Hyppää sisältöön

Kävijämäärä kasvoi Kotkan Meripäivillä, mutta läheisessä viiden tähden lomakeskuksessa nähtiin päinvastainen ilmiö – karavaanarit lähtivät karkuun

Tänä vuonna kävijöitä oli arviolta enemmän kuin viime Meripäivillä. Silti matkailualan yrittäjä arvioi, että tapahtuman merkitys tulonlähteenä oli suurempi 90-luvulla.

Meripäivät ovat yrittäjän rahapussille kiva lisä, vaikka samalla on havaittu uusi ilmiö: “Jotkut karavaanarit lähtevät pois Meripäivien ajaksi”
Meripäivät ovat yrittäjän rahapussille kiva lisä, vaikka samalla on havaittu uusi ilmiö: “Jotkut karavaanarit lähtevät pois Meripäivien ajaksi”

Kotkan Mussalossa sijaitsevassa Santalahti Resortissa ei viime viikolla näkynyt Meripäivien aikainen juhlahumu.

Yleensä lomakeskus on varattu täyteen kuukausia ennen Meripäiviä, mutta nyt oli toisin. Tämä on Santalahden yrittäjänä 30 vuotta toimineen Katriina Halles-Markkolan mukaan uusi ilmiö. Oikeastaan on käynyt päinvastoin.

– Olemme huomanneet, että jotkut karavaanarit lähtevät pois Meripäivien ajaksi. Mietin, että onko ihmisillä tapahtumaähky. On niin valtavasti kaikenlaisia musiikkitapahtumia. Ovatko ihmiset vähän väsyneitä tämän tyyppisiin tapahtumiin? Pohtii Halles-Markkola.

Koronapandemia ei ole Santalahti Resortin yrittäjä Katriina Halles-Markkolan mukaan verottanut majoittujia, päinvastoin, kotimaisia matkailijoita on yöpynyt lomakeskuksessa aiempaa enemmän. Kuva: Antro Valo / Yle

Halles-Markkola kertoo, että Meripäivien merkitys lomakeskuksen tulonlähteenä on muutenkin vähentynyt vuosien varrella.

– 90-luvulla se oli todella merkittävä, mutta silloin matkailu oli lähtökohtaisesti ihan erilaista kuin nykypäivänä. Nyt, kun olemme laajentaneet palveluitamme, sesonki on pidentynyt. Siinä mielessä Meripäivät ovat ihan samanlainen kesäviikonloppu kuin mikä tahansa muukin.

Enemmän kävijöitä kuin ennen koronaa

Kotkan Meripäivät järjestettiin tänä vuonna koronapandemian aiheuttaman kahden vuoden tauon jälkeen. Meripäivien tapahtumapäällikkö Tiina Salonen kertoi ennen avajaisparaatia toivovansa, että Meripäiville osallistuisi yhtä paljon ihmisiä kuin aiemmin.

Hänen toiveensa täyttyikin heittämällä. Järjestäjät arvioivat, että tänä vuonna Meripäivät keräsivät enemmän kävijöitä kuin vuonna 2019.

– Etenkin päiväkävijöiden määrä kasvoi. Heitä oli selvästi enemmän kuin 2019. Liikkeellä oli paljon perheitä ja ulkopaikkakuntalaisia.

Meripäivät alkoivat tänä vuonna jo keskiviikkona, kun usein ne ovat alkaneet torstaina. Kuva Meripäivien avajaispäivän paraatista. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Vuonna 2019 kävijät käyttivät tapahtumassa kävijätutkimuksen mukaan noin 6,5-7,5 miljoonaa euroa. Saman verran rahaa käytettiin tapahtuman ulkopuolella Kotkassa.

Salonen ei vielä osaa kertoa tarkkoja talouslukuja tämän vuoden Meripäiviltä. Hän sanoo, ettei suurempi kävijämäärä välttämättä tarkoita suoraan sitä, että rahaa olisi käytetty enemmän.

– Tämä vuosi on ollut erikoinen. Kaikki tietävät hintojen nousun ja muut tilanteet, mitä ihmisillä on. Nyt jää nähtäväksi, mikä vaikutus kävijämäärillä oli. Huomasin, että väkeä riitti kaupungilla myös muihin kuin Meripäiväalueen palveluihin. Sellaista palautetta olen kuullut myös muilta.

Kiva lisä yrittäjälle

Lähes 25 vuotta Kotkan keskustassa toimineen Erkan Bistron yrittäjän Erkan Öncün hymy oli herkässä, kun Meripäivät toi tauon jälkeen väkeä kaupunkiin.

– Meripäivät ovat yrittäjälle kiva lisä. Kotkalle sillä on enemmän merkitystä. Kaupunki tunnetaan paremmin Meripäivien ansiosta, sanoo yrittäjä Erkan Öncü.

Erkan Bistron yrittäjä Erkan Öncü kertoi Kotkan Meripäivien toisena päivänä, että uskoo tapahtumaan saapuvan aiempaa enemmän ihmisiä, varsinkin jos sää on hyvä. Kuva: Antro Valo / Yle

Samankaltaisesti ajattelee Kotkan Yrittäjien puheenjohtaja Johan Bardy.

– Meripäivillä on valtava imagollinen merkitys ja se vilkastuttaa niin seura- kuin liike-elämääkin. Meripäivät ovat ehdottomasti piristysruiske paikallisille yrityksille. Se on sitä ehkä vielä suuremmissa määrin nyt, kun itäraja on ollut hiljainen, Bardy sanoo.

Keskustan yrittäjät hyötyvät

Juhlavuoden kunniaksi Kotkan Meripäivät pidettiin tänä vuonna kaupungin keskustassa. 2010-luvulla Meripäivät on järjestetty pääosin Kantasatamassa.

Tänä vuonna etenkin keskustan yrittäjillä oli odotuksia tulojen suhteen, arvioitiin Kotkan yrittäjissä.

Hotelli Merikotkan yrittäjä Taija Apon mielestä Meripäivät voivat toimia sisäänheittäjänä, jonka kautta ihmiset tutustuvat Kotkaan. Kuva Meripäivien paraatista. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Lähellä Kantasatamaa sijaitsevan Hotelli Merikotkan yrittäjä Taija Apo ei ole pahoillaan siitä, ettei Meripäiviä pidetty tänä vuonna Kantasatamassa. Apo sanoo, että kun tapahtuma on keskustassa, siitä tulee enemmän kaupunkifestivaalitunnelma.

Hotelli Merikotka oli tapahtuman avajaispäivänä täyteen varattu yhtä viime hetken peruutusta lukuunottamatta. Viidentoista huoneen pikkuhotellissa yöpyy moni Meripäivien konkari.

– Meillä yöpyy paljon sellaisia, jotka ovat käyneet täällä kymmenen vuotta. Esimerkiksi tapahtuman työntekijöitä, kuten kojumyyjiä ja laitehuoltajia. He varaavat yleensä majoituksen jo seuraavalle vuodelle, kertoo Apo.

Onko sinulla muistoja Kotkan meripäiviltä? Kommentointi on auki 2.8.2022 klo 23.00 asti.

Lue lisää:

.
.