Hyppää sisältöön

"Olemme erittäin väsyneitä", sanoo Kuopion ruoka-apu – ukrainalaisten sulkeminen ruokajonoista poiki tutkintapyynnön poliisille

Kuopion ruoka-apu toivoo nyt työrauhaa. Yhdistyksen puheenjohtaja pyytää kertomaan, jos joku keksii, miten ruokakassit saadaan riittämään kaikille ilman rajoituksia.

Kuopion ruoka-apujonot venyivät alkuvuoden aikana merkittävästi. Isona syynä olivat Ukrainan sotaa paenneet. Kuva: Tanja Kröger / Yle

Ukrainan sotaa paenneiden rajaaminen ruoka-avun ulkopuolelle on johtanut poliisin tutkintapyyntöön Kuopiossa. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Kuopion ruoka-apu ry päätti kesäkuun lopulla, ettei se enää jaa vähävaraisille tarkoitettuja ruokakasseja kaikille Ukrainan sotapakolaisille. Päätöksen taustalla olivat ennätyspitkiksi venyneet ruokajonot.

Rikosylikonstaapeli Ilari Tuovisen mukaan Itä-Suomen poliisi selvittää, onko tapauksessa aihetta epäillä syrjintää.

– Kyse ei ole esitutkinnasta vaan sitä edeltävästä selvityksestä. Päätös siitä, aloitetaanko esitutkinta, voi kestää useista viikoista kuukausiin, Tuovinen korostaa.

Kuopion ruoka-avussa tieto tutkintapyynnöstä on otettu vastaan raskain mielin. Aihe on herättänyt paljon kärkästä keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

– Koko kohusta on tullut pienelle vapaaehtoisyhdistykselle kohtuuttoman suuri. Olemme erittäin väsyneitä, yhdistyksen puheenjohtaja Teija Savolainen sanoo.

Kuopion ruoka-apu: Emme ole tehneet mitään väärää

Savolaisen mielestä Kuopion ruoka-apu ei ole tehnyt asiassa mitään väärää. Yhdistys oli hänen mukaansa pakotettu keksimään ratkaisu tilanteeseen, jossa jaettava ruoka ei riittänyt enää kaikille.

Ruoka-apua jaetaan Suomessa pääosin lahjoitusten ja vapaaehtoistyön voimin. Kuva: Lucas Holm / Yle

Kesäkuun lopulla 450 ruokakassista kilpaili enimmillään noin 750 avun tarvitsijaa. Heistä kaksi kolmasosaa oli ukrainalaisia.

– Päätimme, että annamme tästä joukosta ruokaa vain vasta maahan tulleille. Lisäksi hätäapuruokaa on jaettu entiseen malliin sosiaalitoimen kautta. Ainoastaan vastaanottorahaa saavat ukrainalaiset suljimme avun piiristä, Savolainen kertoo.

Maahanmuuttoviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) vastaanottoraha on tarkoitettu välttämättömiin perustarpeisiin, joihin Kuopion ruoka-avun tulkinnan mukaan kuuluu ruoka.

– Rajoitus on ollut onnistunut ja paikalliset vähävaraiset ovat sitä kiitelleet. Nyt jonoissa on sen verran ihmisiä, että jokainen saa järkevän kokoisen ruokakassin, Savolainen sanoo.

Työrauha toiveissa

Teija Savolainen toivoo Kuopion ruoka-avulle nyt työrauhaa. Hänen mukaansa ruokakassien kiistelty jakelulinjaus on voimassa toistaiseksi.

Heinäkuussa Savolaisen johtama yhdistys on ollut Kuopion ainoa ruoka-avun jakaja, mikä on lisännyt yhdistyksen kiirettä ja paineita.

–Ilman rajoituksia meillä olisi yli 2 000 asiakasta. Jos joku keksii, miten heille saa riittämään lahjoituksina saatavat 450 kassia, niin saa kertoa, hän toteaa.

Lue myös:

.
.