Hyppää sisältöön

”Hallituksen julistettava energiahätätila” – perussuomalaisten Leena Meri odottaa esitystä sähkön hintakatosta

Sähkö voi olla ensi talvena kalliimpaa kuin koskaan. Avuksi voisi tulla sähkölle asetettava hintakatto, tuumaavat kansanedustajat.

Kansanedustaja Leena Meri (ps.) A-studiossa.
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri odottaa hallitukselta pikaisia toimenpiteitä, joilla puututaan sähkön hintaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo toivoo, että nyt pitäisi ryhtyä valmistelemaan sähkön hintakattoa, jotta hallitus voi tehdä aidosti päätöksiä.

– Meillä on sota-aika Euroopassa. Koska Suomikin on viemässä aseita ja mukana EU:n pakotepolitiikassa, niin meidän on oltava valmiita poikkeuksellisiin toimiin, Saramo sanoi A-studiossa keskiviikkona.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri hoputtaa hallitusta julistamaan energiahätätilan tilanteessa, jossa sähkön hinnannousu kurittaa suomalaisia kuluttajia.

Meri on tyytyväinen, jos hallitukselta on tulossa sähkön hintaan puuttuvia toimenpiteitä.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on valmis tulemaan vaikka huomenna eduskuntaan istumaan, jos te esityksiä tuotte. Olen iloinen, jos lupasit että hintakattoa olisi tuloillaan.

– Tärkeintä on, että kansalaisten sähkölasku todella pienenee. Olemme pitäneet pöydällä arvonlisäveron alennusta, hintakompensaatiota Ruotsin ja Norjan malliin sekä hintakattoa, Meri sanoo.

Energiatalouteen erikoistunut professori Matti Liski totesi A-studion haastattelussa, että sähkön pörssissä määräytyvää hintaa pitäisi poikkeusoloissa pystyä rajoittamaan.

Liskin mielestä on järkevämpää säädellä sähkön hintakattoa kuin korvata kuluttajien korkeita sähkölaskuja verovaroin.

Vasemmistoliiton Saramo tukee Liskin ajatusta ja sanoo, että monet kansalaiset kärsivät sähkön kohonneista hinnoista ja heille pitää löytää sopiva tukimalli.

Suomi saa osansa Eurooppaa uhkaavasta energiakriisistä. Sähkön hintaan vaikuttavat Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamat kaasun hinnan muutokset sekä Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin viivästyminen.

Ennätyskorkeiden sähkölaskujen lisäksi ensi talvena voi olla odotettavissa myös sähkön säännöstelyä eli tilapäisiä sähkökatkoja.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenasta.

Lue lisää:

Kaksi sähköautoa pihassa ja sähkölämmitys talossa – raju sähkön hinnan nousu rokottaa Pellin perhettä tuhansilla euroilla

Suomalaiset voivat joutua kärsimään sähkön säännöstelystä ensi talvena – paljon riippuu siitä, onko Olkiluodon ydinvoimala käytössä joulukuussa