Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutoksesta muistuttelevat meteorologit kohtaavat raivoa Britanniassa – pelottelusyytökset ovat tuttuja myös Kerttu Kotakorvelle

Suomessa meteorologien saama palaute on "ymmärrettävällä tasolla", kuvailee Anssi Vähämäki Ilmatieteen laitokselta. Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että kesällä meteorologit saavat enemmän palautetta kuin talvella.

Britti-iltapäivälehdet vetävät lööpeissään omaa linjaansa. Kuva: Andy Rain / EPA

Meteorologit ovat kohdanneet Britanniassa ennennäkemätöntä someraivoa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Taustalla on se, että he ovat muistuttaneet, että ilmastonmuutos lisää äärihelteiden todennäköisyyttä.

19. heinäkuuta Britanniassa mitattiin ensimmäistä kertaa yli 40 asteen lämpötiloja. Ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta lämpötila olisi ollut 2–4 astetta alhaisempi, arvioivat asiantuntijat. (siirryt toiseen palveluun)

BBC:n meteorologit saivat satoja loukkaavia tviittejä ja sähköposteja, joissa heidän työtään kyseenalaistettiin. Meteorologi Matt Taylor kertoo, ettei hän ole kokenut vastaavaa yli 20 vuotta kestäneellä urallaan.

Britannian Ilmatieteen laitos Met Office on arvioinut, että Britannian lämpöaalto oli 10 kertaa todennäköisempi ilmastonmuutoksen takia. Loukkausten kohteena ovat olleet myös Met Officen meteorologit ja Royal Meteorological Society, joka kertoo, että sen asiantuntijoita on syytetty muun muassa valehtelusta. Meteorologeja on soimattu myös pelonlietsonnasta.

Matt Taylor painottaa, että meteorologit tuovat vain esille tosiasiat.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi on kirjoittanut Suomen luonto 2100 -tietokirjan ja muun muassa blogitekstejä Ylelle ilmastonmuutoskysymyksistä.

– Kolumnien kommentointi oli aika ilkeääkin ja sain paljon myös vihaviestejä. Mutta yllättävän paljon saan myös tukea, Kotakorpi kertoo ihmisten käytöksestä sosiaalisessa mediassa.

– Ehkä pahimmalta tuntuu, kun syytetään pelonlietsonnasta ja siitä, että lisään nuorten ahdistusta, hän kuvailee.

Sama havainto on Forecan meteorologi Markus Mäntykannaksella.

– Ilmastonmuutos on tulenarka aihe, se herättää räikeitä, vihamielisiäkin kommentteja. Syytetään pelonlietsonnasta, valheellisen tiedon levittämisestä, vaikka lähteenä on ilmastotutkimus, Mäntykannas kertoo.

– Kesällä saamme enemmän palautetta kuin talvella. Palautetta tulee herkästi, jos kesäsuunnitelmat ovat menneet pilalle sadekuuron takia, joita on vaikea ennustaa, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Helle-ennusteet herättävät Huutosen mukaan tunteita.

– Moni kokee, että helteitä hehkutetaan, vaikka vain todettaisiin, että hellerajan ennustetaan ylittyvän, hän sanoo.

Yksikön päällikkö Anssi Vähämäki Ilmatieteen laitokselta ei tunnista vastaavaa raivoilmiötä Suomesta.

– Ilmatieteen laitoksen saamat palautteet ovat ymmärrettävällä tasolla. Joskus toki esimerkiksi Twitterissä tulee esille kyseenalaistusta. Tai annetaan palautetta pieleenmenneestä ennusteesta, hän antaa esimerkin.

Lue lisää aiheesta:

Euroopan tappohelteet siirtyvät kohti pohjoista – Britanniassa on valmistauduttu kuumuuteen maalaamalla junaraiteita valkoisiksi

Näin kuumaa Euroopassa nyt on, paikoin tulossa historian polttavin viikko – ilmastonmuutos lisää kovien helteiden todennäköisyyttä

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.