen mukaan uuden tutkimuksen tulokset korostavat äidin ja lapsen välisessä kiintymyssuhteessa havaittujen haasteiden tunnistamisen tärkeyttä ennen synnytystä ja ensimmäisenä elinvuotena. Siksi kiintymyssuhteen vahvistamiseen pitäisi tarjota tukea jo raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen.

Myös äidin aikuissuhteiden laatuun ja perheilmapiiriin pitäisi kiinnittää huomiota jo ennen vauvan syntymää. Tutkimuksen mukaan äidin vakaat ja läheiset ihmissuhteet puolisoon ja muihin aikuisiin edesauttavat pikkulapsen hyvinvointia.

Uusi tutkimus on aiempaa laajempi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurantatutkimukseen osallistui 1 667 äitiä keskisessä Suomessa.

Äideiltä kerättiin tietoa kahden vuoden aikana neljänä ajankohtana: viimeisen raskauskolmanneksen aikana sekä lapsen ollessa kolmen, kahdeksan ja 24 kuukauden ikäinen. Tutkimukseen osallistuneista 943 vastasi kyselyihin jokaisena neljänä ajankohtana.

Äidin masennuksen ja stressin sekä iän, koulutuksen, terveyden ja lasten lukumäärän yhteys lapsen psykososiaaliseen kehitykseen rajattiin pois.

Seurantatutkimus vahvistaa THL:n tiedotteen mukaan jo aiemmin havaitun yhteyden äidin ja lapsen vahvan kiintymyssuhteen ja lapsen hyvän fyysisen, psykologisen ja sosiaalisen kehityksen välillä. Uusi tutkimus on kuitenkin aikaisempia laajempi osallistujamäärältään ja seuranta-ajaltaan.

Tutkimus on osa Lapsen uni ja terveys -tutkimusta, joka on toteutettu THL:n, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, sekä Helsingin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen yhteistyönä.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 27.7. klo 23 asti.

Lue myös:

.
.