Hyppää sisältöön

Limp Bizkitin peruminen harmitti Qstock-kansaa, mutta tunnelmaa se ei lannistanut – Elisa Kervinen: "Pääasia on kaverit ja hauskanpito"

Perjantaina käynnistyi Pohjois-Suomen suurin festivaali Qstock. Kävimme katsomassa, millaisissa tunnelmissa alkoi ensimmäinen festivaalipäivä.

Immo Kervinen, Elisa Kervinen ja Ossi Kervinen Oulun Qstockissa.
Immo, Elisa ja Ossi Kerviselle esiintyjiäkin tärkeämpi asia Qstockissa on se, että pääsee tapaamaan kavereita ja pitämään hauskaa.

Tänään Oulussa kajahti käyntiin Qstock-festivaali, ja viikonlopun aikana Kuusisaaren ja Raatin alueille tulee yhteensä noin 40 000 juhlijaa.

Loppuunmyyty festivaali koki jännittäviä hetkiä vielä alle paria viikkoa ennen tapahtumaa, kun lauantaille suunniteltu pääesiintyjä Limp Bizkit perui keikkansa. Peruutuksen vuoksi lauantai-lipun ostaneille tarjottiin mahdollisuutta palauttaa lippu.

Palautuksia tuli vain viitisenkymmentä, ja Qstockin festivaalijohtaja ja ohjelmapäällikkö Mikko Forstén kertoo, että vapautuneet liput myytiin loppuun lähes samantien.

Forstén kertoo, että tämän kesän festivaaleilla isojen esiintyjien peruutukset ovat olleet hämmentävän yleisiä.

Muun muassa heinäkuun alussa Hämeenlinnassa järjestettävillä Weekend-festivaaleilla esiintymisensä peruutti pääesiintyjäksi buukattu Post Malone. Joensuun Ilosaarirockissa sen sijaan keikkansa perui brittimuusikko Liam Gallagher.

Odotetun päänimen sijaan Qstock-kansalle on tarjolla monilta muiltakin festivaaleilta tuttuja artisteja Sannista Pyhimykseen ja Haloo Helsinkiin.

Monelle nimekkään esiintyjän peruminen oli paha pettymys, mutta ainakin osalle paikalle saapuneista esiintyjien nimilista on vasta toiseksi tärkein asia festareilla.

Sami Väyrynen Oulun Qstockissa
Raahelainen Sami Värynen sanoo olevansa "festari-ihminen", joten Qstockiin on päästävä joka vuosi.
Porttien avaamisen jälkeen porukkaa alkoi valumaan Kaleva-lavaa kohti, sillä siellä festaripäivän avasi Gettomasa. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Stella Lamminmäki, Annariikka Kääriäinen, Lasse Eväsoja ja Jooa Siurola olivat tulleet Qstockiin Eväsojan ehdotuksesta. Siurola, Eväsoja ja Lamminmäki tulivat festivaaliin pääkaupunkiseudulta ja Kääriäinen Outokummusta.

– Täällä piti olla sellainen artisti kuin Limp Bizkit, mutta se valitettavasti perui. Sanotaanko näin, että ketutusta riittää, Eväsoja toteaa.

Stella Lamminmäki, Annariikka Kääriäinen, Lasse Eväsoja ja Jooa Siurola festivaalitunnelmissa Oulun Qstockin päälavan edessä.
Stella Lamminmäki, Annariikka Kääriäinen, Lasse Eväsoja ja Jooa Siurola tulivat Qstockiin Eväsojan ehdotuksesta. Kääriäinen tunnustautuu innokkaaksi festareiden kiertäjäksi, mutta Lamminmäelle kyseessä on ensimmäinen festivaalikokemus.

Kääriäinen kertoo, että hänelle festivaalin artiskikattauksella on suuri merkitys ja festivaalit valitaan sen perusteella. Vaikka Eväsoja olikin eniten harmissaan Limp Bizkitin perumisesta, sanoo hän, että Qstockissa on monia muitakin hyviä artisteja.

Tämän porukan suunnitelmat festivaaliajalle olivat yhdenmukaiset.

– Alkoholia, jokainen sanoo vuorotellen.

Vaikka lauantain pääesiintyjän peruuttaminen olikin monen mielestä harmillinen juttu, moni festivaalikävijä kertoo seuran tekevän festivaalista hyvän. Sen ohella artistikattaus on vain sivuseikka.

Maija Kolehmainen (vas.) ja Helena Räisänen saapuivat festivaalialueelle heti porttien avauduttua kello 12.30, ja he suunnistivat suoraan päälavan eteen. Ensimmäisenä päälavalla esiintyvä Anssi Kela ei ollut heille syy tulla odottamaan eturiviin, vaan Blind Channel, jonka keikka alkaa 16.30. – Ei olla juotu koko päivänä, sen takia meille ei tule vessahätä kesken kaiken, Räisänen naurahtaa. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Saaga Hietala, Taiga Hietala, Milja Tervonen ja Elio Mikkonen tulivat tapahtumaan lähinnä hyvän seuran vuoksi. Myös heille esiintyjät olivat toissijainen asia, vaikkakin muutamaa artistia odotettiin innolla.
Markus Haatajalle ja Henna Lantolle Qstock-festivaali on jo perinne: he ovat käyneet tapahtumassa noin kymmenen vuoden ajan. Haataja kertoo, että Limp Bizkitin keikan peruuntuminen oli hieman harmillinen juttu, mutta ei kuitenkaan suuri pettymys. Haataja ja Lantto iloitsivat siitä, että festivaalissa näkee tuttuja ja koronan jälkeen pääsee pitkästä aikaa nauttimaan festaritunnelmasta. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Klassiset festariasusteet pitivät työntekijät kiireisinä

Tapahtuma-alueella sai ostaa itselleen festarihattuja ja -aurinkolaseja, hankkia lävistyksiä sekä letittää hiukset ja tehdä kukkaseppeleitä. Pasi Kivilompolo tituuleerattiin kukkaseppelemestariksi, ja videolla hän näyttää, miten tunnettu festivaaliasuste luodaan.

Pasi Kivilompolo on kukkaseppelemestari. Hän näyttää videolla, kuinka tämä tunnettu festivaaliasuste väkerretään.

Parturi-kampaamo Matafakan omistaja Noora Kaunismaa kertoo, että letit ovat olleet jo useamman vuoden hittijuttu festivaalikävijöiden joukossa. Hän arveleekin olevan tämän viikonlopun jälkeen varsinainen lettiguru.

Letit ovat hittijuttu festivaalilookissa. Matafakin omistaja Noora Kaunismaa letittää Beada Lehtikankaan hiuksia.
.
.