Hyppää sisältöön

Seinäjoen Energia korottanee sähkön kuluttajahintojaan vasta loppuvuonna

Seinäjoen kaupungin omistamalla energiayhtiöllä ei ainakaan toistaiseksi ole suunnitelmissa korvata vanhoja sähkösopimuksia niin sanotuilla vuodenaikasopimuksilla, jotka tarkistetaan neljä kertaa vuodessa vastaamaan sähkön markkinahintoja.

Seinäjoen Energia korotti sähkön myyntihintaansa kesäkuun alussa 15 prosentilla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Seinäjoen Energia sinnittelee nykyisillä sähkön kuluttajahinnoillaan loppuvuoteen. Yhtiöstä arvioidaan, että mahdolliset hinnankorotukset toteutuvat aikaisintaan marras–joulukuussa.

– Syyskuussa joudumme miettimään hinnankorotuksia seuraavan kerran, mutta niiden voimaantulo menee loppuvuoteen, toteaa sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos.

Seinäjoen Energia korotti sähkön myyntihintaansa kesäkuun alussa 15 prosentilla. Yhtiö myy yleissähköä tällä hetkellä 6,8 sentin kilowattituntihintaan ja perusmaksu on pari euroa kuukaudessa.

Markkinoiden edullisinta sähköä

Energiayhtiöt ovat suurissa vaikeuksissa sähkön markkinahinnan heilahtelujen vuoksi. Monissa yhtiöissä kuluttajahintoja on nostettu tänä vuonna jo useampaan otteeseen ja hinnoittelua räätälöidään vastaamaan nykyistä paremmin markkinahinnan vaihteluja.

Muun muassa Kokkolan Energia kertoi tällä viikolla korvaavansa vanhat, toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset vuodenaikasopimuksilla, jotka tarkistetaan neljä kertaa vuodessa vastaamaan sähkön markkinahintoja.

Seinäjoella ei ole vastaavaa suunnitelmissa.

– Ei tässä vaiheessa. Sinnittelemme edelleen, Kari Roos vastaa.

Seinäjoen Energia on kokonaan Seinäjoen kaupungin omistama yhtiö. Kari Roos sanoo yrityksen olevan seinäjokelaisille tällä hetkellä edullisin vaihtoehto.

– Myymme sähköä puoleen hintaan muihin yhtiöihin verrattuna.

Roosin mukaan Seinäjoen Energian asiakaskunta on sopivankokoinen yhtiön sähköntuotantoon nähden.

– Kallista pörssisähköä ei tarvitse ostaa paljoa.

Maakunnan uudet sopimukset edelleen jäissä

Tammikuusta lähtien Seinäjoen Energia ei ole enää tehnyt uusia sähkösopimuksia Seinäjoen ulkopuolelle.

Noin kolmasosa energiayhtiön asiakkaista on yrityksen oman verkkoalueen ulkopuolisia asiakkaita.

– Monet maakunnan asiakkaista ovat hyvin pitkäaikaisia asiakkaitamme ja yritämme palvella heidätkin, mutta kaupungin ulkopuolisten asiakkaiden määrää ei voida tässä tilanteessa lisätä, Roos toteaa.

Sähkön kuluttajahinnoista aiemmin:

Seinäjoen Energia nostaa sähkön ja kaukolämmön hintoja

Seinäjoen Energia jäädytti sähkön myynnin kaupungin ulkopuolelle

Kokkolan Energia laittaa sähkön hinnoittelun uusiksi, markkinat määrävät hinnan neljä kertaa vuodessa – "Muutokset vanhaan verrattuna ovat rajuja"