Hyppää sisältöön

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ei ole huolissaan italialaiskuvernöörin halusta jäädyttää Suomen Nato-hakemus: "Perinteistä edunvalvontaa"

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ei usko, että teollisuusyhtiö Wärtsilä ratkaisisi toiminnallaan Suomen Nato-jäsenyyden. Samaa arvelee Wärtsilän toimitusjohtaja Håkan Agnevall.

Suomen elinkeinoministeri Mika Lintilä ei pidä italialaiskuvernöörin puheita uhkana Suomen Nato-jäsenyydelle. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ei ole huolissaan italialaisen kuvernööri Massimiliano Fedrigan kohulausunnosta.

– En pitäisi tätä kovin vakavana tilanteena, sanoo Lintilä.

Triesten alueen kuvernööri Massimiliano Fedriga pyysi keskiviikkona Italian parlamenttia jäädyttämään Suomen Nato-hakemuksen hyväksymisen, koska moottori- ja voimalaitosvalmistaja Wärtsilä on ilmoittanut ajavansa tuotantonsa alas Italian Triestessä. Asiasta kertoi ensin Kauppalehti.

Lue myös: Kauppalehti: Italialainen kuvernööri vaatii Suomen Nato-hakemuksen jäädyttämistä parlamentissa, kunnes Wärtsilän Italian tehtaan alasajo on selvillä

Wärtsilä suunnittelee nelitahtimoottorien tuotannon keskittämistä Vaasaan. Tuotannon päättyminen johtaisi mahdollisesti satojen työntekijän irtisanomiseen Triestessä.

Lintilä pitää kuvernöörin puheita lähinnä perinteisenä edunvalvontana.

– Jos tilanteen kääntäisi toisinpäin, vastaavaa voisi nähdä Suomessakin. Kaupunginjohtaja tai maakuntajohtaja voisi sanoa mielipiteenään, että tähän pitäisi liittää muutakin.

Samoilla linjoilla on myös Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnevall.

– Nato-prosessista en osaa sanoa sen enempää. Voin vain todeta, että kyseessä on paikallinen, suuri muutos Triestessä. Ymmärrän, että se herättää vahvoja tunteita ja reaktioita. Luulen, että lausunto on nähtävä paikallisesta perspektiivistä, sanoo Agnevall.

Wärtsilä: Vaikea, strateginen päätös

Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnevall toteaa, että päätös siirtää tuotantoa Triestestä Vaasaan oli vaikea ja pitkän harkinnan lopputulos.

– Meillä on myös selkeät suunnitelmat, kuinka toimia kunnioittavalla tavalla niiden 450 työntekijän kanssa, joihin toimenpiteet vaikuttavat. Italiassa on olemassa lakiprosessi, kuinka tällaiset asiat käsitellään, ja sitä aiomme noudattaa.

Wärtsilä osallistui keskiviikkona kuulemistilaisuuteen, jossa olivat mukana muun muassa talousministeriön ja ammattiliiton edustajia. Agnevallin mukaan yhtiötä neuvottiin arvioimaan päätöstä uudelleen.

– Vahvistimme, että kyseessä on strateginen ja myös vaikea päätös, jota on pohdittu pitkään. Olimme kuitenkin selkeitä siinä, että nyt aloitettu prosessi tulee jatkumaan ja se on täysin linjassa italialaisen lainsäädännön kanssa, sanoo Agnevall.

Kiristyksellä ei vaikutusta Suomen Nato-jäsenyyteen

Elinkeinoministeri arvelee, että Italialla on tällä hetkellä suurempiakin ongelmia kuin teollisuusyhtiö Wärtsilän toimintaan liittyvä yksittäinen muutos. Viikko sitten pääministeri Mario Draghin johtamahallitus kaatui Italiassa.

Lintilä ei osaa sanoa, mikä merkitys hallituksen kaatumisella on Suomen Nato-jäsenyydelle. Italia on Euroopan Unionin suurimpia maita, ja sen taloudellinen tilanne erittäin heikko.

– Totta kai oli pettymys, että Draghin hallitus kaatui. Hän oli oikeastaan ainut henkilö, joka pystyi ajamaan siellä tiukkaa talouden linjaa. Näiden populististen oikeistopuolueiden, jotka siellä ovat nyt vahvoilla, valtaantuleminen tulee olemaan iso kysymysmerkki.

Kuvernööri Fedriga edustaa Italian äärioikeistopuolue Legaa, joka on vastustanut Naton laajentumista. Fedriga on vaatinut Suomen Nato-jäsenyyden jäädyttämisestä siksi aikaa, kunnes Wärtsilän tilanne Triestessä on ratkaistu.

Lintilä toteaa, että bisnestä ja politiikkaa on yritetty sekoittaa kautta aikojen. Hän ei kuitenkaan usko, että yhden yksittäisen yrityksen toiminta ratkaisi Suomen Nato-jäsenyyden.

– Nato-hakemus on puhtaasti ulkopolitiikkaa ja puolustuspolitiikkaa.

Wärtsilä ei myöskään ole lausunnon jälkeen aloittanut erillisiä toimenpiteitä Suomessa tai ollut asiasta yhteydessä hallitukseen.

– Dialogi on jatkuva Suomen valtiovallan edustajien kanssa. Fedrigan lausunto ei aiheuta erityisiä toimenpiteitä, Agnevall toteaa.

Wärtsilällä on häneen mukaansa hyvä dialogi sekä Suomen että Italian hallinnon kanssa.

– Siinä jatkuvassa prosessissa pitää ottaa puheeksi ilmaantuvia asioita, ja ne voivat joskus ilmaantua hieman yllättäen.

Juttua korjattu 28.7. klo 14.35: Wärtsilän toimet Triestessä koskevat 450 työntekijää, ei 350, kuten tekstissä ensin luki.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 29.7. klo 22 saakka.