Hyppää sisältöön

Lapissa on menehtynyt koronaan 99 ihmistä – suurin osa kuolemista tapahtunut tänä vuonna

Molemmissa sairaanhoitopiireissä vähintään kaksi kolmasosaa koronakuolemista on tapahtunut viimeisen kahdeksan kuukauden aikana.  

Valtaosa Lapin koronakuolemista on tapahtunut marraskuun 2021 jälkeen, jolloin Omikron-variantti alkoi sairastuttaa ihmisiä muuallakin Suomessa. Kuva: Arash Matin / Yle

Sairaanhoitopiireiltä saatujen tietojen mukaan Lapin maakunnassa on kuollut koronaan pandemian aikana yhteensä 99 ihmistä.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella virustautiin on menehtynyt 50 ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä 49 henkilöä.

Valtaosa Lapin kuolemista on tapahtunut marraskuun 2021 jälkeen, jolloin Omikron-variantti alkoi sairastuttaa ihmisiä muuallakin Suomessa. Viime marraskuun loppuun mennessä koronaan oli kuollut Lapissa 27 henkilöä.

Molemmissa sairaanhoitopiireissä vähintään kaksi kolmasosaa koronakuolemista on tilastoitu kahdeksan viime kuukauden aikana.

Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan Lapin koronakuolemien määrä on kuluvan vuoden aikana lisääntynyt suhteessa lähes yhtä paljon kuin valtakunnallisestikin.

– Omikron-variantti alkoi levitä toden teolla vuodenvaihteen jälkeen, ja tartuntamäärät kasvoivat samalla kun rajoituksia kevättä kohden poistettiin.

Kuluneen kesä-heinäkuun aikana Lapissa on kuollut 12 koronapotilasta, heistä seitsemän Lapin ja viisi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Useimmilla erilaisia perussairauksia

Menehtyneillä potilailla lääkäri on kirjannut Covid19:n kuolemansyyksi tai kuolemaan myötävaikuttaneeksi tekijäksi. Suurimmalla osalla kuolleista on ollut koronataudin lisäksi erilaisia perussairauksia.

Infektioylilääkäri Markku Broas tähdentää, että koronan vaikutusta kuolemiin ei pidä liioitella, mutta ei aliarvioidakaan.

– Korona on kuitenkin infektiotauti, joka lisää kuolemanriskiä heillä, joilla on perussairauksia. Toisaalta koronainfektio myös itsenäisesti lisää sydän- ja aivoinfarktien riskiä.

Koronavirusta on tälläkin hetkellä liikkeellä paljon Lapissa, mutta sairaanhoidossa tilanne on pysynyt suhteellisen rauhallisena, eikä tehohoito ole kuormittunut. Lapin keskussairaalassa koronapotilaita oli keskiviikkona 11 ja Mehiläinen Länsi-Pohjassa kolme.

Keminmaan terveyskeskuksen vuodeosastolla hoidettiin keskiviikkona kymmentä ja Tornion terveyskeskuksessa sekä Kemin Sauvosaaren sairaalassa molemmissa neljää potilasta. Keminmaassa epidemia on jatkunut jo pari viikkoa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueen terveyskeskuksissa koronapotilaita oli keskiviikkona yhteensä 12.

Lue myös:

.
.