Hyppää sisältöön

Osa moduulirakennuksista kuljettiin Vuotson koulun rakennustyömaalle vastustelusta huolimatta

Sodankylän keskuksen vanhat moduulikoulut siirrettiin perjantainvastaisena yönä Vuotson koulun yhteyteen. Koululaiset aloittavat syyslukukauden kuitenkin väistötiloissa.

Vuotson koulurakennustyömaalle siirrettiin moduulirakennukset uutta koulua varten heinäkuun lopussa 2022.
Osa viipalekoulusta kuljetettiin Vuotsoon perjantain vastaisena yönä. Viipalekoulun rakennustyöt ovat hieman myöhässä. Vuotson koulu siirtyy uusiin tiloihin lokakuussa.

Vuotson koulun pihamaan tapahtumat ovat kääntäneet kyläläisten päät perjantai-aamuna. Yön aikana Sodankylän kirkonkylän koulun käytössä olleet moduulirakennukset ovat ilmestyneet Vuotson koulun työmaalle.

Koulun työmaan aikataulut ovat myöhästyneet ja siksi koululaiset tulevat aloittamaan tulevan kouluvuotensa väistötiloissa.

Kunnan vs. tekninen johtaja Ville Pyhäjärven mukaan aikataulu venyi moduulirakennusten kuljetusluvan saamisen vuoksi. Moduulien siirtämiseksi kunta tarvitsi AVI:lta luvan ylileveään kuljetukseen.

– Moduulien piti tulla jo 20. heinäkuuta, mutta nyt niiden kuljetus venyi kuun vaihteeseen. Olemme kuitenkin pystyneet tekemään muutoksia moduulikouluihin täällä Sodankylän päässä, kertoo Pyhäjärvi.

Tällä hetkellä vanhassa Vuotson koulun rakennuksessa ollaan lopettelemassa liikuntasalin purkutöitä ja pian paikan päällä aloitetaan uuden laajennusosan rakennustyöt.

Moduulikoulun ja vanhan liikuntasalin väliin rakennetaan niin kutsuttu yhdystila, johon tulee koulun ruokasali ja kokoustila. Koko vanha liikuntasalinrakennus saneerataan ja vanha talotekniikka uudistetaan.

– Lähes kaikki tiloissa oleva asbesti saadaan poistettua ja sillä tapaa saadaan turvalliset ja terveelliset tilat. Rakennustyöt kestävät aikataulun mukaisesti lokakuun loppuun asti ja pihatyöt viimeistellään kesällä 2023, kertoo Pyhäjärvi.

Moduulirakennusten ja vanhan liikuntasalin väliin rakennetaan tilat, joissa toimii muun muassa koulun ruokala. Kuva: Maiju Saijets / Yle

Vanhemmat lukeneet rakennusprosessista vain mediasta

Vuotsolainen Eeva-Mari Äärelä ajoi perjantaiaamuna pettyneenä koulun rakennustyömaan ohitse. Äärelä olisi odottanut, että ennen rakennustöiden etenemistä Sodankylän päättäjät olisivat vielä harkinneet tilannetta.

– Olisin odottanut, että päättäjämme olisivat ehtineet miettiä koulun tilannetta uudelleen ennen kuin toisivat moduulirakennukset Vuotsoon. Ei sitten, kai meidän täytyy nyt pärjätä sillä, mitä on, sanoo Äärelä.

Äärelä kertoo, että koululaisille ja vanhemmille on jo vuoden alusta ollut selvää, etteivät lapset tule aloittamaan koulunkäyntiä elokuussa moduulikoulussa. Nykyinenkin aikataulu epäilyttää.

– En usko, että meillä on tuossa koulu ollenkaan tämän vuoden puolella, veikkaa Äärelä.

Eeva-Mari Äärelä toivoo, että päättäjät vielä pohtisivat Vuotson koulun tilannetta. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Sodankylän sivistysjohtaja Ritva Ollila kertoo, että koululaiset aloittavat todennäköisesti samoissa väistötiloissa, joissa kävivät koulua jo keväällä. Varhaiskasvatus järjestetään myös samoissa vuokra-asunnoissa, kuten keväällä. Kunta aikoo tiedottaa vanhempia koulunaloituksesta elokuun alussa.

Eeva-Mari Äärelä on pettynyt, miten kunta on hoitanut asiasta tiedottamisen. Vanhemmat ovat saaneet tietoa koulun tilanteesta mediasta, ei kunnan tiedotuksesta.

– Olemme saaneet lukea lehdestä, ja itse kun olen ollut kiinnostunut, olen soitellut virkamiehille ja yrittänyt saada selvyyttä tähän tilanteeseen. Tiedotus ei ole ollut sellaista, jota olisimme toivoneet, harmittelee Äärelä.

Oppilaille tulee merkittävä määrä neliöitä, toteaa vt. tekninen johtaja

Sodankylän sijaistava kiinteistöpäällikkö Petri Sassali myönsi Ylelle heinäkuussa, että Vuotson kouluprojektin kiusana on ollut kiire, eikä työmaata ole suunniteltu kunnolla.

Myös vs. tekninenjohtaja Ville Pyhäjärvi näkee, että aikataulujen osalta on ollut haasteita. Koko projekti polkaistiin liikkeelle vuoden alusta.

Alkuperäinen tavoite oli siirtää moduulikoulut perusopetusta varten, mutta tilanteen edetessä moduuleille lisättiin muutakin käyttöä.

– Tähän yhdistettiin mahdollisimman paljon muuta toimintaa. Näihin tuli myös varhaiskasvatus, kertoo Pyhäjärvi.

– Moduulien osalta aikataulupaine ei ole mitenkään suuri, mutta vanhan rakennuksen väliin tulee laajennusosa, jonka osalta tuli aikataulupainetta. Kustannukset nousivat eikä kustannusarviota tehdessä ollut selvillä, kuinka paljon muutoksia tulee purkamattomalle osalle eli liikuntasaliin. Se menee sisäosiltaan lähes täysin uusiksi, kertoo Pyhäjärvi.

Osa Vuotson moduulirakennuksista on jo paikoillaan rakennustyömaalla. Kuva: Maiju Saijets / Yle

Pyhäjärvellä on kuitenkin uskoa uuteen moduulikouluun, vaikka kritiikittä kouluprojekti ei ole selvinnyt.

– Minun ymmärrykseni mukaan tämä ratkaisu, joka sieltä tulee, on toiminnallisesti hyvä. Saamelaiskäräjätkin ovat siitä lausuneet ja heidän kannanotto oli silloin, että parempaa ratkaisua ei olisi saanut kuin uudisrakentamalla. He eivät vastustaneet mitään, sanoo Pyhäjärvi.

Pyhäjärven mukaan saamenkieliasiat on ratkaisussa myös huomioitu. Vuotson koululaiset tulevat saamaan tarpeeksi tilaa.

– Oppilaille tulee merkittävä määrä neliöitä, että lähes kolminkertainen määrä oppilasta kohden kuin mitä on keskustaajamassa, näkee Pyhäjärvi.

1.8.2022 klo 11:10 Korjattu alaotsikkoa. Aiemmin alaotsikossa oli tieto, että lapsilla on kolminkertaisesti tilaa kuin aiemmin. Ville Pyhäjärvi toteaa haastattelussa , että oppilaille tulee merkittävä määrä lisää neliöitä.

1.8. klo 13:54 Alaotsikkoa tarkennettu ja poistettu lisää-sana.