Hyppää sisältöön

Qstockin back stagella on etsitty muun muassa varaesiintyjää lavalle – kurkista bäkkärille, jota ulkomaiset artistit kehuvat kauniiksi

Jokaisella muusikolla on oma tapansa valmistautua keikkaan. Osa keskittyy omissa oloissaan, toiset ovat sosiaalisempia ja joukossa on myös niitä, joita tapahtuman henkilökunta auttaa aivan viime metreillä.

Artistivastaava ratkoo monenlaisia tilanteita artistien avuksi.
Artistivastaava ratkoo monenlaisia tilanteita artistien avuksi.

Oulussa alkaa perjantaina Pohjois-Suomen suurin festivaali Qstock. Raatin ja Kuusisaaren alueille odotetaan viikonlopun aikana yhteensä noin 40 000:ta kävijää.

Kaksi päivää kestävä tapahtuma on yhdeksättä vuotta peräkkäin loppuunmyyty, ja tänä vuonna liput myytiin loppuun noin paria viikkoa ennen tapahtumaa.

Festivaalialueella työskentelee noin 2 000 ihmistä viikonlopun aikana eri tehtävissä. Kesken festivaalin saattaa tulla esiin yllättäviäkin tehtäviä, kuten vaikkapa varaesiintyjän etsimistä penispuvun sisälle, niin kuin artistivastaava Anni Paananen kertoo videolla.

– Joskus on pitänyt olla pakettiautollinen isoja puhallettavia uimaleluja. Joillekin neuvotaan uimapaikkaa.

Qstockissa tarvitaan isot back stage -alueet, koska esiintyjiäkin on paljon. Ei ole harvinaista, että nopeasti ratkaistavia asioita tulee vastaan.

– Joka vuosi jollain on lento tai juna myöhässä. Soittimet eivät välttämättä ole päässeet samalle lennolle, niitäkin järjestellään, kertoo Paananen.

Tänä vuonna artistien joukossa nähdään muun muassa Antti Tuisku, Blind Channel, Haloo Helsinki, Lukas Graham ja Pyhimys. Sen sijaan alun perin lauantain pääesiintyjäksi tulossa ollut Limp Bizkit perui keikkansa yhtyeen laulajan terveyshuolien vuoksi.

Festivaalijohtaja Mikko Forstén sanoo, että pääesiintyjän peruminen on "festivaalijärjestäjän pahimpia painajaisia".

Tilalle hankittiin Amorphis, mutta pääesiintyjäksi vaihtui Antti Tuisku. Perumisen takia liput sai palauttaa, mutta perumisia tuli vain viitisenkymmentä.

– Oli ihme, että Amorphiksen tasoinen yhtye oli vapaana tuolle lauantaille.

Back stage -alueella festarin työntekijät kuulevat monenlaisia äänenavauksia, kun artistit avaavat ääntään ennen keikkaa. Kakkoslavan eli Kaleva-lavan back stage on aivan lähellä kaupungin keskustaa mutta toisaalta myös merellisessä maisemassa. Paikka saa esiintyjiltä kiitosta.

– Tämä alue on ihana ja kaunis. Ulkomailta tulevat bändit ovat sanoneet, että tämä on yksi kauneimpia bäkkäreitä, mitä ovat nähneet. Tässä on merellinen luonto ja ihanaa vihreätä ympärillä, kertoo Paananen.

Äänitekniikkaa Qstockin kakkoslavalla.
Tästä videosta pääset näkemään Qstockin kakkoslavan, Kaleva-lavan ja sen back stagen. Marko Siekkisen haastattelussa ovat turvallisuuspäällikkö Kimmo Koivisto ja artistivastaava Anni Paananen.
.
.